Connect with us

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Κορίτσια για φίλημα

Published

on

Την ημέρα που στην αρχαία Ολυμπία άναβε η Ολυμπιακή φλόγα και ξεκινούσε το ταξίδι της για τη Βραζιλία, τα πέντε κορίτσια της Εθνικής του ανσάμπλ έκαναν το όνειρο πραγματικότητα. Κρατώντας το καλύτερο για το τέλος και υπό τους ήχους του Μίκη Θεοδωράκη, του Μανώλη Χιώτη και του Μίμη Πλέσσα κέρδισαν για πέμπτη συνεχόμενη φορά το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Σταυρούλα Σαμαρά, Ελένη Δόικα, Μιχαέλα Μεταλλίδου, Ιωάννα Αναγνωστοπούλου και Ζωή Κοντογιάννη έφτασαν το νούμερο της ελληνικής αποστολής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, στον αριθμό 74, πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση ατην Ολυμπιακή αρένα. Όπως αποκάλυψε και η προπονήτρια της Εθνικής Ιρίνα Ιλίεβα, η αλλαγή της μουσικής έπαιξε πολύ συμαντικό ρόλο για να πετύχουν τα πέντε κορίτσια τον… άθλο. «Αξίζουν συγχαρητήρια στα κορίτσια. Χαίρομαι πολύ γι’ αυτό που πετύχαμε για την ελληνική ρυθμική γυμναστική. Όπως είχα ξαναπεί, είναι αγωνίστριες και πεισματάρες και ήταν αποφασισμένες να μην τα παρατήσουν. Απλώς αργήσαμε λίγο να δείξουμε ποιοι είμαστε και το κάναμε την τελευταία στιγμή, αλλά και την πιο κατάλληλη στιγμή. Πιστεύω ότι λειτούργησε θετικά η απόφαση της τελευταίας στιγμής να αλλάξουμε μουσική στις 5 κορδέλες, όπως δούλεψε υπέρ μας και η καινούργια χορογραφία στις κορύνες / στεφάνια».

«Είμαστε Ελληνίδες και θα το κυνηγήσουμε μέχρι τέλους»!
Η αρχηγός της ομάδας Σταυρούλα Σαμαρά, που είχε πανηγυρίσει και την αντίστοιχη πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, τόνισε: «Ήταν ένας από τους πιο δυνατούς αγώνες που έχουμε κάνει μετά το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα. Από την στιγμή που ξεκίνησε ο αγώνας, το μόνο που είχαμε στο μυαλό μας ήταν να δώσουμε το 100% των δυνατοτήτων μας, προσωπικά η κάθε μία και μετά ως σύνολο. Το μετάλλιο καθώς και την πρόκριση την αφιερώνουμε πρώτα στην ομάδα, στις οικογένειές μας και σε όλους αυτούς που ήταν δίπλα μας και μας στήριξαν. Από εδώ και πέρα έπεται δουλειά, μέχρι τον κορυφαίο αγώνα που θα είναι οι Ολυμπιακοί».
Η Ελένη Δόικα, που επίσης ήταν παρούσα το 2012 στο Λονδίνο και θα έχει την ευκαιρία να ξαναζήσει την εμπειρία της Ολυμπιακής συμμετοχής, υπογράμμισε: «Κάναμε αυτό για το οποίο είχαμε προετοιμαστεί. Δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη από καμία μας, γιατί το θέλαμε όσο τίποτα. Πριν εμφανιστούμε, είπαμε ότι δεν θα αφήσουμε τίποτα απολύτως, μέχρι το τέλος! Η πρόκριση είναι αφιερωμένη πρώτα απ’ όλα στην ομάδα. Έπειτα για την καθεμία έρχεται η οικογένεια και όλοι οι άνθρωποι που μας στήριξαν και ήταν δίπλα μας! Από εδώ και πέρα μας περιμένει ακόμα περισσότερη δουλειά, έτσι ώστε τον Αύγουστο να κάνουμε ακόμα καλύτερη εμφάνιση».
Η Μιχαέλα Μεταλλίδου συμπλήρωσε τα λόγια της συναθλήτριάς της: «Πριν μπούμε στο ταπί, είπαμε μεταξύ μας ότι δεν θα αφήσουμε τίποτα, ότι είμαστε Ελληνίδες και θα το κυνηγήσουμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να εκτελέσουμε δύο σωστά προγράμματα, χωρίς πτώση, όπως και έγινε. Πιστεύαμε εξαρχής ότι ήταν δύσκολο να προκριθούμε, αλλά όταν ήρθαμε εδώ σκεφτήκαμε όλες μας διαφορετικά. Ήταν ένας καινούργιος αγώνας, ο οποίος ξεκινούσε από το μηδέν για όλες τις ομάδες. Όποια ομάδα πήγαινε καλύτερα, θα έπαιρνε την πρόκριση. Έτσι και έγινε. Ήταν ένας δίκαιος αγώνας και πέρασαν οι χώρες που εκτέλεσαν καλύτερα».
Στα μυστικά της επιτυχίας στάθηκε και η Ιωάννα Αναγνωστοπούλου: «Ο αγώνας ήταν πολύ δύσκολος, αλλά συγκεντρωθήκαμε, μπήκαμε με πείσμα και αυτοπεποίθηση στο ταπί και πετύχαμε τον στόχο μας. Κάναμε ακριβώς αυτό που έπρεπε: Δύο καλά εκτελεσμένα προγράμματα. Η χαρά και η συγκίνηση είναι μεγάλη. Αυτό το μετάλλιο είναι αφιερωμένοι στην ομάδα, στις οικογένειές μας και σε όλους όσοι πίστεψαν σ’ εμάς και μας στήριξαν. Τώρα θα μας δοθούν λίγες μέρες ξεκούρασης και μετά θα επικεντρωθούμε δυναμικά στην προετοιμασία μας για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ιουνίου και κατόπιν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Από την πλευρά της, η Ζωή Κοντογιάννη σχολίασε: «Απίστευτο και όμως αληθινό! Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα, η συμμετοχή μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο! Το ευχαριστώ είναι πολύ λίγο για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας. Η τεράστια στήριξη που είχαμε, μας έδωσε κουράγιο και δύναμη για να φτάσουμε στο στόχο μας».

Με Θεοδωράκη, Χιώτη και Πλέσσα
Με την πολυπόθητη Ολυμπιακή πρόκριση, αλλά και με το χάλκινο μετάλλιο του προ-Ολυμπιακού test event ρυθμικής γυμναστικής, θα επιστρέψουν από το Ρίο ντε Τζανέιρο τα κορίτσια του ελληνικού ανσάμπλ, που πάλεψαν κόντρα σ’ όλες τις αντιξοότητες και βγήκαν νικήτριες, κάνοντας το όνειρό τους πραγματικότητα.
Η ελληνική αποστολή αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας στις 23:10 το βράδυ της Κυριακής (24/04), με την πτήση AF 1032 της Air France από το Παρίσι.
Η Εθνική ομάδα (Σταυρούλα Σαμαρά, Ελένη Δόικα, Μιχαέλα Μεταλλίδου, Ιωάννα Αναγνωστοπούλου, Ζωή Κοντογιάννη) φύλαγε την καλύτερη φετινή της εμφάνιση για την Ολυμπιακή Αρένα του Ρίο, όπου παρουσίασε τα προγράμματά της χωρίς λάθη και κατετάγη 3η μεταξύ των έξι ομάδων που διεκδικούσαν τα τρία τελευταία Ολυμπιακά εισιτήρια.
Έτσι, η Ελλάδα θα είναι για πέμπτη συνεχόμενη φορά παρούσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες με το ανσάμπλ της, παραμένοντας σταθερά στην ελίτ της παγκόσμιας ρυθμικής γυμναστικής και αποτελώντας μία από τις 14 χώρες που θα επιστρέψουν στο ίδιο στάδιο σε περίπου τέσσερις μήνες (19-21 Αυγούστου).
Οι αθλήτριες της Ιρίνα Ιλίεβα συγκέντρωσαν 31,982 βαθμούς στον σύνθετο αγώνα, αφού πήραν 15,966 βαθμούς στο πρόγραμμα με τις 5 κορδέλες, υπό τους ήχους του «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη, και 16,016 βαθμούς στις 6 κορύνες / 2 στεφάνια, όπου χόρεψαν έχοντας ως μουσική υπόκρουση μία μίξη ορχηστρικών κομματιών του Μανώλη Χιώτη και του Μίμη Πλέσσα.
Την πρόκριση πήραν επίσης μέσω του προ-Ολυμπιακού τουρνουά η Γερμανία και το Ουζμπεκιστάν, ενώ το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σφράγισε τυπικά και η Βραζιλία, που είχε εξασφαλισμένη θέση ως «οικοδέσποινα».
Οι δέκα ομάδες που είχαν κερδίσει απευθείας την πρόκριση, μέσα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του περασμένου Σεπτεμβρίου, ήταν οι Ρωσία, Βουλγαρία, Ισπανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Λευκορωσία, Κίνα, Ουκρανία και ΗΠΑ.

Η κατάταξη των ομάδων ανσάμπλ στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά ρυθμικής γυμναστικής
1. Γερμανία 33,183 (16,583 + 16,600)
2. Ουζμπεκιστάν 32,832 (16,066 + 16,766)
3. Ελλάδα 31,982 (15,966 + 16,016)
4. Φινλανδία 31,400 (15,600 + 15,800)
5. Αζερμπαϊτζάν 30,249 (15,916 + 14,333)
6. Βραζιλία 31,066 (14,883 + 16,183)
7. Κορέα 26,700 (13,300 + 13,400)
Οι τρεις πρώτες πήραν την Ολυμπιακή πρόκριση ενώ η Βραζιλία είχε ήδη προκριθεί ως διοργανώτρια.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/