Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Le Parisien: «Τρία τα σενάρια για το ευρωπαϊκό στίβου»

Published

on

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου στο Παρίσι (25-30 Αυγούστου) παραμένει στην επικαιρότητα για τους ευρωπαίους αθλητές και στην αβεβαιότητα για τους Γάλλους διοργανωτές.

Με άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Parisien προσπαθεί να δώσει το στίγμα για την κατάσταση που επικρατεί, τονίζοντας ότι η οργανωτική επιτροπή δεν είναι σε θέση να τοποθετηθεί με βεβαιότητα και για το λόγο αυτό άπαντες αποφεύγουν τις δηλώσεις.
Σύμφωνα με το αθλητικό τμήμα της Le Parisien, τρία είναι τα σενάρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Η τέλεση των αγώνων στην ημερομηνία που έχει οριστεί, η μεταφορά τους τον Αύγουστο του 2021 και η ακύρωση του.
Τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Γαλλία σύμφωνα με τα όσα είπε στο διάγγελμα του ο πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν, έχουν ως εξής: Μέχρι τις 11 Μαΐου ισχύει το lockdown και μέχρι τις 15 Ιουλίου απαγορεύονται οι μαζικές συγκεντρώσεις
Επισήμως, η οργανωτική επιτροπή του Παρίσι 2020 συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Le Parisien, από το γαλλικό κράτος δεν έχει ζητηθεί η αναβολή του ευρωπαϊκού, μέχρι στιγμής. Δίχως όμως να μπορει να εγγυηθεί κάποιος τις εκτιμήσεις που γίνονται για την πανδημία του κορονοϊού, το μεγάλο πρόβλημα για τους Γάλλους, είναι οι επισκέπτες που καλούνται να δεχθούν από 52 χώρες.
Αν και έχει ζητηθεί κατ’ επανάληψη από την οργανωτική επιτροπή να δώσει απαντήσεις, κανείς δεν τοποθετείται δημόσια. Αυτό που είναι το χειροπιαστό αυτή τη στιγμή, είναι η ακύρωση όλων των εκδηλώσεων στο Τροκαντερό καθώς είχαν οριστεί να γίνουν εκεί το μήκος και οι απονομές των μεταλλίων. Επίσης έχει σταματήσει η πώληση των εισιτηρίων για τους αγώνες από την οποίοι οι Γάλλοι περίμεναν να καλύψουν τα 4.000.000 ευρώ από τα 17.000.000 του προϋπολογισμού των αγώνων. Να σημειωθεί πάντως ότι το 50% έχει ήδη πωληθεί και μεγάλο μέρος είναι εκτός Γαλλίας.

Το σενάριο του Αυγούστου

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η διοργάνωση σε ένα απόλυτα ελεγχόμενο Σαρλέτι (το στάδιο των αγώνων) είναι πιθανή. Ωστόσο κανείς δεν παίρνει από τώρα την ευθύνη για την απόφαση αυτή. Ούτε η κυβέρνηση της Γαλλίας.

Αναβολή για τον Αύγουστο του 2021

Στο δημοσίευμα της η Le Parisien δεν αποκλείει το σενάριο του 2021. Λαμβάνοντας υπόψη πως οι 1400 αθλητές και αθλήτριες από τις 52 χώρες που θα κληθούν να συμμετάσχουν στους αγώνες, δεν έχουν αυτή τη στιγμή πρόσβαση σε προπονητήρια για να προετοιμαστούν, δημιουργείται επιπλέον πρόβλημα. Όπως και ο διαφορετικός χειρισμός της πανδημίας από χώρα σε χώρα. Με το σκεπτικό αυτό έπεσε στο τραπέζι, όπως αποκαλύπτει η Le Parisien, η πρόταση για το 2021 που όμως και αυτή είναι προβληματική, κυρίως από οικονομικής πλευράς. Υπάρχουν 25 υπάλληλοι που απασχολούνται στην οργανωτική επιτροπή του Παρίσι 2020. Αυτοί θα πρέπει να πληρωθούν για έναν ακόμα χρόνο. Επίσης η γαλλική ομοσπονδία θα υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά ως οικοδέσποινα των αγώνων.

Ακύρωση του ευρωπαϊκού

Το τρίτο σενάριο που τέθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση αλλά προς το παρόν κανείς δεν τολμά να συζητήσει, είναι αυτό της ακύρωσης του πρωταθλήματος. Να μη γίνει καθόλου και να πάμε κατ’ ευθείαν σε αυτό του 2022 στο Μόναχο. Αν βρεθεί κάποιος (γαλλική κυβέρνηση, ευρωπαϊκή ομοσπονδία) να καλύψει τις οικονομικές απώλειες (έστω και μέρος αυτών) της γαλλικής ομοσπονδίας, τότε και αυτό το σενάριο είναι πολύ πιθανό.

Προς το παρόν πάντως, όλοι είναι στην αναμονή με την οργανωτική επιτροπή να τα παίζει όλα για όλα προκειμένου οι αγώνες να γίνουν 25-30 Αυγούστου. Θα το γνωρίζουμε το αργότερο στις 8 Μαΐου.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/