Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Κεφαλόπουλος: Ο προπονητής των 6 Ολυμπιακών, του χρυσού νταμπλ της Ντρισμπιώτη και των 68 πανελλήνιων ρεκόρ!

Published

on

Συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων προπονητών βάδην στον κόσμο. Έχει το ρεκόρ συμμετοχών σε Ολυμπιακούς Αγώνες ως προπονητής μετρώντας έξι με έξι διαφορετικούς αθλητές και αθλήτριες! Έχει στο βιογραφικό του 68(!) πανελλήνια ρεκόρ, 8 διεθνή μετάλλια και είναι ο μοναδικός Έλληνας προπονητής στίβου με παγκόσμιο και ευρωπαϊκό μετάλλιο σε ομαδικό αγώνισμα και δύο χρυσά μετάλλια με μια αθλήτρια στην ίδια διοργάνωση. Τίποτα από όλα αυτά δε θα είχε καταφέρει ο Ναπολέοντας Κεφαλόπουλος, αν δεν υπήρχε ο… μεγάλος αδελφός Στέλιος.

του – Θανάση Νικολάου
[email protected]

Η χρονιά ήταν το 1984, όταν ο Στέλιος Κεφαλόπουλος αρίστευσε στις πανελλήνιες εξετάσεις και πέρασε στο τμήμα φυσικής Πατρών. Η οικογένεια Κεφαλόπουλου πήρε την απόφαση να αφήσει την Αθήνα και να μετακομίσει στην Πάτρα ακολουθώντας τον Στέλιο για να τον στηρίξει στα φοιτητικά του χρόνια. Μαζί και ο 17χρονος Ναπολέοντας που μέχρι τότε δεν είχε ασχοληθεί καθόλου με τον αθλητισμό.

Στην Πάτρα, ο Δημήτρης Κεφαλόπουλος αποφάσισε να στείλει τον γιο του Ναπολέοντα στον τοπικό Έσπερο για να γίνει αντοχιτζής. Με προπονητή τον Γιώργο Μιχαλόπουλο έτρεξε και τον πρώτο του αγώνα στον ανώμαλο δρόμο δείχνοντας το ταλέντο του μέχρι που μια μέρα, ο αθλητής τότε Σάκης Δεληγιάννης που βρέθηκε στην Πάτρα ως σπουδαστής στα ΤΕΙ, είπε στον Μιχαλόπουλο ότι ο Κεφαλόπουλος θα είναι πολύ καλός για το βάδην. Έτσι και έγινε, καθώς ένα χρόνο αργότερα, ο Ναπολέων άφησε το τρέξιμο και έκανε πανελλήνιο ρεκόρ στα 5.000μ βάδην κλειστού στίβου με 22:52.98.

Άψογο στιλ από τον αθλητή Κεφαλόπουλο

Οι προοπτικές για τον 20χρονο Κεφαλόπουλο ήταν εξαιρετικές όμως και πάλι ο αδελφός του Στέλιος υπήρξε καταλυτικός παράγοντας για τη μετέπειτα πορεία του Ναπολέοντα και συνολικά του ελληνικού βάδην. Τελειώνει τις σπουδές του στην Πάτρα και φεύγει στην Ιταλία για μεταπτυχιακό. Μαζί του στο Μιλάνο, παίρνει και τον Ναπολέοντα που ανήσυχος ως άνθρωπος κατάφερε να βρει τρόπο και να γίνει δεκτός στον πολύ κλειστό κύκλο του ιταλικού βάδην. Αναλαμβάνει να τον προπονεί ο Πιέτρο Παστορίνι που τον φέρνει σε επαφή και με τα αδέλφια Νταμιλάνο. Σε ηλικία 22 χρονών ο Κεφαλόπουλος, επηρεασμένος από τους γκουρού του παγκόσμιου βάδην Ολυμπιονίκες αδελφούς Νταμιλάνο και έχοντας «ρουφήξει» όλα τα μυστικά της «μαφίας»του αγωνίσματος επιστρέφει στην Ελλάδα προπονητής.

Ο Κεφαλόπουλος ανάμεσα στους αδελφούς Νταμιλάνο

Η πορεία του στην προπονητική είναι πανομοιότυπη με αυτή που είχε σαν αθλητής. Αν και άριστος γνώστης του βάδην, υπήρχε τότε το «μονοπώλιο» των σπουδαίων αδελφών Καραγιώργου και ένας 22χρονος απόφοιτος της ανωτάτης βαδιστικής της Ιταλίας αλλά και της ελληνικής φυσικής αγωγής, δεν μπορούσε εύκολα να γίνει αποδεκτός.
Ο Γιάννης Ζώρζος ήταν αυτός που του έδωσε την πρώτη ευκαιρία ανακαλύπτοντας το ταλέντο του Κεφαλόπουλου στην προπονητική. Του χρέωσε αθλητές από τα 5.000μ μέχρι το μαραθώνιο και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Ιδιαίτερα στο μαραθώνιο όπου οι αθλητές του έκαναν ατομικά ρεκόρ μέχρι και πέντε λεπτών τρέχοντας σε 2:17.0 στο μαραθώνιο και κυριαρχούσαν στα αγωνίσματα των δρόμων αντοχής στα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Παρά τη μεγάλη του επιτυχία στην αντοχή και ειδικότερα στο μαραθώνιο, μόλις του δόθηκε η ευκαιρία στο βάδην δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Το 1998 αναλαμβάνει την Ευαγγελία Ξυνού και ξεκινά την προπονητική του πορεία στο βάδην που όμοια της δεν υπάρχει παγκοσμίως.
Το 2000, κάνει πρεμιέρα σε Ολυμπιακούς Αγώνες με την μόλις 20 ετών Αθηνά Παπαγιάννη, την οδηγεί επίσης σε ακατάρριπτα μέχρι σήμερα πανελλήνια ρεκόρ! Ένα χρόνο αργότερα κερδίζει και το πρώτο του διεθνές μετάλλιο με την Αθανασία Τσουμελέκα στο ευρωπαϊκό εφήβων – νεανίδων. Κατακτά το αργυρό μετάλλιο το 2001 στο Γκροσέτο με 46:29.20.

Ακολούθησαν πολλές διακρίσεις, δεκάδες πανελλήνια ρεκόρ για να φτάσουμε στο 2019 και στο project Παρίσι 2024. Η 35χρονη Αντιγόνη Ντρισμπιώτη αποφασίζει να φύγει από τον Δεληγιάννη και να συνεχίσει με τον Κεφαλόπουλο που στο μεταξύ έχει «βγάλει» την Κυριακή Φιλτισάκου, πείθει τη Χριστίνα Παπαδοπούλου να αφήσει την οικογένεια της στην Αυστραλία και να έρθει στην Ελλάδα και προσθέτει στο γκρουπ την Έφη Κουρκουτσάκη που σκεφτόταν να σταματήσει τον αθλητισμό.

Το project έχει χρηματοδότη τον Κεφαλόπουλο, το «Στέκι της κυρά Γιώτας» (τσιπουράδικο οικογένειας Ντρισμπιώτη), τον σύντροφο της Παπαδοπούλου που έστελνε χρήματα από την Αυστραλία και την οικογένεια της Κουρκουτσάκη. Μια προετοιμασία που περιλάμβανε διαμονή στο σπίτι της γιαγιάς Ντρισμπιώτη, πλύσιμο ρούχων στο ποτάμι (δεν υπήρχε πλυντήριο) και μάζεμα πορτοκαλιών από τα χωράφια για τις απαραίτητες δόσεις βιταμίνης C. Ομοσπονδία και χορηγοί απόντες.

Στις 16 Μαΐου 2021, η 37χρονη Ντρισμπιώτη κερδίζει το πρώτο της μεγάλο μετάλλιο. Πρώτη στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα βάδην του Ποντεμπράντι και το γκρουπ Κεφαλόπουλου 2ο στο ομαδικό χαρίζοντας στην Ελλάδα το αργυρό μετάλλιο! Ένα χρόνο αργότερα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα των ομάδων, το γκρουπ του Κεφαλόπουλου βγάζει την τριάδα που ανεβάζει την Ελλάδα στο δεύτερο σκαλί του βάθρου παγκοσμίως! Ποτέ στην ιστορία του ελληνικού στίβου, δεν υπήρξε προπονητής που να κέρδισε μετάλλιο σε ομαδικό αγώνισμα και μάλιστα δύο φορές, το ένα παγκόσμιο!

Η συνέχεια είναι γνωστή. Διάκριση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο (8η η Ντρισμπιώτη), στο Παγκόσμιο του Γιουτζίν (4η η Ντρισμπιώτη), διπλό χρυσό (20/35χλμ) μετάλλιο στο ευρωπαϊκό του Μονάχου και το project συνεχίζεται. Από το Σεπτέμβριο και μετά με την ομοσπονδία για πρώτη φορά παρούσα…

Το καθεστώς της μετριοκρατίας

Για πολλά χρόνια, ο Κεφαλόπουλος ήταν στην μαύρη λίστα του ΣΕΓΑΣ και της ΕΟΕ. Πως μπήκε εκεί όλοι της προηγούμενης διοίκησης ΣΕΓΑΣ γνωρίζουν καλά.
Μετά τις επιτυχίες με τις Ξυνού, Παπαγιάννη και Τσουμελέκα (μέχρι και χάλκινο στο ομαδικό του ευρωπαϊκού κυπέλλου νεανίδων το 2001 κατάκτησε) ο ΣΕΓΑΣ τον έβαλε στη λίστα των ομοσπονδιακών προπονητών τον Οκτώβριο του 2001, αν και ένα χρόνο πριν τον είχε κόψει από την αποστολή για τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ λόγω… ηλικίας (ήταν πολύ μικρός για προπονητής είπαν).

Ένα χρόνο αργότερα (2002), με δικές του ενέργειες το βαλκανικό πρωτάθλημα βάδην πήγε στο Άστρος Κυνουρίας (ιδιαίτερή του πατρίδα). Αυτό έκανε έξω φρενών τον τότε πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Βασίλη Σεβαστή. Το αποτέλεσμα ήταν οι αθλητές του Κεφαλόπουλου, Αθηνά Παπαγιάννη και Γιώργος Αργυρόπουλος να μην πάρουν ούτε ευρώ για Ολυμπιακή προετοιμασία ενόψει των Αγώνων της Αθήνας και ήταν οι μόνοι από τα 426 μέλη της Ολυμπιακής ομάδας του 2004. Ούτε μέχρι το Καρπενήσι δεν τους έστειλαν…

Το «δυστύχημα» ήταν πως ο Κεφαλόπουλος συνέχισε να φέρνει επιτυχίες και ήταν… άβολη η απουσία του από τις λίστες των ομοσπονδιακών. Το σύστημα όμως πάντα βρίσκει τρόπους να επιβάλλεται. Ένας έντονος διαπληκτισμός στην προπόνηση με την Παπαγιάννη, βαφτίστηκε «χειροδικία» από …αυτόπτες μάρτυρες και ο Σεβαστής πέρασε από πειθαρχικό τον Κεφαλόπουλο τον οποίο έστειλε και στην ΕΦΙΠ για στέρηση φιλάθλου ιδιότητας. Η υπόθεση πήγε στα δικαστήρια, οι ψευδομάρτυρες δεν εμφανίστηκαν, ο Κεφαλόπουλος δικαιώθηκε, ο ΣΕΓΑΣ υποχρεώθηκε σε δημόσια συγγνώμη, αλλά η στάση απέναντι στον προπονητή δεν άλλαξε, ίσως γιατί όλοι γνωρίζουν πως ο Κεφαλόπουλος όσο και να σέβεται τους θεσμούς, όσο σεμνός και αν είναι, δεν έμαθε ποτέ του να σκύβει το κεφάλι. Η δε Παπαγιάννη δεν έπαψε ποτέ να είναι καλή του φίλη και να τον υμνεί.

Αυτή η υπόθεση όμως του στέρησε και το διορισμό (βγήκε όσο ήταν στα δικαστήρια) και από το 2003 μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες ήταν αναπληρωτής καθηγητής φυσικής αγωγής. Καθημερινά ταξίδευε σε Άμφισσα, Σαλαμίνα και άλλες πόλεις αρκετά χιλιόμετρα από την Αθήνα. Παράλληλα προετοίμαζε την ομάδα του με τον ίδιο να έχει παντρευτεί το βάδην και να αφιερώνει σε αυτό όλη του τη ζωή. Όσο περισσότερες και μεγαλύτερες επιτυχίες έφερνε στην Ελλάδα τόσο μεγάλωνε και το μένος απέναντι του.

Τον Απρίλιο του 2020, οκτώ προπονητές βάδην στέλνουν στα ΜΜΕ επιστολή της οποίας το περιεχόμενο μπορεί να διαβάσει κάποιος αναζητώντας στο Google «Επιστολή προπονητών βάδην».

Παρίσι 2024

Τα επόμενα δύο χρόνια, από τώρα μέχρι τους Ολυμπιακούς του Παρισιού, για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Κεφαλόπουλος δε θα κάνει προετοιμασία ως αναπληρωτής καθηγητής φυσικής αγωγής, εκτός λίστας ομοσπονδιακών και χωρίς οικονομική στήριξη. Οι αθλήτριες του δε θα χρειαστεί να πλένουν τα ρούχα τους στο ποτάμι, να μαζεύουν πορτοκάλια από τα δέντρα και να περιμένουν το οικογενειακό «έμβασμα».
Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ (Σακοράφα) για πρώτη φορά (κυριολεκτικά) αγκάλιασε το βάδην. Όπως όλα τα επιτεύγματα του Κεφαλόπουλου, έτσι και αυτό, δυο χρόνια πριν θα ήταν αδιανόητο…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/