Τα φώτα του φετινού Μαραθωνίου της Αθήνας έσβησαν. Οι δηλώσεις των διοργανωτών για την επιτυχία του αγώνα… βροχή. Τι αφήνει όμως για τους πρωταγωνιστές του αγώνα; Γλυκόπικρη γεύση.
του Τόλη Λελεκίδη
[email protected]
«Η Αθήνα έζησε σήμερα (σ.σ. την Κυριακή) μια πραγματικά πολύ μεγάλη γιορτή αθλητισμού και πολιτισμού, μια αυθεντική γιορτή ζωής, αυτή που μόνο ο αυθεντικός μαραθώνιος μπορεί να προκαλέσει», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος. Τι αφήνει όμως ο Mαραθώνιος στους νικητές του πανελληνίου πρωταθλήματος; Τίποτα. Γλυκιά γεύση στους Έλληνες πρωταθλητές, σίγουρα για τη νίκη, πικρή όμως για την αντιμετώπιση που έχουν από την ομοσπονδία. Ο ΣΕΓΑΣ διαλαλεί το προιόν του, τον Mαραθώνιο της Αθήνας και για το ίδιο το αγώνισμα, που θέλει να λέγεται «αυθεντικό», τι κάνει στο αγωνιστικό κομμάτι; Αλήθεια…
• Δεν θα έπρεπε να επιβραβεύονται οι Έλληνες πρωταθλητές που τρέχουν στην αυθεντική διαδρομή;
• Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένας σχεδιασμός για τους Έλληνες μαραθωνοδρόμους;
• Δεν θα έπρεπε να γίνονται κοινές προετοιμασίες για τους δρομείς που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του αγωνίσματος;
• Δεν θα έπρεπε κανονικά να δίνονται κίνητρα από την ομοσπονδία;
• Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση στις μεγάλες διοργανώσεις, μια που πρόκειται για ένα ιστορικό αγώνισμα;
Γιατί ενώ για παράδειγμα η IAAF θέτει όρια για το μαραθώνιο, ο ΣΕΓΑΣ τα κάνει πιο δύσκολα. Τι φοβάται; Μήπως ένας αθλητής δεν πάει καλά; Μα πρόκειται για μαραθώνιο που έχει αξία και ο τερματισμός. Άλλωστε οι ίδιοι αυτό «διαφημίζουν» στο Mαραθώνιο της Αθήνας. Του Πεκίνου ας πούμε τους πείραξε, μιας και διεξάγεται του χρόνου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.
• Δεν θα έπρεπε, για παράδειγμα, να γίνει μια επιλογή αθλητών που δείχνουν ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσουν στο αγώνισμα και να βοηθηθούν ή να τους δίνονται από πριν τα χρήματα- κάποιο κονδύλι- για προετοιμασίες;
Ας τους βοηθήσουμε και εμείς, όσο μπορούμε. Η Σοφία Ρήγα είναι 26 ετών, μπορεί να τρέξει μαραθώνιο για άλλα περίπου δέκα χρόνια και έχει ατομικό ρεκόρ 2:39.10. Η Ουρανία Ρέμπουλη στο ντεμπούτο της ήταν 3η στον μαραθώνιο της Αθήνας και είναι 25 ετών. Και πολλά άλλα παραδείγματα.
Είναι δυνατόν, η Σοφία Ρήγα να αναγκάζεται μόνη της να βρει χορηγούς ή αν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας να πρέπει να δει γιατρό μόνο αν έρθει στην Αθήνα; Μια και πιάσαμε τη νικήτρια του φετινού μαραθωνίου της Αθήνας… Αυτή την εποχή σπουδάζει και προπονείται στο επίπονο αγώνισμα. Όλοι ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να δουλέψει κάποιος όταν κάνει πρωταθλητισμό στο μαραθώνιο. Άρα δεν θα έπρεπε κάπως να εξασφαλίζονται οι Έλληνες πρωταθλητές;
Εν κατακλείδι, τόσα έσοδα αφήνει ο μαραθώνιος της Αθήνας, ας πάρουν ένα κομμάτι της πίτας οι αθλητές.