Connect with us

INTERVIEW

Κορυφαίος από αγάπη

Published

on

Όταν όλα τα παιδιά στην ηλικία του έπαιζαν ποδόσφαιρο, ο Κωνσταντίνος Νακόπουλος ανακάλυπτε… από σπόντα τη μοναχική απόλαυση των μεσαίων αποστάσεων. Σήμερα, δεν είναι απλά ο κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ στα 800μ., αλλά ένας άνθρωπος που κυριολεκτικά ζει και αναπνέει για το τρέξιμο. Η αγάπη του γι’ αυτό τον έχει καταστήσει τον κορυφαίο Έλληνα δρομέα μεσαίων αποστάσεων. Η συμμετοχή του στην πρωτοποριακή διοργάνωση των σκυταλοδρομιών δρόμου (“Street Relays”) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το αποδεικνύει…

συνέντευξη στο Νίκο Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Κωνσταντίνε, τι σημαίνει για σένα η συμμετοχή σου στα “Street Relays”; Πιστεύεις ότι η πρωτοβουλία των αγώνων πόλης φέρνει τον απλό κόσμο πιο κοντά σ’ εσάς τους αθλητές;
Είναι μία πραγματικά πρωτόγνωρη εμπειρία, και ελπίζω να καθιερωθεί αυτό το event. Σίγουρα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα ώστε να μάθει ο κόσμος το κίνημα του τρεξίματος, το οποίο ανεβαίνει διαρκώς στην Ελλάδα. Άλλωστε, όπως λέει η παροιμία «Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ»! Πρέπει να μας δούνε και να τους δούμε, μόνο έτσι μπορούμε εμείς οι αθλητές να επικοινωνήσουμε στον κόσμο αυτό που κάνουμε.

Πόσο σημαντικές είναι τέτοιες διοργανώσεις, ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης; Σας επηρεάζει η εγκατάλειψη της Πολιτείας;
Η αλήθεια είναι πως ό,τι κάνουμε το κάνουμε μόνοι μας, με τη βοήθεια μόνο ανθρώπων που έχουν πραγματική όρεξη και ενδιαφέρον για τον χώρο, όπως ο Γιάννης Νικολάου, ο Τόλης Λελεκίδης, που το κάνουν χωρίς να έχουν να κερδίσουν τίποτα. Βρισκόμαστε πραγματικά στο έλεός μας, και δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε εντελώς μόνοι για πάντα. Παρόλα αυτά δε θέλω να βλέπω την κατάσταση πεσιμιστικά. Ανεργία υπάρχει ούτως ή άλλως στη χώρα, οπότε κάνουμε αυτό που αγαπάμε, το χόμπι μας, και αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα από κάθε τι άλλο.

Πώς ξεκίνησες την ενασχόληση με τις μεγάλες αποστάσεις; Σου άρεσε ανέκαθεν το τρέξιμο ή προτιμούσες άλλα σπορ;
Η αλήθεια είναι ότι από μικρός έπαιζα ποδόσφαιρο, στον Πανιώνιο, όπου έπαιξα συνολικά 13 χρόνια. Το τρέξιμο το ξεκίνησα σαν άσκηση για να βελτιώσω την αντοχή μου, όμως τελικά μου κόλλησε το «μικρόβιο»!

Τι σκέφτεσαι όταν τρέχεις; Ποιες ανάγκες σου καλύπτει το τρέξιμο;
Τώρα πλέον, μετά από 20 χρόνια ενασχόλησης, δεν σκέφτομαι κάτι ιδιαίτερο, έχει γίνει η καθημερινότητά μου. Αν δεν τρέξω, απλά δεν περνάει η μέρα μου! Με βοηθάει πάντως να ξεφεύγω από τα καθημερινά προβλήματά.

Κέρδισες τα 5000μ. τόσο στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, όσο και στον 2ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης. Θα τολμούσες να τρέξεις σε έναν κανονικό μαραθώνιο, όπως ο Μο Φάρα στο Λονδίνο;
Αυτή τη στιγμή είναι λίγο μακρινή σαν ιδέα για μένα. Στο μέλλον όμως σίγουρα θα ήθελα να τρέξω στην κλασική διαδρομή των Αθηνών. Προσωπικά αυτό που μου λείπει τώρα είναι η απαιτούμενη αντοχή, γιατί το αγώνισμά μου είναι ταχυδυναμικό. Επιπλέον, ο μαραθώνιος απαιτεί άλλου είδους προπόνηση, πιο χρονοβόρα, σε υψόμετρο, με συγκεκριμένο καιρό κλπ, και η Ελλάδα δεν ενδείκνυται για προπόνηση υψηλού επιπέδου.

Μετά την κατάρριψη του πανελλήνιου ρεκόρ κλειστού στίβου στα 800μ. στη Βιέννη, ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;
Σε βάθος χρόνου φυσικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο. Βραχυπρόθεσμα θα έλεγα το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ζυρίχης το καλοκαίρι και παράλληλα η βελτίωση των ατομικών μου ρεκόρ στα 800μ. και στα 1500μ.

Στο πόδι σου έχεις «χτυπήσει» τατουάζ με ένα φτερό, και στην αριστερή πλευρά σου ένα ρολόι με αναρριχώμενα φυτά! Τι συμβολίζουν;
Μου αρέσει η τέχνη του τατουάζ γενικά. Το φτερό παραπέμπει στον αγγελιοφόρο των θεών, τον Ερμή. Όσο για το ρολόι συμβολίζει τον χρόνο, που σαν έννοια με εντυπωσιάζει, τόσο ως προς την ανθρώπινη ηλικία, όσο και για το σπορ που κάνω. Οι… περικοκλάδες δεν σημαίνουν τίποτα ιδιαίτερο, απλά μου άρεσαν σα στολίδι (γέλια)!

Κάποτε είχες δηλώσει ότι όλοι είμαστε δρομείς κατά βάθος και πως τρέχοντας ξανακερδίζουμε πίσω την πόλη μας. Τι θα συμβούλευες τους επίδοξους δρομείς, μικρούς και μεγάλους;
Αυτό το είχα πει αντλώντας έμπνευση από αυτό που βλέπω καθημερινά στους δρόμους, όπου όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας φορούν τα αθλητικά τους και τρέχουν, κάτι που παλιότερα δεν το βλέπαμε. Το μήνυμά μου είναι αυτό: να τρέξουν όσοι πιο πολλοί μπορούν. Το τρέξιμο είναι ο καλύτερος ψυχολόγος. Για την ακρίβεια, με αυτό στη ζωή σου, δεν έχεις ανάγκη να πας σε ψυχολόγο!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/