Connect with us

INTERVIEW

Κολυμπώντας πας στο Ρίο

Published

on

Είναι μόλις 21 χρονών και ήδη θεωρείται η κορυφαία Ελληνίδα κολυμβήτρια στα αγωνίσματα της πισίνας. Μεγάλη ελπίδα του ελληνικού αθλητισμού, έχει στην κατοχή της ένα αργυρό ευρωπαϊκό μετάλλιο και όλο το μέλλον μπροστά της. Στοχεύει σε μία από τις οκτώ θέσεις του τελικού των 50μ. ελεύθερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 και με το πείσμα που διαθέτει το πιθανότερο είναι να τα καταφέρει. Και όμως, η μεγαλύτερη χαρά που πήρε από τον αθλητισμό, ήταν η επιβράβευση της με το δικαίωμα να σπουδάσει φιλολογία. Η Νόρα Δράκου δεν είναι μια συνηθισμένη αθλήτρια και αυτό μας αρέσει πολύ.

συνέντευξη Θανάσης Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
φωτογραφίες Κώστας Αμοιρίδης
[email protected] follow me @amiridiskostas
amiridiskostas.tumblr.com

Γιατί επέλεξες την κολύμβηση;
Δεν την επέλεξα εγώ, μου την επέβαλαν σε ηλικία τριών ετών, όταν ακόμα δεν είχα δικαιώματα και απόψη. Από ότι μου έχουν πει ήμουν υπερκινητικό παιδί. Αναστάτωνα όλο το σπίτι και δεν άφηνα κανέναν σε ησυχία. Οι γονείς μου αποφάσισαν να διοχετεύσουν όλη αυτήν την ενέργεια μου σε κάποιο άθλημα για να ηρεμήσει λίγο η κατάσταση στο σπίτι. Έτσι κατέληξα στην πισίνα και την κολύμβηση και η αλήθεια είναι πως δε μου άρεσε καθόλου στην αρχή και ήθελα να σταματήσω. Αλλά ευτυχώς οι γονείς μου επέμειναν, με τον καιρό άρχισε να μου αρέσει και τελικά κατέληξα να διοχετεύω όλη την ενέργεια μου εκεί.

Σε ποια ηλικία αποφάσισες ότι θα ασχοληθείς σοβαρά;
Δεν έχει πολύ καιρό. Πριν από τέσσερα χρόνια όταν ήμουν 17. Ήταν η δεύτερη χρονιά μου ως νεάνιδα, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τον πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων. Υπήρχε το κίνητρο της εισαγωγής στο πανεπιστήμιο δίχως εξετάσεις και έτσι αποφάσισα να στρωθώ, να κάνω σοβαρή προπόνηση μήπως και καταφέρω και πετύχω καμιά διάκριση. Μέχρι τότε το έβλεπα σαν παιχνίδι και δεν πίστευα πως θα ασχοληθώ ποτέ σοβαρά.

Ποιο είναι συνήθως το ημερήσιο πρόγραμμα σου.
Όταν πλησιάζει η περίοδος των αγώνων, κάνω δύο δίωρες προπονήσεις την ημέρα. Την πρώτη στις εννέα το πρωί και μετά κοιμάμαι. Το ίδιο ισχύει και με την απογευματινή προπόνηση, την οποία ακολουθεί φυσιθεραπεία και μετά ύπνος. Όταν είμαι σε περίοδο προετοιμασίας, τότε τα πράγματα είναι πιο δύσκολα καθώς οι προπονήσεις έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και είναι πιο επίπονες. Ο ύπνος πάντως παραμένει ίδιος.

Μια μέρα μετά την προπόνηση είπα “τέλος”. Είχα φτάσει στο όριο μου. Ευτυχώς πήγα σπίτι ηρέμησα, το σκέφτηκα καλύτερα και αποφάσισα να μην παρατήσω στη μέση την προσπάθεια και χαθούν άδικα εκατοντάδες ώρες προπόνησης.

Έχεις σκεφτεί ποτέ να τα παρατήσεις;
Μία φορά ναι. Για λίγο μεν, αλλά μου πέρασε από το μυαλό. Ήταν πριν από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012 στο Ντέμπρετσεν. Τότε είχα φτάσει στο αμήν. Η προετοιμασία ήταν πολύ δύσκολη και οι καθημερινές προπονήσεις ιδιαίτερα επίπονες. Υπήρχαν και πολλά προβλήματα με τα κολυμβητήρια, την υποστήριξη και γενικά ήταν όλα εναντίον. Μια μέρα μετά την προπόνηση είπα “τέλος”. Είχα φτάσει στο όριο μου. Ευτυχώς πήγα σπίτι ηρέμησα, το σκέφτηκα καλύτερα και αποφάσισα να μην παρατήσω στη μέση την προσπάθεια και χαθούν άδικα εκατοντάδες ώρες προπόνησης.

Αισθάνεσαι μειονεκτικά όταν αγωνίζεσαι κόντρα σε αθλήτριες που προετοιμάζονται έχοντας τα πάντα (άρτιες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό) ενώ εσύ… ελάχιστα;
Σε ένα άθλημα όπως η κολυμβηση, το ταλέντο από μόνο δεν αρκέι. Χρειάζονται πολλά για να καταφέρεις να ανέβεις στο βάθρο των νικητών και να κατακτήσεις ένα μετάλλιο. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις και η άρτια και οι τεχνογνωσία σε πάνε μία θέση παραπάνω. Ωστόσο όμως δεν αισθάνομαι καθόλου μειονεκτικά γιατί εμείς οι Έλληνες έχουμε κάτι που δεν το έχουν οι άλλοι. Πείσμα και εγωισμό. Με αυτά γινόμαστε πιο δυνατοί και ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Δεν ξέρω τί θα έκανα αν είχα όλα τα παραπάνω αλλά με τις δυνάμεις μας ανταγωνιζόμαστε αθλητές που έχουν τα πάντα. Ναι, υπάρχουν στιγμές που ζηλεύω αλλά στην τελική αυτό που μετράει περισσότερο από όλα, είναι η θέληση και από αυτήν πιστέψτε με διαθέτω μεγάλα αποθέματα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κολύμβηση;
Οποιανδήποτε και αν ρωτήσεις, θα σου απαντήσει το ίδιο πράγμα. Οι εγκαταστάσεις. Δε γίνεται να κολυμπάμε σε πισίνες με παγωμένο νερό. Το χειμώνα η κατάσταση είναι ανυπόφορη αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Έχουμε προσαρμοστεί στα δεδομένα, δυστυχώς… Υπάρχει μόνο ένα κολυμβητήριο, στη Νάουσα το οποίο είναι ότι καλύτερο για την προετοιμασία μας. Πηγαίνω κάθε χρόνο εκεί και μακάρι να υπήρχαν και άλλα τέτοια προπονητικά κέντρα κολύμβησης στην Ελλάδα.

Η ομοσπονδία, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η πολιτεία πόσο κοντά βρίσκονται στην προσπάθεια τη δική σου αλλά και των υπόλοιπων αθλητών της κολύμβησης;
Η ομοσπονδία μας και η ΕΟΕ κάνουν ότι μπορούν για να μας στηρίξουν. Με τις περιορισμένες δυνατότητες που διαθέτουν πλέον, λόγω της κρίσης, βρίσκονται στο πλευρό μας κυρίως ηθικά, αλλά και όσο μπορούν υλικά. Από την άλλη πλευρά, η πολιτεία δεν υπάρχει για εμάς. Δεν γνωρίζω καν ποια είναι η συμμετοχή της στον αθλητισμό αυτής της χώρας. Νομίζω πως κάνει ότι μπορεί για να μας διώξει από την πατρίδα μας. Να φύγουμε στο εξωτερικό για να μην τους είμαστε επιπλέον βάρος.

Είσαι από τις άτυχες αθλήτριες, καθώς η γενιά σου δεν πρόλαβε τα προνόμια Ολυμπιονικών. Πιστεύεις πως αν υπήρχαν ακόμα, θα είχαμε περισσότερες επιτυχίες στον αθλητισμό;
Εννοείται πως οποιοδήποτε κίνητρο σε βοηθάει να γίνεις καλύτερος και τα προνόμια για τους πρωταθλητές υπήρχαν για το λόγο αυτό. Το μεγαλύτερο από όλα ήταν το δικαίωμα που αποκτούσες να εισαχθείς σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή δίχως εξετάσεις. Για κάποιον σαν και έμενα που περνούσα σχεδόν όλη μου τη μέρα στις προπονήσεις και δε μου έμενε χρόνος για μελέτη, ήταν το μεγαλύτερο κίνητρο. Δεν ήθελα να θυσιάσω τη μόρφωση μου για τον αθλητισμό, ούτε όμως και να στερηθώ αυτό που αγαπώ τόσο πολύ λόγω έλλειψης χρόνου.

Ποια αθλήτρια είναι το πρότυπο σου;
Η Ολλανδέζα Ρανόμι Κρομοβιντγιόγιο. Είμαστε στο ίδιο αγώνισμα. Είναι η κορυφαία σπρίντερ στον κόσμο και επειδή είχα την ευκαιρία να τη γνωρίσω, μπορώ να πω πως είναι και εξαιρετικός άνθρωπος.

Μπορεί η κολύμβηση πισίνας να ακολουθήσει τις επιτυχίες του open water όπου πλέον η Ελλάδα θεωρείται παγκόσμια δύναμη;
Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Το επίπεδο στην πισίνα αναβαίνει συνεχώς καθώς τα πάντα εξελίσσονται. Οι εγκαταστάσεις, η τεχνογνωσία, η φαρμακοδιέγερση… Επίσης στα αγωνίσματα εντός της πισίνας είναι δύσκολο να έχεις διάρκεια σαν αθλητή. Είναι πιο δύσκολο για τους αθλητές που αγωνίζονται εντός πισίνας να καταφέρουν επιτεύγματα όπως αυτά του Γιαννιώτη στην ανοιχτή θάλασσα.

Από όλες τις επιτυχίες που είχες εσύ σαν αθλήτρια ποια θεωρείς τη σημαντικότερη;
Εννοείται η δεύτερη θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων στο Βελιγράδι. Πρώτα από όλα γιατί μέσω αυτής κατάφερα να περάσω στο πανεπιστήμιο και να ξεκινήσω τις σπουδές μου ως φιλόλογος. Επίσης ήταν σημαντική γιατί ήταν το αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας. Όλες οι κοπέλες που συμμετείχαμε στη σκυταλοδρόμια τις προηγούμενες μέρες είχαμε χάσει το μετάλλιο η κάθεμια στο αγώνισμα μας, στις λεπτομέρειες. Ήμασταν… σκασμένες. Θέλαμε πολύ το μετάλλιο και τελικά τα καταφέραμε στη σκυταλοδρομία.

Έχεις σκεφτεί να δοκιμάσεις και κάποιο άλλο άθλημα εκτός από την κολύμβηση; Για παράδειγμα στην υδατοσφαίριση υπάρχουν περιπτώσεις πρώην κολυμβητών και κολυμβητριών.
Να το παρακολουθώ μου αρέσει. Να δοκιμάσω να αγωνιστώ όχι. Είναι πολύ βάρβαρο άθλημα για μένα. Προτιμώ το τένις. Μου αρέσει από τότε που ήμουν μικρή και όποτε βρίσκω χρόνο και αντίπαλο φροντίζω εξασκώ τις ικανότητες μου σε αυτό το άθλημα.

Αν και είσαι μικρή ακόμα, έχεις σκεφτεί μέχρι ποια ηλικία θα κάνει πρωταθλητισμό;
Σίγουρα δεν πρόκειται να γίνω Τόρες. Να φτάσω δηλαδή στα 45 και να συνεχίζω να αγωνίζομαι. Μπορεί να το έκανα αν είχα τα χρήματα και τις συνθήκες που το έκανε η Τόρες. Επειδή όμως είμαστε στην Ελλάδα, δε νομίζω να το τραβήξω τόσο πολύ. Προς το παρόν σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς του 2016 στο Ρίο και μετά βλέπουμε. Δεν ξέρω αν θα έχω τη διάθεση να συνεχίσω. Έχω χρόνο πάντως μπροστά μου για να αποφασίσω τί θα κάνω.

Το 2016 στο Ρίο, ο στόχος είναι η συμμετοχή σε τελικό;
Αν όλα πάνε καλά στα τρία χρόνια που μεσολαβούν μέχρι τότε, ναι ο στόχος είναι η συμμετοχή στον τελικό. Το να βρεθείς στους οκτώ καλύτερους σε μια Ολυμπιάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο, ιδίως στην κολύμβηση που γνωρίζουμε καλά ότι μαζί με τον στίβο είναι τα δύο αθλήματα με τις περισσότερες συμμετοχές και ανταγωνισμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πιστεύω πως είναι μέσα στις δυνατότητες μου η πρόκριση αρχικά στους “16” και στη συνέχεια στον τελικό. Αυτός είναι ο στόχος και για το λόγο αυτό προετοιμάζομαι.

Εκτός από τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τί άλλο είναι αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη εμπειρία αξέχαστη.
Για όλους τους αθλητές, το εστιατόριο του Ολυμπιακού χωριού είναι το αγαπημένο σημείο. Εκεί έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις πραγματικούς σούπερ σταρ του παγκόσμιου αθλητισμού, όπως τους παίκτες του ΝΒΑ ή τον Γιουσέιν Μπολτ. Εκεί νιώθουμε κοινοί θνητοί και όλοι θέλουμε μία φωτογραφία με τους σταρ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/