Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

ISL 2020: Οι αλλαγές που θα ταράξουν τα νερά

Published

on

Μία μέρα πριν την έναρξη  της ISL, ο δημιουργός της, Κονσταντίν Γκριγκορίσιν, αναφέρθηκε και σχολίασε τις αλλαγές των  αγώνων της φετινής χρονιάς  και πως αυτές θα επηρεάσουν τις επιδόσεις των αθλητών.

της Σωτηρίας Στασινού

Οι αλλαγές που παρουσιάζουν φέτος οι διοργανωτές έγκειται όχι μόνο στο τομέα  της δομής ή τις συνθήκες οργάνωσης των αγώνων αλλά και ως προς το τρόπο απόκτησης βαθμών από τις ομάδες. 

Οι ομάδες

Η πρώτη βασική αλλαγή παρατηρείται στις ομάδες που συμμετέχουν στην ISL. Σε σύγκριση με πέρσι, οι ομάδες έχουν αυξηθεί κατά 2. Με την προσθήκη της ιαπωνικής ομάδας Τόκιο Φρογκ Κινγκς και της καναδέζικης, Τορόντο Τίτανς συμπληρώνεται μία δεκάδα, η οποία θα δημιουργήσει σύμφωνα με τον Γκριγκορίσιν μεγάλο ανταγωνισμό καθώς οι δύο καινούργιες δεν είναι καθόλου αδύναμες. Οι πρώτες 8 ομάδες βρίσκονται ήδη στο νησί της Μαργαρίτας στην Βουδαπέστη και αρχίζουν αύριο με τον πρώτο τους αγώνα, ενώ οι καινούργιες φθάνουν στο νησί στις 19 Οκτωβρίου αφού εκείνες ξεκινούν στις 24 του μηνός.

Η οργάνωση

Η δεύτερη αλλαγή αναφέρεται στην οργάνωση, εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας. Ο σχεδιασμός των αγώνων δεν ήταν κάτι εύκολο, αλλά με βάση τα αυστηρά πρωτόκολλα και τα αποτελέσματα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, δεν παρατηρείται κάποια ανησυχία ως προς τον κίνδυνο εξάπλωσης του κοροναϊού μέσα στην «φούσκα». Το σχόλιο του Γκριγκορίσιν για την οργάνωση της ISL 2020 ήταν: «Η οργάνωση αυτού του αγώνα δεν ήταν εύκολη. Αυτό όμως είναι μέρος της δουλειάς μας…Πρέπει να επιβιώσουμε και να κάνουμε το καλύτερο για να οργανώσουμε αγώνες σαν αυτούς». Για να καλύψουν μάλιστα το γεγονός έλλειψης θεατών από το κολυμβητήριο, θα προβάλλουν τους αγώνες σε σχεδόν όλες τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι αθλητές των ομάδων. Ωστόσο η Ελλάδα δεν βρίσκεται μέσα σε αυτές τις χώρες παρά την συμμετοχή 6 Ελλήνων αθλητών στους αγώνες. Επιπλέον θα υπάρξει μία πλατφόρμα ,η ISL’s OTT η οποία θα παρέχει στιγμιότυπα και υλικό από τα παρασκήνια, τον αγωνιστικό χώρο και από τους αθλητές/τριες.

Η απόκτηση βαθμών

Η τρίτη και βασικότερη αλλαγή βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο οι αθλητές θα μπορούν να κερδίζουν βαθμούς για την ομάδα τους. Ο Γκριγκορίσιν σχολιάζοντας το νέο φορμάτ του αγώνα δήλωσε: «Οι αλλαγές αυτές] θα κάνουν τον αγώνα ακόμα πιο έντονο ακόμα πιο απρόβλεπτο με περισσότερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό». 

Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, στην φετινή χρονιά προστίθεται το αγώνισμα των 100μ μεικτής ατομικής για άνδρες και γυναίκες. Ενώ αλλαγή η οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην νίκη πόντων είναι ότι το στυλ κολύμβησης στα skin races θα καθορίζεται από την νικητήρια ομάδα της μεικτής ομαδικής.

 Σε σύγκριση με πέρσι πάντως οι βαθμοί στα skin races  θα δίνονται μετά από κάθε σειρά με 14 πόντους στον τελευταίο που θα παραμείνει.

 Ο Γκριγκορίσιν δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για το νέο κανόνα του «jackpot time rule». Τι είναι όμως ο «τζακποτ» κανόνας;

Εάν ο νικητής του αγώνα τερματίσει μπροστά από τους υπόλοιπους της σειράς κατά ένα συγκεκριμένο «τζακποτ» χρόνο, τότε κερδίζει όχι μόνο τους πόντους της πρώτης θέσης αλλά και των υπολοίπων. Σε ατομικό αγώνισμα ο αθλητής μπορεί να κερδίσει ως και 37 πόντους, ενώ στις σκυταλοδρομίες και τα skin races οι πόντοι αυξάνονται.

O λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε αυτός ο κανόνας είναι για να προωθήσει τους αθλητές και να δημιουργήσει σούπερ-ήρωες. Όσον αφορά την δημιουργία σούπερ ηρώων ανέφερε: «Για να δημιουργήσεις σούπερ -ήρωες πρέπει να εστιάσεις στην υπεροχή. Δεν είναι απλά να βρίσκεσαι πρώτος στον χρόνο αλλά να βρίσκεσαι πρώτος με καθαρό πλεονέκτημα».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/