Connect with us

ΑμεΑ

ΚΑΠΕΛΛΑΚΗΣ: «Ο ΕΟΚΑΝ είναι σύμμαχος των αθλητών»

Published

on

Πραγματοποιήθηκε με καθολική συμμετοχή από τον αθλητικό και επιστημονικό κόσμο της χώρας η ημερίδα του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) με τίτλο « 3 χρόνια ΕΟΚΑΝ- Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον του Αντιντόπινγκ στην Ελλάδα»

Στην ημερίδα παρααβρεθηκαν ο υπουργός αθλητισμοήυ Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Καπελάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Αρχής Αντιντόπινγκ Μιχάλης Πέτρου.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον διοικητή του ΕΟΚΑΝ ιατροδικαστή δρ. Γρηγόρη Λέωνκαι τα στελέχη του οργανισμού το χρονικό της ίδρυσης καθώς και η πορεία εξέλιξης και ανάπτυξης του ΕΟΚΑΝ, η δομή, η αποστολή και το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού και τα επιστημονικά προγράμματα αντιντόπινγκ: Έλεγχος, Διαχείριση Αποτελεσμάτων, Έρευνες και Συλλογή Πληροφοριών, Εκπαίδευση.

Γιώργος Καπελλάκης: «Ο ΕΟΚΑΝ είναι σύμμαχος των αθλητών»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και χρυσός Παραολυμπιονίκης, Γιώργος Καπελλάκης, στο χαιρετισμό του τόνισε: «Η αλήθεια είναι ότι όλοι εμείς που ήμασταν χρόνια στο αθλητισμό και ιδιαίτερα τα προηγούμενα χρόνια, το θέμα του ντόπινγκ ήταν ταμπού. Δε συζητούνταν πολύ. Αυτό που μπορώ να θυμηθώ εγώ από τα αθλητικά μου χρόνια, είναι ότι δυστυχώς δεν υπήρχε ενημέρωση. Δεν υπήρχε σωστή ενημέρωση, πρώτα από όλα για εμάς τους αθλητές. Αυτό δημιουργούσε μια παρερμηνεία του ουσιαστικού λόγου που είχε ο έλεγχος αντί-ντόπινγκ. Ήταν για να μας προστατέψει. Δυστυχώς εμείς τότε, δεν μπορούσαμε να το καταλάβουμε. Τα χρόνια πέρασαν και έχει εξελιχθεί πολύ όλη η διαδικασία. Η αλήθεια είναι ότι σαν χώρα είχαμε σκαμπανεβάσματα. Φτάσαμε σε σημείο να γνωρίζουμε περίπου πότε θα ελεγχθούμε και αυτό δυστυχώς δεν ήταν καλό. Έχουμε φτάσει πλέον τα τελευταία τρία χρόνια να έχουν αλλάξει τα πράγματα. Και αυτό το καταλάβαμε και από τα πολλά τηλεφωνήματα που μου έκαναν οι αθλητές για να με ενημερώσουν ότι τους επισκέφτηκε συνεργείο ελέγχου, ξανά και ξανά. Εμείς ως Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια. Πρώτα από όλα έχουμε ενημερώσει τους αθλητές μας τι πρέπει να κάνουν, τι πρέπει να γνωρίζουν, ποιες είναι οι ευθύνες τους και πρέπει να κάνουμε και άλλα. Η ενημέρωση των αθλητών είναι πολύ σημαντική γιατί πρέπει να καταλάβουν ότι ο ΕΟΚΑΝ είναι σύμμαχος τους στην πορεία τους την αθλητική. Έχοντας αυτή τη γνώση, δικαιολογίες δε θα υπάρχουν».

Γιάννης Βρούτσης – Εθνική αποστολή το έργο του ΕΟΚΑΝ

Στο χαιρετισμό του ο υπουργός αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε την εθνική αποστολή του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ και εξήρε τη διοίκηση του Δρ. Γρηγόρη Λέων τονίζοντας  το χρέος της Πολιτείας να σταθεί με ουσιαστικό τρόπο σύμμαχος στον μάχη για ένα καθαρό αθλητισμό, «Αποτελεί τιμή και υπερηφάνεια για την Ελλάδα αυτό που πέτυχε ο διοικητή του ΕΟΚΑΝ  δρ. Γρηγόρης Λέων και τα στελέχη του Οργανισμού. Με την υποστήριξη της Πολιτείας, ο ΕΟΑΚΑΝ οδηγήθηκε από την απαξίωση στην πλήρη καταξίωση και τον σεβασμό της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας. Τους συγχαίρω και δεσμεύομαι πως το Υπουργείο Αθλητισμού θα είναι πάντα συμπαραστάτης στην εθνική αποστολή τους. Είναι εντυπωσιακή η παρουσίαση των προγραμμάτων και ο στρατηγικός σχεδιασμός από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΚΑΝ. Το έργο, η αποστολή και τα επιστημονικά στοιχεία που προκύπτουν μέσα από τη λειτουργία και τον ετήσιο απολογισμό του  ΕΟΚΑΝ έχουν πια το δικό τους πεδίο στο «e-Kouros» τη  μεγάλη ψηφιακή επανάσταση στον αθλητισμό. Το ντόπινγκ είναι μια από τις μάστιγες του αθλητισμού και οφείλουμε  ενωμένοι να το αντιμετωπίσουμε. Όλοι μαζί σηκώσαμε και θα κρατήσουμε  ψηλά τη σημαία  της Ελλάδας στον τομέα της αξιοπιστίας στη μάχη για ένα καθαρό αθλητισμό».

Γρηγόρης Λέων – Στην Ελλάδα έχουμε πλέον ένα καθαρό αθλητισμό»

Στην ομιλία του ο διοικητής του ΕΟΚΑΝ ιατροδικαστής Δρ. Γρηγόρης Λέων ευχαρίστησε όσους τίμησαν με την παρουσία τους την Ημερίδα και όσους από τους παρευρισκόμενους έβαλαν το δική τους σφραγίδα στη δύσκολη, όπως χαρακτήρισε, διαδρομή από την απαξίωση που είχε περιέλθει ο σχεδιασμός καταπολέμησης του ντόπινγκ στην Ελλάδα, στην πλήρη καταξίωση και στον σεβασμό από την παγκόσμια αθλητική κοινότητα. «Ξεκινήσαμε όχι από το μηδέν, αλλά πολύ παρακάτω, όταν τον Ιούλιο του 2021 αποδέχτηκα την πρόταση του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να οργανώσουμε από την αρχή τον στρατηγικό σχεδιασμό καταπολέμησης του ντόπινγκ στην Ελλάδα μέσα από την ίδρυση ενός Εθνικού Οργανισμού που θα είχε ως αρχικό στόχο την τήρηση δεκάδων προαπαιτούμενων από τον WADA ώστε να ξεφύγει η Ελλάδα από τον διεθνή απομονωτισμό, την απόλυτη καταστροφή για τον αθλητισμό μας. Αποδέχτηκα την ομολογουμένως επικίνδυνη αποστολή, γιατί σκέφτηκα πάνω από όλα τη χώρα μου. Και τα καταφέραμε. Όλοι μαζί. Από την απαξίωση εκείνης της αβέβαιης περιόδου  βρεθήκαμε στην καταξίωση. Κερδίσαμε το παγκόσμιο σεβασμό της αθλητικής κοινότητας που αντανακλάται στο βραβείο που μας απένειμε ο WADA στο ετήσιο Συμπόσιο του αλλά και στην θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Είμαι υπερήφανος για τους συνεργάτες μου και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Δουλεύοντας σωστά και μεθοδευμένα ,σε συνεργασία με όλους τους φορείς του αθλητισμού, καταφέραμε να έχουμε πολύ χαμηλά ποσοστά θετικών δειγμάτων ντόπινγκ. Στην Ελλάδα έχουμε πλέον ένα καθαρό αθλητισμό. Ο ελληνικός αθλητισμός δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν θα είναι ο δακτυλοδεικτούμενος αθλητισμός του παρελθόντος. Ευχαριστώ τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου και την υποστήριξη στο έργο του Οργανισμού. Είναι τιμητικό αλλά πρωτίστως χρήσιμο η παρουσία της λειτουργίας και η επιστημονική δράση  του ΕΟΚΑΝ στην πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα e-Kouros»

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/