Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Και στο Όρεγκον το αμφιλεγόμενο σύστημα μέτρησης αλμάτων

Published

on

Οι εκπληκτικοί αγώνες στο παγκόσμιο κλειστού του Βελιγραδίου πέρασαν στην ιστορία για τα ρεκόρ που έγιναν, τις φοβερές εμφανίσεις αλλά και τον αμφιλεγόμενο έλεγχο της βαλβίδας στα οριζόντια άλματα που στέρησε από τη Μαρίνα Μπεκ Ρόμαντσιουκ ένα μετάλλιο στο μήκος.

της Αγγελικής Μαγκανά 
[email protected]

Οι αντιδράσεις για το νέο σύστημα και κανονισμό ήταν πολλές. Από αθλητές, προπονητές, ακόμα και από τους τηλεθεατές, με τις εικόνες και τα βίντεο που δείχνουν έγκυρο το άλμα της Μπεκ Ρόμαντσιουκ (θα μπορούσε να είχε κοστίσει και στον Τεντόγλου) να κατακλύζουν τα social media και να φέρνουν σε δύσκολη θέση τη World Athletics που βλέποντας το προϊόν της να εκτοξεύεται στα ύψη, το μόνο που δε θέλει είναι αμφισβητήσεις.

Μέχρι τώρα για να διαπιστωθεί αν ένα άλμα ήταν έγκυρο γινόταν με χρήση πλαστελίνης και ο κριτής κοιτούσε αν ο άλτης έχει αφήσει αποτύπωμα πριν απογειωθεί. Σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο τότε η προσπάθεια ήταν άκυρη. Στην Σταρκ Αρένα για πρώτη φορά έγινε χρήση υψηλής τεχνολογίας. Δε ήταν βέβαια απόφαση τωρινή. Από το 2019 υπάρχει το σύστημα αλλά η πανδημία πρόλαβε την εφαρμογή του, όπως την είδαμε στο Βελιγράδι. Σε κάθε άλμα αναβόσβηνε ένα φως, πράσινο αν ήταν έγκυρο και κόκκινο αν ήταν άκυρο ανάλογα με το πάτημα στη βαλβίδα που αντί για πλαστελίνη έχει πλέον αισθητήρες.

Αρκετοί αθλητές αποδοκίμασαν τη νέα τεχνολογία ζητώντας να επαναφέρουν το παραδοσιακό σύστημα. Ακόμα και οι θεατές στις κερκίδες είχαν μπερδευτεί και βιάζονταν να πανηγυρίσουν ενώ μόλις άναβε το κόκκινο φως επικρατούσε απογοήτευση. Σάλος προκλήθηκε και στο Τwitter με τον χρυσό Ολυμπιονίκη Καρλ Λιούις να ξεσπάει: «Η επιτροπή κανόνων κατέστρεψε το αγώνισμα. Είναι ντροπή για αυτό και για οποιοδήποτε άθλημα. Δεν έχουν ιδέα για αυτά τα αγωνίσματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βρετανίδα Σάρα Πρόκτορ, κάτοχος του εθνικού ρεκόρ (7.07μ) σχετικά με το άλμα της Ουκρανής Μπεκ Ρόμαντσιουκ. Στο βίντεο που μεταδόθηκε το 5ο άλμα της Μπεκ φαίνεται έγκυρο. Η ίδια ζήτησε να δει το βίντεο και αποχώρησε απορημένη: «Πότε θα σταματήσουν να αλλάζουν τους κανόνες στην αγώνισμα μας;». Η Πρόκτορ αναφερόταν και τον κανονισμό του Final 3, του μικρού τελικού μες στο τελικό στη σειρά των αγώνων του ντάιμοντ λιγκ. Κατά του νέου κανονισμού τοποθετήθηκε και η Βρετανίδα Τζάσμιν Σόγιερς, η οποία δεν αγωνίστηκε στο Βελιγράδι εξαιτίας τραυματισμού: «Υπάρχουν μερικά προβλήματα με αυτό το σύστημα. Δεν είναι συνεπές και δεν λειτουργεί, επομένως πρέπει να το λύσουν για το υπόλοιπο της χρονιάς». Τον εκνευρισμό του εξέφρασε και ο Μίλτος Τεντόγλου όταν και το δικό του πρώτο άλμα αν και μετρήθηκε (8.55μ) τελικά άναψε το κόκκινο φως και θεωρήθηκε άκυρο.

Από την πλευρά της η World Athletics απάντησε πως οι τηλεοπτικές κάμερες δεν είναι στημένες στην ίδια ευθεία με αυτήν του συστήματος εγκυρότητας και υπό τη γωνία που είναι οι κάμερες δεν αποτυπώνεται σωστά η εικόνα…

Το νέο αυτό σύστημα εισήχθη τον Νοέμβριο του 2019 αλλά δεν είχε εφαρμοστεί τότε. Σύμφωνα με τον κανονισμό άκυρο θεωρείται ένα άλμα όταν το πέλμα κατά την απογείωση, «διαπεράσει το κατακόρυφο επίπεδο που ορίζει η γραμμή απογείωσης με οποιοδήποτε τμήμα του ποδιού ή του παπουτσιού του, είτε τρέχοντας χωρίς να πραγματοποιήσει άλμα, είτε κατά την εκτέλεση του άλματος»  Η WA επιβεβαίωσε πως αυτό το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί και στο παγκόσμιο ανοιχτού στο Όρεγκον ενώ δεν θα επαναξεταστεί τους επόμενους μήνες.

Υπάρχουν όμως ακόμα πιο… τεχνολογικές προτάσεις για να γίνει ακόμα πιο δίκαιο το αγώνισμα (όπως υποστηρίζουν κάποιοι). Να ακυρωθεί εντελώς η βαλβίδα, να προσδιοριστεί σημείο απογείωσης και μέσω της τεχνολογίας να μετριέται το άλμα ακριβώς από το πάτημα και όχι από την άκρη της βαλβίδας όπως ισχύει τώρα…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/