Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Κιπτσόγκε: «Αν πεις ναι στην καρδιά και στο μυαλό, τότε μπορείς να αποδώσεις»

Published

on

Ο Κενυάτης Έλιουντ Κιπτσόγκε έχει ονομαστεί ο κορυφαίος μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών και όχι άδικα. Πέρα όμως από τα τρομερά του επιτεύγματα, τίτλους, ρεκόρ και διακρίσεις, παραμένει ένας άνθρωπος ταπεινός με αξίες και ιδεώδη.

της Αγγελικής Μαγκανά 
[email protected]

Έχει στεφθεί δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης ενώ κατέχει και το παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου με 2:01:39 στο Βερολίνο το 2018. Ο 37χρονος Κενυάτης ανακοίνωσε μες στην χρονιά πως θα συνεχίσει μέχρι την Ολυμπιακή χρονιά του 2024 με σκοπό να γίνει ο μοναδικός που θα καταφέρει να τριπλάρει τα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια.

Οι επιτυχίες αυτές δεν είναι τυχαίες. Όπως εξηγεί ο ίδιος, η σκληρή δουλειά, η πίστη στον εαυτό του καθώς και η υποστήριξη από τους ανθρώπους που έχει δίπλα του και κυρίως τον προπονητή του, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο: «Έχω δίπλα μου τον προπονητή μου, Πάτρικ Σανγκ. Παίρνω από αυτόν όλες τις αξίες, ό,τι χρειάζεται, όσον αφορά τη ζωή. Έχω μάθει να  εμπιστεύομαι τον εαυτό μου, να με αντιμετωπίζω ως τον καλύτερο και να ζω τίμια», δήλωσε στη DW ο Κιπτσόγκε, ο οποίος έχει μάθει να διοχετεύει τις αξίες της ζωής μέσα στον αθλητισμό δίνοντας πάντα τον καλύτερό του εαυτό: «Είναι σημαντική η αξία της ακεραιότητας, δηλαδή το θάρρος να φτάσεις στο επόμενο μίλι. Το θάρρος να αντιμετωπίσεις οτιδήποτε στη ζωή σου. Η αξία της οικογένειας, της αυτοπειθαρχίας, της συνέπειας. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτές τις αξίες».

Ο 37χρονος Κενυάτης μαραθωνοδρόμος έχει βρει τον τρόπο να διαχειρίζεται τις αρνητικές καταστάσεις και προσπαθεί να ακολουθεί μια ζωή που θα του εξασφαλίζει ψυχική ισορροπία τιθασεύοντας τις προκλήσεις, τραυματισμούς και ήττες: «Τα τελευταία 18 χρόνια περιβάλλομαι από θετικούς ανθρώπους, εντός και εκτός αθλήματος, είμαι ένας από τους τυχερούς. Καταλαβαίνω τη ζωή. Σε αυτόν τον κόσμο πρέπει να καταλάβεις τη ζωή. Αν κάτι έρθει κάτι αρνητικό στο δρόμο μου, πρέπει να το καταλάβω. Γιατί λένε, όπου υπάρχει ζωή, τότε υπάρχει μια πρόκληση».

Ο πρώτος του τίτλος ήρθε το 2003, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανωμάλου στους εφήβους ενώ σημείωσε και παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων στα 5000μ (12:52.61). Είναι μόλις ο τρίτος μαραθωνοδρόμος που κατακτά χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια μετά τον Αμπέμπε Μπικίλα (1960 και 1964) και τον Βάλντεμαρ Σιερπίνσκι της Ανατολικής Γερμανίας (1976 και 1980). Πλέον στην κατοχή του μετρά τέσσερα, δύο χρυσά σε μαραθώνιο το 2016 και το 2021, ένα αργυρό στα 5000μ το 2008 και ένα χάλκινο στο ίδιο αγώνισμα το 2004. Είναι επίσης ο πρώτος που έσπασε το φράγμα των δύο ωρών, έτρεξε στο INEOS Challenge της Βιέννης σε 1.59.40 το 2019.  Στα 37 του χρόνια δεν σταματάει να βάζει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά αποκαλύπτοντας πως θέλει να κερδίσει και τους έξι μέιτζορ. (Τόκιο, Βοστώνη, Λονδίνο, Βερολίνο, Σικάγο, Νέα Υόρκη). Πριν τρεις εβδομάδες πρόσθεσε στο παλμαρέ του και το μαραθώνιο του Τόκιο ενώ δεν έχει τρέξει σε  Βοστώνη και Νέα Υόρκη. Όσον αφορά το μαραθώνιο του Λονδίνου κατέχει το ρεκόρ των τεσσάρων νικών.

Ο Κιπτσόγκε συνεχίζει να τρέχει και μαζί θέλει να εμπνεύσει κι άλλους αθλητές να φτάσουν στην κορυφή με όραμα να βελτιώσει την κατάσταση του αθλητισμού στην χώρα του: «Για να γίνει κάποιος επαγγελματίας πρέπει να είναι διατεθειμένος να κάνει θυσίες. Αν πεις ναι στην καρδιά και στο μυαλό σου, τότε μπορείς να αποδώσεις. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που σέβονται τα επαγγέλματά τους, που επενδύσουν στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους και στους συνανθρώπους τους».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/