Connect with us

STORY

«Καφάλα» τέλος!

Published

on

Τελικά και ο άγιος… φοβέρα θέλει. Μετά την παγκόσμια κατακραυγή που προκλήθηκε από τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο Κατάρ ενόψει του παγκοσμίου κυπέλλου του 2022, οι κυβερνώντες φαίνεται ότι έβαλαν μυαλό, ανακοινώνοντας την αντικατάσταση του μεσαιωνικού ισλαμικού νόμου της «καφάλα», από σύγχρονες εργασιακές συμβάσεις.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Οριστικό τέλος μοιάζει να μπαίνει στα «εργοτάξια του αίματος» του αραβικού εμιράτου του Κατάρ, στα οποία έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άτυχοι εργάτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία μετανάστες από το Νεπάλ. Όπως δήλωσε στην πολυαναμενόμενη συνέντευξη τύπου στη Ντόχα ο διοικητής του υπουργείου εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Σάλιχ Σαϊντ Αλ-Σαουί, «Θέλουμε να παράσχουμε περισσότερη προστασία στην κοινότητα των μεταναστών, αλλά και όλων των εργαζομένων σ’ αυτή τη χώρα και να διαφυλάξουμε τα δικαιώματά τους». Παρόντες στη συνέντευξη ήταν και αξιωματούχοι του υπουργείου εσωτερικών, οι οποίοι παρουσίασαν το μεγαλόπνοο νομοσχέδιο, που ευελπιστεί να μεταρρυθμίσει εκ βάθρων το εργασιακό καθεστώς στη χώρα.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, προκειμένου ένας Καταριανός εργοδότης να εμποδίσει κάποιον εργάτη του να φύγει από την εταιρεία και τη χώρα (κάτι που σήμερα είναι συνηθισμένο), θα πρέπει να παρουσιάσει αδιάσειστα στοιχεία που να τεκμηριώνουν την αντίρρησή του αυτή. Οι σχετικές υποθέσεις θα συζητούνται από ειδικές επιτροπές επίλυσης διαφορών μέσα σε 3 μέρες το αργότερο, βάζοντας τέλος στην ιδιότυπη «ομηρία» που βίωναν ως τώρα οι εργαζόμενοι. Άλλα βασικά σημεία του φιλόδοξου νομοσχεδίου προβλέπουν μεταξύ άλλων:

  • Την υπογραφή συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, στη λήξη των οποίων οι εργάτες θα είναι ελεύθεροι να επιλέξουν έναν νέο εργοδότη.
  • Την αύξηση των προστίμων για όσους εργοδότες κατακρατούν παράνομα τα διαβατήρια των αλλοδαπών εργατών τους.
  • Τη δημιουργία και διανομή στις εταιρείες ενός υποδείγματος σύμβασης εργασίας, την οποία οι εργοδότες θα πρέπει να χρησιμοποιούν ως πρότυπο.
  • Την υποχρέωση ηλεκτρονικής καταβολής της μισθοδοσίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργατών.
  • Ωστόσο τα νέα μέτρα -που χαιρετίστηκαν από τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ Σεπ Μπλάτερ ως ένα «σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση»- αφήνουν αρκετές γκρίζες ζώνες, με πολλούς ειδικούς της Διεθνούς Αμνηστίας να κάνουν λόγο για «άλλη μία χαμένη ευκαιρία» εκσυγχρονισμού των εργασιακών νόμων της χώρας, ενώ η διεθνής ένωση εργατικών συνδικάτων δε δίστασε να χαρακτηρίσει τα νέα μέτρα «διακοσμητικά». Ένα παράδειγμα που παραπέμπει στο παλιό, αναχρονιστικό καθεστώς αφορά στην υποχρέωση των εργατών που υπογράφουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, να παραμένουν επί τουλάχιστον μία 5ετία στον εργοδότη τους, ενώ σε περίπτωση που επιθυμούν να αλλάξουν δουλειά νωρίτερα, θα χρειάζεται να λαμβάνουν την ειδική άδειά του. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί μάλιστα η ασάφεια ως προς τον χρόνο εφαρμογής και έναρξης ισχύος των νέων μέτρων, αφού οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν δεσμεύτηκαν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, λέγοντας απλά ότι «η καφάλα θα αντικατασταθεί σύντομα από μία δεσμευτική, συμβατική σχέση ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο».
    Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον….

    Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr