Connect with us

ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

ITTF: Καινοτομίες στο ranking από το 2021

Published

on

Ενώ μόλις δύο χρόνια πέρασαν από τις τελευταίες αλλαγές, που είχε φέρει η διεθνής ομοσπονδία επιτραπέζιας αντισφαίρισης (ITTF) στο σύστημα των πινάκων αξιολόγησης, από τον Ιανουάριο του 2021 θα εφαρμοστεί νέα δομή κατάταξης.

Τη νέα δομή ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της ITTF και κάνει λόγο για ιστορική στιγμή στην παγκόσμια επιτραπέζια αντισφαίριση επειδή τα Grand Smashes, τα μεγαλύτερα τουρνουά του World Table Tennis, του νέου φορέα της ITTF, θα βρίσκονται στην κορυφή της αξιολόγησης, δηλαδή θα μετράνε το ίδιο με τα οαγκόσμια πρωταθλήματα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το διεθνές ranking list θα εκδίδεται πλέον κάθε βδομάδα και όχι κάθε μήνα και η παγκόσμια ομοσπονδία τονίζει ότι: «η νέα κατάταξη θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη ζωή των εκδηλώσεων του WTT, αναγνωρίζοντας παράλληλα την παράδοση και τη σημασία των αγωνιστικών διοργανώσεων της ITTF».

Η διεθνής ομοσπονδία παρουσίασε τη νέα δομή στον πίνακα αξιολόγησης και μεταξύ άλλων ανέφερε στο ρεπορτάζ της:

 • Τα Grand Smashes θα κάνουν το ντεμπούτο τους το νέο έτος και θα είναι τα τοπ επαμειβόμενα τουρνουά από τη σειρά του WTT, που αντικαθιστά τα World Tour. Θα πάνε μαζί με το Παγκόσμιο πρωτάθλημα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως τα τρία γεγονότα στην κορυφή της πυραμίδας του rankingκαι το κάθε ένα θα επιβραβεύει με 2000 πόντους τους νικητές. Με προγραμματισμό έως και τεσσάρων Grand Smashes κάθε χρόνο, οι επιδόσεις σε αυτά τα γεγονότα θα γίνουν οι πιο κρίσιμες για τον καθορισμό της παγκόσμιας κατάταξης ενός αθλητή.
 • Από τότε που ανακοινώθηκε το πλάνο για το Grand Smash πόλεις που ξεχωρίζουν απ’ όλο τον κόσμο έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμων συμβολαίων φιλοξενίας. Σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για τις δύο πόλεις των εναρκτήριων Grand Smash για το 2021.
 • Η νέα δομή κατάταξης θεσπίστηκε για να δημιουργήσει ένα πιο δίκαιο, προοδευτικό και πιο δυναμικό σύστημα, που θα συμβάλει σε μεγαλύτερη διακύμανση για τους αθλητές. Ταυτόχρονα το ranking καθίσταται πιο απλό στην κατανόησή του για τους φιλάθλους, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τους χορηγούς.
 • Το διαφοροποιημένο σύστημα αποκαθιστά επίσης το μονοπάτι από την κατηγορία των νέων έως την ανώτερη κατηγορία. Με πόντους που προσφέρονται από το Table Tennis World rankings για αθλητές που συμμετέχουν στην ηλικιακή κατηγορία Under 19 της σειράς αγώνων WTT και διασφαλίζουν από την αρχή καλή προοπτική για το μέλλον. Οι ξεχωριστές βαθμολογίες για τα WTT Youth Series θα ανακοινωθούν στις αρχές του 2021.
 • Στον παρακάτω πίνακα οι rankings points για τα διάφορα events, όπως ανακοινώθηκαν από την ITTF:

GRAND SMASH – 2000
Παγκόσμιο πρωτάθλημα – 2000 
Ολυμπιακοί Αγώνες – 2000
WTT CUP FINALS – 1500
ITTF WORLD CUP – 1500
WTT CHAMPIONS – 1000
WTT STAR CONTENDER – 600
CONTINENTAL CUP – 500
CONTINENTAL CHAMPIONSHIP – 500
WTT CONTENDER – 400
MULTI SPORT GAMES – 100
INTERNATIONAL EVENTS – 100
ITTF WORLD YOUTH CHAMPIONSHIP – 75
WTT FUTURE STARS CUP – 75
WTT YOUTH STAR CONTENDER – 60
WTT YOUTH CONTENDER – 20

Το σύστημα εισάγει επίσης μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες ώστε να ενισχύσει την επιθυμία της ITTF και του WTT να παρουσιάσουν μια δομή πιο φιλική προς τους αθλητές και τους φιλάθλους. Τα κύρια χαρακτηριστικά που περιλαμβάνει είναι τα εξής:

 • Οι κατατάξεις δημοσιεύονται εβδομαδιαίως, κάθε Τρίτη, αντί μηνιαίως, που ίσχυε εδώ και πολλά χρόνια.
 • Η κατάταξη χρησιμοποιείται αυτομάτως με τον καθορισμό της δήλωσης συμμετοχής των παικτών σε τουρνουά.
 • Η θέση του κάθε αθλητή για την κλήρωση (seed) καθορίζεται άμεσα από την κατάταξη, κατά τη στιγμή της αντίστοιχης κλήρωσης.
 • Οι αθλητές θα παίρνουν πόντους με βάση μία συνολική επίδοση.
 • Όταν θα προχωρούν από την προκριματική φάση θα λαμβάνουν πόντους για τους προκριματικούς και τους αγώνες των κεντρικών ταμπλό.
 • Οι πόντοι κατάταξης από οποιοδήποτε event θα λήγουν μετά από 12 μήνες.
 • Θα υπολογίζονται για τους βαθμούς τα 8 καλύτερα αποτελέσματα του κάθε αθλητή.
 • Μόνο η καλύτερη ηπειρωτική/διεθνής διοργάνωση, θα συμπεριληφθεί στις καλύτερες οκτώ μετρήσεις.
 • Ένας μηχανισμός μετάβασης, που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2021, θα «μεταφέρει» το ranking του κάθε αθλητή στη νέα δομή.
 • Τις κατηγορίες Ατομικό ανδρών και γυναικών,  Διπλό ζευγάρια ανδρών-γυναικών, Διπλό ατομικά ανδρών-γυναικών, Διπλό μικτό ζευγάρια ανδρών-γυναικών, Διπλό μικτό ανδρών-γυναικών ατομικά.
 • Μια ξεχωριστή λίστα Ολυμπιακής Κατάταξης (Olympic Ranking list) όπου οι πόντοι που κερδίζονται σε εκδηλώσεις WTT θα μετατρέπονται με βάση τις προηγούμενες παγκόσμιες κατατάξεις της ITTF.

Η πλήρης δομή κατάταξης του 2021, οι κατανομές πόντων και οι τελικοί κανονισμοί θα δημοσιευτούν στον ιστότοπο της ITTF πριν αλλάξει ο χρόνος.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες