Connect with us

ΑμεΑ

Ίσα χρηματικά έπαθλα σε Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες ανακοίνωσε ο Καναδάς

Published

on

Ένα μεγάλο βήμα ισότητας πραγματοποίησε ο Καναδάς, καθώς αποφασίστηκε ότι οι αθλητές και οι αθλήτριες που θα κερδίζουν μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες θα έχουν τις ίσες οικονομικές απολαβές με τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων και η αφετηρία θα είναι φέτος στο Παρίσι.

της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

Το νέο πρόγραμμα αναγνώρισης Παραολυμπιακών επιδόσεων ανακοινώθηκε το πρωί της Τετάρτης στο καναδικό μουσείο ιστορίας στο Γκατινό, με αξιωματούχους, πολιτικούς και πολλούς αθλητές και αθλήτριες να είναι παρόντες. Οι μεταλλιούχοι πλέον των Παραολυμπιακών Αγώνων θα ανταμείβονται με 20.000 δολάρια Καναδά (περίπου 13.600 ευρώ) για το χρυσό, 15.000 για το αργυρό (10.200 ευρώ) και 10.000 (6.800 ευρώ) για το χάλκινο, ακριβώς τα ίδια ποσά που θα πάρουν οι συναθλητές τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Μια αρχική δωρεά 8 εκατομμυρίων δολαρίων (5.5 εκατομμύρια ευρώ) που δημιουργήθηκε από τον φιλανθρωπικό εταίρο της καναδικής Παραολυμπιακής επιτροπής, το Παραολυμπιακό Ίδρυμα του Καναδά, δημιουργεί αυτό το πρόγραμμα για να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μοντέλο χρηματοδότησης. Τα μισά χρήματα προέρχονται από τον κύριο δωρητή, Σάντζεϊ Μαλαβίγια, ο οποίος πραγματοποιεί μια από τις πιο σημαντικές δωρεές στην ιστορία του καναδικού Παραολυμπιακού αθλητισμού.
Η θρυλική, Σαντάλ Πέτιτκλερκ, η οποία κέρδισε 21 μετάλλια, συμπεριλαμβανομένων 14 χρυσών σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από την επίτευξη αυτής της πρωτοβουλίας. Η 54χρονη είναι πλέον γερουσιαστής και τον Μάρτιο του 2022 έδωσε μια ομιλία στη Βουλή, ρωτώντας γιατί οι καναδοί Παραολυμπιονίκες δεν ανταμείβονται οικονομικά για τα αθλητικά τους επιτεύγματα. Τα χθεσινά νέα δημιουργούν μία ανακούφιση για την Πέτιτκλερκ, η οποία δήλωσε ότι: «Ένα Παραολυμπιακό μετάλλιο αξίζει όσο ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Και αυτό το μήνυμα προς τους Παραολυμπιονίκες μας, στα παιδιά με αναπηρίες σε όλο τον Καναδά, είναι που έχει σημασία. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι η ιστορία γράφεται και έχει τεράστια σημασία».
Άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, πληρώνουν ήδη εξίσου τους Ολυμπιονίκες και τους Παραολυμπιονίκες τους. Στη διοργάνωση του Τόκιο σηματοδοτήθηκε η πρώτη φορά που συνέβη αυτό.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/