Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Κιμπιγουότ Κάντι: Από την αφάνεια στο παγκόσμιο ρεκόρ

Published

on

Ο νικητής του ημιμαραθωνίου της Βαλένθια συστήθηκε στο διεθνές στερέωμα το 2019 και μέχρι και τη δύση του 2020 κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή της λίστας των καλύτερων αθλητών όλων των εποχών.

Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του Sportsfeed εδώ, η κούρσα του ημιμαραθωνίου ανδρών της Βαλένθια ήταν η καλύτερη που έχουμε δει ποτέ, αφού σημεώθηκαν οι 6 από τς 10 καλύτερες επιδόσες όλων των εποχών, με τις 4 να είναι κάτω από το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ, το 58:01 του Τζόφρεϊ Κάμγουορορ. Μεγάλος πρωταγωνιστής αυτή τη φορά όμως ήταν ο 24χρονος Κευάτης που έκοψε το νήμα σε νέο παγκόσμιο ρεκόρ 57:32. Αυτή είναι η ιστορία του.

Τα πρώτα βήματα στην Κένυα

O Κιμπιγουότ Κάντι γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου του 1996 στην πόλη Ελντάμα Ραβίνε της επαρχίας Μπαρίνγκο, δυτικά του Ελντορέτ. Είναι το 4ο παιδί πολύτεκνης οικογένειας και έχει 4 αδερφούς και 3 αδερφές. Αν και ο ίδιος λέει πως μικρός συνήθιζε να τρέχει, δεν ήταν ποτέ το ταλέντο που ανακαλύφθηκε σε μικρή ηλικία και έφτασε προοδευτικά σε μία μεγάλη επιτυχία. Ξεκίνησε τις προπονήσεις ένα χρόνο πριν τελειώσει το γυμνάσιο και μπει στο στρατό της Κένυας, εκεί όπου εργάζεται μέχρι και σήμερα. Είχε όμως από πάντα τον μεγάλο Πολ Τεργκάτ ως πρότυπο, έναν από τους κορυφαίους όλων των εποχών για την Κένυα με 5 παγκόσμιους τίτλους στον ανώμαλο και παγκόσμια ρεκόρ, ο οποίος τυχαίνει να κατάγεται από την ίδια περιοχή με τον Κάντι. Με τον Τεργκάτ ως είδωλο, ξεκίνησε την πορεία του στους δρόμους αντοχής το 2017, όταν ήταν 20 ετών, με τις πρώτες επιτυχίες σε εγχώριους αγώνες. Για τον ίδιο όμως το μεγάλο βήμα έγινε μόλις το 2019, καθώς πήρε στα σοβαρά την προπόνηση και ανταμείφθηκε με τις πρώτες προσκλήσεις σε διεθνείς αγώνες δρόμου.

Οι πρώτες επιτυχίες

Τον Αύγουστο του 2019 κατέγραψε τον πρώτο του χρόνο στον μαραθώνιο, το πολύ αργό για τα μέτρα του 2:22:48 στο Κούτσινγκ της Μαλασίας. Μάλλον για τον ίδιο ήταν περισσότερο ένας αγώνας προπόνησης γιατί λίγες ημέρες μετά έγινε η πρώτη μεγάλη γνωριμία του με τον κόσμο του στίβου. Στις 31 Αυγούστου κέρδισε τον ημιμαραθώνιο της Λιλ στη Γαλλία με 59:31, ένα αξιόλογο χρόνο εντός των τοπ 100 του κόσμου. Λίγους μήνες μετά μάλιστα επιβεβαίωσε την καλή του κατάσταση με την 3η θέση στον πάντα ανταγωνιστικό ημιμαραθώνιο του Δελχί της Ινδίας, με χρόνο 59:34. Με ανανεωμένο κίνητρο έθεσε τις βάσεις για τη νέα χρονιά, η οποία ήθελε να είναι η καλύτερη της καριέρας του. Γιόρτασε το νέο χρόνο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, μετά από την πρωτοχρονιάτικη κούρσα 15χλμ που νίκησε σε 42:59 και με περάσματα 13:31 και 27:59 στα 5χλμ και τα 10χλμ.

Kandie shines as Kenya retain cross country title

Το καθοριστικό 2020

Στις αρχές του 2020 ο 24χρονος πλέον Κάντι ήταν αποφασισμένος, όπως έχει δηλώσει: «Στην αρχή του χρόνου ξεκίνησα τις σκέψεις για ένα μεγάλο ρεκόρ. Δεν ήξερα αν θα ήταν στον ημιμαραθώνιο ή στα 10χλμ, αλλά είπα στον εαυτό μου ότι έπρεπε να καταρρίψει ένα παγκόσμιο ρεκόρ φέτος». Ξεκίνησε με νίκη στο εθνικό πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου ενόπλων δυνάμεων στην Κένυα στα τέλη Ιανουαρίου, έναν αγώνα προετοιμασίας για τον πρώτο μεγάλο στόχο: τον γρήγορο ημιμαραθώνιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το ντεμπούτο του ήταν άκρως ενθαρρυντικό. Νίκησε με ατομικό ρεκόρ και μπήκε στο ελίτ κλαμπ των 21 δρομέων που είχαν γράψει μπροστά τα 58 λεπτά, με 58:58. Η συνέχεια όμως δεν ήταν αυτή που είχε σχεδιάσει, κάτι που ισχύει και για κάθε άλλο αθλητή παγκοσμίως. Η πανδημία του Μαρτίου και τα περιοριστικά μέτρα τον ανάγκασαν να γυρίσει επ’ αόριστον στην Κένυα. Δεν τα παράτησε όμως και συνέχισε τη σκληρή προπόνηση αναμένοντας τις πρώτες αγωνιστικές ευκαιρίες: «Ποτέ δε σταμάτησα, συνέχισα την προπόνηση με την ελπίδα ότι μία μέρα θα γινόταν κάποιος αγώνας», είπε για εκείνη τη περίοδο.

Ο Κάντι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ημιμαραθωνίου της Γκντίνια

Πράγα, παγκόσμιο και Βαλένθια

Στις 5 Σεπτεμβρίου η ελπίδα του πήρε μορφή με τον ειδικά διαμορφωμένο ημιμαραθώνιο της Πράγας. Εκεί σημείωσε την 4η σερί νίκη του με ατομικό ρεκόρ και την τότε 5 καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, το 58:38. Προφανώς ο χρόνος του άνοιξε και τις πύλες για να εκπροσωπήσει τη χώρα του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ημιμαραθωνίου της Γκντίνια τον Οκτώβριο, όπου πήγε με τον πιο γρήγορο χρόνο από όλους τους συμμετέχοντες και ήταν μεγάλο φαβορί. Στην παραλιακή πόλη της Πολωνίας ο 20χρονος Ουγκανέζος Τζέικομπ Κιπλίιμο έκανε την έκπληξη και ήταν τελικά ο μόνος που κατάφερε να του στερήσει τον τίτλο για λίγα δευτερόλεπτα και να χαλάσει το σερί νικών του. Η στοχοθέτησή του Κάντι άλλαξε μετά το παγκόσμιο. Ήξερε ότι θα έρθει και πάλι αντιμέτωπος με το Κιπλίμο στη Βαλένθια, όποτε ο στόχος ήταν ένα επίπεδο πιο ψηλά: ήθελε να πάρει τη ρεβάνς και να κάνει και το παγκόσμιο ρεκόρ που αποζητούσε. Για αυτό αποφάσισε να κάνει μία δραστική αλλαγή και να μετακομίσει από το σπίτι του στους λόφους του Ένγκονγκ κοντά στο Ναΐρόμπι στο καμπ υψομέτρου του Ίτεν για τις ενδιάμεσες 7 εβδομάδες. «’Εκατσα και δούλεψα τα στοιχεία που ήταν το πρόβλημα στη κούρσα μου στη Γκντίνια. Το Ίτεν είναι σε μεγαλύτερο υψόμετρο από την πόλη μου, αλλά προσαρμόστηκα καλά εκεί και προπονήθηκα σκληρά, χωρίς τραυματισμούς», είπε. Η επιστροφή του την Κυριακή που μας πέρασε τον αποζημίωσε και με το παραπάνω. Καθοδήγησε τον αγώνα όπως ήθελε και τερμάτισε μπροστά από τον Κιπλίμο στην τελική ευθεία με νέο, μεγάλο παγκόσμιο ρεκόρ σε χρόνο 57:32.

Η καριέρα του έχει σίγουρα συνέχεια. Ο ίδιος με τις δηλώσεις του έδειξε ότι δεν θα τον δούμε σύντομα στο μαραθώνιο, καθώς προτιμά τις μικρότερες αποστάσεις όπως και το πρότυπό του, ο Τεργκάτ. Αν και δεν έχει αγωνιστεί διεθνώς σε εντός σταδίου αποστάσεις, δήλωσε όμως πως θα ήθελε να εκπροσωπήσει την Κένυα στα 10.000μ στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι την επόμενη φορά που θα τον δούμε σε εκκίνηση θα αναμένουμε κάτι πολύ μεγάλο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/