Connect with us

ΓΚΟΛΦ

Ήττα περιβαλλοντολόγων

Published

on

Οι εργασίες στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του γκολφ στο Ρίο μπορούν να συνεχιστούν κανονικά, απεφάνθη το δικαστήριο της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης, βάζοντας φρένο στις περιβαλλοντικές ανησυχίες που απειλούσαν με σημαντική καθυστέρηση την πρόοδο του χρονοδιαγράμματος των διοργανωτών.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Μετά από σχεδόν τρεις μήνες δικαστικής διαμάχης, η τύχη των περιβόητων εγκαταστάσεων του γκολφ στο Ρίο κρίθηκε τελικώς υπέρ της διοργανώτριας αρχής, ανακουφίζοντας τόσο τους Βραζιλιάνους αξιωματούχους όσο και τη ΔΟΕ που έβλεπε το έργο να μετατρέπεται σε… γιοφύρι της Άρτας. Όπως απεφάνθη ο δικαστής Εδουάρδο Κλάουσνερ, η κίνηση των διοργανωτών να μετακινήσουν τη θέση της μίας οπής που βρισκόταν μέσα σε προστατευόμενη περιοχή κρίνεται αρκετή για τη συντήρηση και την ασφάλεια του οικοσυστήματος της περιοχής, και κατά συνέπεια οι εργασίες κατασκευής μπορούν να συνεχιστούν κανονικά και με τον νόμο.

«Δεν ήρθαν στην προσοχή μου νέα στοιχεία που να δικαιολογούν μία παύση εργασιών στα Ολυμπιακά γήπεδα του γκολφ», τόνισε ο Κλάουσνερ κατά την έκδοση της απόφασής του, συμπληρώνοντας ότι το είδος του γρασιδιού που χρησιμοποιείται στα γήπεδα δεν θέτει σε κίνδυνο τη βλάστηση που φύεται ήδη στην επίμαχη έκταση.

Οι ενάγοντες περιβαλλοντολόγοι ισχυρίστηκαν στην αγωγή που είχαν καταθέσει το καλοκαίρι ότι οι κατασκευαστές και ο δήμος του Ρίο καταπάτησαν την περιβαλλοντική νομοθεσία, προκειμένου να λάβουν την άδεια κατασκευής των Ολυμπιακών γηπέδων γκολφ, που περιλαμβάνει την ανέγερση ενός συγκροτήματος 160 πολυτελών κατοικιών από μάρμαρο και γυαλί σε τέσσερις 20όροφους πύργους στις παρυφές των εγκαταστάσεων. Με τις τιμές να κυμαίνονται από 1,9 έως 5,4 εκατομμύρια ευρώ και την ημερομηνία ολοκλήρωσης να εκτιμάται σε έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγορούν τον κατασκευαστή Πασκουάλε Μάουρο για αισχροκέρδεια, σε βάρος της προόδου των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Μάλιστα η κατηγορούσα αρχή της πόλης είχε απαιτήσει από τις εναγόμενες να δημιουργήσουν έναν διάδρομο πλάτους 400 μέτρων στις εγκαταστάσεις, προκειμένου η άγρια ζωή της περιοχής να βρει εκεί καταφύγιο.

Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί τεράστια ώθηση για την επικεφαλής ομάδα του Ρίο 2016, καθώς αφαιρεί έναν… πονοκέφαλο που έτεινε να εξελιχθεί σε φιάσκο, με δεδομένο ότι οι Αγώνες βρίσκονται πια δύο χρόνια μακριά και η πρόοδος του έργου βρίσκεται σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις στο 70%. Ωστόσο η πρόοδος των εργασιών θα μπορούσε να διακοπεί ξανά στο μέλον, εφόσον προκύψουν νέα αποδεικτικά στοιχεία σε κάποια ενδεχόμενη έφεση από πλευράς των ηττημένων.

Το άθλημα του γκολφ θα κάνει την επανεμφάνισή του στο Ολυμπιακό πρόγραμμα μετά από απουσία 112 ετών, και τους Αγώνες του 1904 στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες