Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Κάτσμπεργκ: Το μπάσκετ και οι 2 Ολυμπιονίκες που τον έβαλαν στον δρόμο της επιτυχίας

Published

on

Ερευνώντας το βιογραφικό του Ίθαν Κάτσμπεργκ συνειδητοποιούμε ότι δεν ήταν τυχαίο το μετάλλιο στην Βουδαπέστη. Ίσως μας εκπλήσσει το νεαρό της ηλικίας του διότι είναι μόλις 21 ετών και συνήθως οι ρίψεις χρειάζονται εμπειρία, αλλά έχει από πίσω του ένα κορυφαίο προπονητικό γκρουπ που τον έπεισε να αφήσει το μπάσκετ και τον αντάμειψε με τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.

της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

Δύο είναι οι μεγάλες αγάπες που υπάρχουν στον Καναδά. Η πρώτη είναι το χόκεϊ επί πάγου με την ανδρική και την γυναικεία ομάδα στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες να έχουν κερδίσει 9 και 5 χρυσά μετάλλια αντίστοιχα. Η δεύτερη είναι το μπάσκετ και μπορεί οι επιτυχίες των εθνικών ομάδων να είναι περιορισμένες αλλά έχουν ομάδες που αγωνίζονται στην κορυφαία διοργάνωση που είναι NBA και το 2019 οι Τορόντο Ράπτορς κέρδισαν το πρώτο τους πρωτάθλημα απέναντι στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριος. Συνεπώς είναι λογικό η πλειοψηφία των παιδιών να έχουν περάσει και να δοκιμάσει ένα από τα δύο αυτά αθλήματα.

Ο Ίθαν Κάτσμπεργκ επέλεξε το μπάσκετ και μέχρι τα 18 του χρόνια κατάφερε να το ισορροπήσει με τον στίβο, με τον οποίο ασχολείται από τα 10 του. Πρώτη φορά συμμετείχε σε αγώνες σφυροβολίας το 2014 όταν ήταν 12 ετών και με 3κιλο όργανο κατάφερε να ρίξει στα 20.27μ. Τότε τον προπονούσε ο πατέρας του, Μπέρνι Κάτσμπεργκ, και αθλήτρια σφυροβολίας ήταν και η μεγαλύτερη του αδερφή Τζέσικα. Όταν τελείωσε το λύκειο έπρεπε να πάρει την απόφαση σε ποιο από τα δύο αθλήματα θα επικεντρωθεί διότι είναι εντελώς διαφορετικά και σε αυτή την επιλογή τον βοήθησε ο χάλκινος Ολυμπιονίκης σφαιροβολίας του 2008, Ντίλαν Άρμστρονγκ που είχε ανακαλύψει τον Κάτσμπεργκ όταν ήταν ακόμα μαθητής και είδε τις πιθανότητες που είχε για να αναδειχθεί.

Η σωματοδομή του ήταν κατάλληλη για σφυροβολία και έτσι παρέμεινε στον στίβο. Με ύψος 2 μέτρα είχε πλεονέκτημα έναντι άλλων αθλητών και αυτό που χρειαζόταν να κάνει ήταν να φάει και να βάλει κιλά. Όταν εγκαταστάθηκε στο Κάμλουψ (Βρετανική Κολούμπια) για να πραγματοποιεί τις προπονήσεις του ήταν 86.5 κιλά και ύστερα από μία «ειδική διατροφή» όπως την ονομάζει ο Κάτσμπεργκ έφτασε μετά από δύο χρόνια τα 100 κιλά. Η διατροφή του με λίγα λόγια ήταν πολύ απλή, έπρεπε να καταναλώνει 3-4 γεύματα ημερησίως και να τρώει σνακ όλη μέρα. Πάντα όμως με πολύωρες προπονήσεις και γυμναστήριο. Ο Άρμστρογνκ, που εκτός από το χάλκινο στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου κέρδισε και δύο μετάλλια (αργυρό και χάλκινο) σε παγκόσμια πρωταθλήματα, αφοσιώθηκε στον αθλητή του και παρά τις ατυχίες που προέκυψαν στην διαδρομή (ακύρωση στο παγκόσμιο Κ20), γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν όρια για τον Κάτσμπεργκ.

Ο 22χρονος έχει να μάθει ακόμα πολλά για την σφυροβολία. Εκτός από τον πολύ έμπειρο Άρμστρογνκ δίπλα του έχει και τον Ανατόλι Μπονταρτσούκ, τον 83χρονο πλέον Ουκρανό, ο οποίος το 1972 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στην σφυροβολία για την Σοβιετική Ένωση και 4 χρόνια αργότερα το χάλκινο. Ο Μπονταρτσούκ καθοδηγούσε τον Άρμστρογνκ στον θρίαμβο του στο Πεκίνο και πλέον έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να μετατρέψουν τον Κάτσμπεργκ σε έναν σπουδαίο σφυροβόλο. Ο Καναδός ταξίδεψε στην Βουδαπέστη όντας πλέον 106.5 κιλά και με ατομικό ρεκόρ 78.73μ. Στον προκριματικό κατέγραψε νέο εθνικό ρεκόρ με 81.18μ και στον τελικό κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με ακόμα μεγαλύτερο ρεκόρ στα 81.25μ και όλα αυτά χωρίς να έχει την τεχνική που χρειάζεται. Οι τρεις τους έχουν λιγότερο από ένα χρόνο για να δουλέψουν πάνω σε αυτήν και να την βελτιώσουν ενόψει των Αγώνων του Παρισιού. Αν τα καταφέρουν τότε ο Καναδάς εκτός από το πρώτο του μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα στην σφυροβολία, θα πανηγυρίσει και το πρώτο του σε Ολυμπιακούς.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr