Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Κιπτσόγκε εναντίον Μπεκέλε: Είναι η μάχη του αιώνα;

Published

on

Στο παγκόσμιο του Παρισιού το 2003 ο Κιπτσόγκε κέρδισε το χρυσό στα 5000μ και ο Μπεκέλε στα 10000μ. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα βρίσκονται αμφότεροι στην κορυφή του παγκόσμιου στίβου και ετοιμάζονται για την επόμενη μάχη τους.

Μέσα σε αυτή την περίοδο πολλά έχουν αλλάξει στον στίβο, και ειδικά στο αγώνισμα του μαραθωνίου. Το 2003 το παγκόσμιο ρεκόρ ήταν ακόμα 2:05:38, 4 λεπτά πάνω από το τωρινό ρεκόρ, ένας χρόνος που μέχρι και σήμερα έχουν ξεπεράσει 88 αθλητές. Ιδιαίτερη μνοια απαιτεί όμως η τελευταία διετία στην ιστορία του μαραθωνίου. Η επανάσταση στα αθλητικά υποδήματα ξεκίνησε με τα παπούτσια της σειράς Vaporfly της Nike το Σεπτέμβριο του 2018. Τα αποτελέσματα από τους τελευταίους μέιτζορ και γκολντ μαραθώνιους -όσους πρόλαβαν να γίνουν στην αρχή του 2020- δεν συγκρίινονται με αυτά τωβν προηγούμενων ετών. Για παράδειγμα στον μέιτζορ του Τόκιο 28 αθλητές κατέβηκαν το 2:10, 17 το 2:08 και 3 το 2:05. Υπό αυτές τις νέες συνθήκες ο Έλιουντ Κιπτσόγκε και ο Κενενίσα Μπεκέλε θα δώσουν την ιστορική μάχη που θα καθορίσει, ίσως, ποιος είναι ο καλύτερος μαραθωνοδρόμος από τους δύο θρύλους.

Οι αριθμοί

Μπορεί τα δύο δευτερόλεπτα που χωρίζουν το ατομικό ρεκόρ του Μπεκέλε (2:01:41 – Βερολίνο 2019) με το παγκόσμιο ρεκόρ του Κιπτσόγκε (2:01:39 – Βερολίνο 2018) να αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση της κυριαρχίας του Κιπτσόγκε αλλά οι μεταξύ τους αναμετρήσεις στο μαραθώνιο δείχνουν κάτι διαφορετικό. Τέσσερις φορές έχουν έρθει συνολικά αντιμέτωποι οι δύο μεγάλοι σταρ και ο Κενενίσα Μπεκέλε δεν έχει καταφέρει σε καμία να τερματίσει με διαφορά μικρότερη από 1.5 λεπτό από το χρόνο νίκης του Έλιουντ Κιπτσόγκε. Στο σύνολο της καριέρας του ο Αιθίοπας έχει πάρει θέση στην εκκίνηση 11 μαραθώνιων, συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων στους οποίους δεν τερμάτισε. Από τους υπόλοιπους 7 μόνο το 2:03:03 από το Βερολίνο το 2016 και το 2:01:41 από το Βερολίνο το 2019 μπορούν να συναγωνιστούν τον Κενυάτη. Για να καταφέρει να τον κερδίσει πρέπει να είναι στη βέλτιστη κατάστασή του, μιας και ο Κιπτσόγκε έχει παραδειγματική συνέπεια στο αγώνισμα. Από τους 14 μαραθωνίους που έχει τρέξει στην καριέρα του έχει κερδίσει του 13, με την εξαίρεση να είναι αυτός του Βερολίνου το 2013 όταν τον κέρδισε με παγκόσμιο ρεκόρ ο Γουίλσον Κίπσανγκ. Επίσης πέρα από το ντεμπούτο του που ήταν 2:05:30 και το χρόνο νίκης στην Ολυμπιακή κούρσα του Ρίο (2:08:44) έχει τρέξει σε όλους κάτω από το φράγμα του 2:05. Οι μέχρι στιγμής τέσσερις αναμετρήσεις τους είναι οι εξής:

  • 2014, Σικάγο: Κιπτσόγκε 1ος (2:04:11) / Μπεκέλε 4ος (2:05:51)
  • 2016, Λονδίνο: Κιπτσόγκε 1ος (2:03:05) / Μπεκέλε 3ος (2:06:36)
  • 2017, Βερολίνο: Κιπτσόγκε 1ος (2:03:32) / Μπεκέλε DNF
  • 2018, Londres: Κιπτσόγκε 1ος (2:04:17) / Μπεκέλε 6ος (2:08:53)

Η προετοιμασία εν μέσω πανδημίας

Υπάρχουν αναλυτές που έχουν αναφέρει ότι ο Κιπτσόγκε θα είναι ευάλωτος στο Λονδίνο λόγω της αβεβαιότητας και των αλλαγών που προκάλεσε η πανδημία στην προετοιμασία του. Αυτό το επιχείρημα διαψεύδει με τις δηλώσεις του ο ατζέντης του Κιπτσόγκε, Βαλεντίν Τράου, ο οποίος τόνισε ότι η συμμετοχή του στο Λονδίνο είχε επιβεβαιωθεί πριν 3-4 μήνες και ότι από πριν στόχευε σε έναν μαραθώνιο στα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι ο Κενυάτης είχε χρόνο για να κάνει μία ουσιαστική προετοιμασία, η οποία μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον Τράου, πήγε πολύ καλά. Συγκεκριμένα ο Ολλανδός δήλωσε: «Είναι δύσκολο να κρίνει κανείς αν ήταν σε καλύτερη κατάσταση στο Βερολίνο το 2018 ή στο Λονδίνο το 2019. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται όμως σίγουρα σε παρόμοια κατάσταση με αυτή των τελευταίων 3-4 μαραθωνίων. Η μόνη πραγματική διαφορά είναι ότι το αγαπημένο του προπονητικό καμπ στο Καπταγκάτ παραμένει κλειστό. Ως αποτέλεσμα οι προπονήσεις του γίνονται σε μικρότερα γκρουπ, αν και παραμένουν ίδιες ως προς την ποιότητα. Η αλλαγή αυτή είναι σίγουρα μία πνευματική πρόκληση μιας και το συγκεκριμένο προπονητικό καμπ δίνει μία υπέροχη ατμόσφαιρα και συγκέντρωση και το να προπονείται κανείς δίπλα στο σπίτι του είναι κάτι το διαφορετικό. Παρόλα αυτά οι αθλητές έχουν ανταποκριθεί πολύ καλά με αυτή την κατάσταση και οι ρυθμοί της προπόνησης παραμένουν οι ίδιοι: οι ίδιες μέρες, η ίδια ρουτίνα, το ίδιο πρόγραμμα».

Σίγουρα όμως ούτε όμως στην Αιθιοπία ήταν όλα ρόδινα. Η πανδημία και η πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα κράτησε πολλούς Αιθίοπες στα σπίτια τους για μεγάλο κομμάτι του καλοκαιριού. Αυτό δε δείχνει όμως τίποτα ακόμα για τον Μπεκέλε, ο οποίος προπονούνταν και στο διάδρομο, όπως δήλωσε ο δικός του ατζέντης, Τζος Χέρμενς, μάλλον σε μία προσπάθεια να αποφύγει την απάντηση. Το στοιχείο του μυστηρίου και της έκπληξης που περιτριγυρίζει τον Μπέκελε τα τελευταία χρόνια πριν από κάθε μαραθώνιο που έχει τρέξει είναι το στοιχείο που τον ανεβάζει, ως ένα βαθμό, στα προγνωστικά. Σε αντίθεση με την αρμονική, σχεδόν ιδεατή πορεία του Κιπτσόγκε στο μαραθώνιο, χωρίς τραυματισμούς, με τεχνολογικούς κολοσσούς και μία αφοσιωμένη προπονητική ομάδα, ο Μπεκέλε έχει καταφέρει να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται μετά από 40 κύματα και για αυτό κατά πολλούς θεωρείται μέχρι στιγμής ο πιο ταλαντούχος. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχε αντιμετωπίσει σοβαρούς τραυματισμούς, έχει αλλάξει αρκετούς προπονητικούς συμβούλους και προπονητές και παρόλα αυτά πέρυσι στα 37 του έτρεξε 2:01:41 προς έκπληξη όλων.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η μάχη του κορυφαίου μαραθωνοδρόμου όλων των εποχών με τον κορυφαίο δρομέα αποστάσεων όλων των εποχών θα είναι απολαυστική.

πηγή: letsrun.com

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/