Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Κοροσίδου: «Οι αθλητές καλούμαστε να δείξουμε τα ψυχικά μας αποθέματα»

Published

on

Η Ηλιάνα Κοροσίδου γνωρίζει εκ των έσω τόσο τον κόσμο του πρωταθλητισμού όσο και το κόσμο της ιατρικής και είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να δώσει συμβουλές στους αθλητές σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Η σφυροβόλος που είχε πάρει το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20 του Γιουτζίν το 2014 είχε πάρει από νωρίς την απόφαση να ασχοληθεί με την ιατρική, που ήταν μία ακόμα μεγάλη της αγάπη μαζί με το στίβο. Από το 2013 σπουδάζει στην ιατρική σχολή του ΑΠΘ παράλληλα με τις προπονήσεις της, μία καθημερινότητα καθόλου εύκολη όπως γνωρίζει καλά όποιος έχει προσπαθήσει να συνδυάσει σπουδές και υψηλό αθλητισμό στην Ελλάδα. Φέτος η 25χρονη είναι επί πτυχίω και παράλληλα κάνει την πρακτική της σε ένα ιατρείο. Η πανδημία που έχει αλλάξει τις ζωές μας ξέσπασε σε μία καλή περίοδο για την ίδια, αφού, μετά από ένα μεγάλο διάστημα στο οποίο ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τραυματισμούς, γυμναζόταν στο βαθμό που ήθελε για να γυρίσει δριμύτερη εντός του κλωβού. Παρόλα αυτά, η ιδιότητά της τη βοηθάει να έχει πλήρη επίγνωση για το ποια είναι η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή και να διατηρεί την ψυχραιμία της. Ακολουθεί η συνέντευξη που έδωσε στο Sportsfeed, στην οποία καταθέτει εμπεριστατωμένα τη γνώμη της και δίνει τις συμβουλές της προς τους αθλητές:

Ποια είναι η δική σου οπτική για όλο αυτό που ζούμε και τι εικόνα έχεις μέσα από τον κλάδο σου για την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα;
Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση και ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για όλους μας. Ακόμη και για τους επαγγελματίες υγείας. Τόσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς και οι άνθρωποι που το πλαισιώνουν κλήθηκαν απρόσμενα να έρθουν αντιμέτωποι με τον ιό που εισέβαλε στις ζωές μας ως ένας πολύ κακός επισκέπτης και έγινε πανδημία. Ωστόσο, συγκρίνοντας την κατάσταση στην χώρα μας με την τραγωδια που βλέπουμε να βιώνουν γειτονικές χώρες, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η πολιτεία μας λειτούργησε με σωστά και άμεσα αντανακλαστικά. Θεωρώ ότι είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που στην πιο δύσκολη κρίση της δημόσιας υγείας έχουμε ως εκπρόσωπο του υπουργείου υγείας και επικεφαλής ενημέρωσης της πανδημίας έναν επιστήμονα όπως ο κ. Τσιόδρας. Τέλος, θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για τον μεγάλο αγώνα που δίνει τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να μην καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και να βγούμε όσο πιο αλώβητοι γίνεται από αυτήν την κατάσταση. 

Τι πρέπει να προσέξουν οι αθλητές όταν βγουν από τον αποκλεισμό και επιστρεψουν στις προπονήσεις; Ο κίνδυνος, αν και μειωμένος, θα υπάρχει ακόμα;
Η άρση των μέτρων είναι ένα πολυσύνθετο θέμα και δεν θα σημάνει σε καμία περίπτωση το τέλος αυτής της κρίσιμης κατάστασης. Ο κίνδυνος δεν θα εξαλειφθεί σε μια βδομάδα και για τον λόγο αυτό οι αθλητές οφείλουμε να παραμείνουμε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν μας δοθεί η άδεια να επιστρέψουμε στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Είναι απαραίτητο  να συνεχίσουμε την αυστηρή τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής, την αποφυγή συνάθροισης σε κλειστούς κυρίως αθλητικούς χώρους καθώς και τον αυτοπεριορισμό στην οικία μας σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης.

Έχεις προετοιμαστεί πολλές φορές για μεγάλες διοργανώσεις οπότε ξέρεις από πρώτο χέρι αυτά τα συναισθήματα. Ποιες ειναι οι συμβουλές σου ως προς τη διαχείριση που πρέπει να έχει ενας αθλητής προς όλο αυτό που συμβαίνει, το οποίο αναπόφευκτα έχει τεράστιες επιπτώσεις και στη σεζόν του 2020 και τους Ολυμπιακούς;
Η μετάθεση των Ολυμπιακών αγώνων για το καλοκαίρι του 2021 είναι η σημαντικότερη  επίπτωση που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα. Είναι γνωστό ότι για την επίτευξη των στόχων τους και την συμμετοχή τους στις μεγάλες διοργανώσεις,οι αθλητές ακολουθούν μια πολυετή προετοιμάσια και αυτήν την στιγμή αρκετοί ενδεχομένως αισθάνονται αδικημένοι για την ματαίωση της προσπάθειας τους. Ωστόσο, αυτή την χρονική στιγμή  η υγεία όλων είναι πάνω από το οτιδήποτε. Οι αθλήτες καλούνται να δείξουν τα μέγαλα ψυχικά αποθέματα που διαθέτουν. Οι πρακτικές που είναι ωφέλιμο να ακολουθήσουν, όπως ήδη οι περισσότεροι κάνουν για να διατηρηθούν σ’ ένα ικανοποιητικό επίπεδο, είναι:
– Να συνεχίσουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες όπου και όταν αυτό είναι εφικτό,
– Να διατηρήσουν σωστή διατροφή και πρόγραμμα ύπνου,
– Να αξιοποιήσουν το χρόνο για νοερή προπόνηση και πνευματική προσωπική ανάπτυξη.

Πως μπορεί να συμβάλλει ο αθλητισμός από την πλευρά του σε αυτή τη μάχη;
Ο αθλητισμός κατά καιρούς, τόσο μέσω των φυσικών του προσώπων, που είναι οι αθλητές όσο και μέσω των ψυχικών συναισθημάτων που αναπτύσσονται κατά την ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες, έχει συνδράμει στην αντιμετώπιση δύσκολων περιστάσεων. Συγκεκριμένα την περίοδο που διανύουμε, γνωστοί αθλήτες παγκοσμίως τοποθετούνται στο μείζον θέμα και καλούν την διεθνή κοινότητα των ανθρώπων να συμμετέχει στην κοινή γραμμή αντιμετώπισης της κατάστασης. Πρώτα οι ίδιοι γίνονται παράδειγμα, απέχοντας από τις προσωπικές τους προπονήσεις και βρίσκοντας τρόπους να εξασκηθούν στο σπίτι. Σίγουρα αποτελούν θετική επιρροή για πολλούς από εμάς και απόδειξη πως όλα μπορουν να γίνουν με λίγη ευρηματικότητα και φυσικά με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους τους συνανθρώπους μας.

Ως προς το αθλητικό κομμάτι, σε τι κατάσταση ήσουν το τελευταίο διάστημα και τι αναμένεις για το μέλλον;
Σε προσωπικό επίπεδο, την φετινή χρονιά έχω την δυνατότητα να γυμνάζομαι όπως θα ήθελα, καθώς έχω ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό που με ταλαιπώρησε χρόνια (κοιλιακός-προσαγωγός) και ήταν η αιτία τόσο του χειρουργείου μου το 2018 όσο και της αθλητικής μου απόχης. Υπήρχε ένα πλάνο από αγώνες που είχαμε κάνει με τον προπονητή-πατέρα μου, το οποίο έχει ανατραπεί εξαιτίας της κατάστασης. Ωστόσο, συνεχίζω να γυμνάζομαι και περιμένουμε όπως όλοι τις εξελίξεις για τις εγχώριες διοργανώσεις και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Εύχομαι να είμαστε όλοι υγιείς! 

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/