Για άλλη μία φορά, πολλά μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, έδειξαν το επίπεδο της αθλητικής τους παιδείας τοποθετώντας τα εν έτη 2014 επιτεύγματα του Γιώργου Καραγκούνη, ψηλότερα από αυτά του Κώστα Φιλιππίδη.
του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
Διαβάζοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των 481 αθλητικών συντακτών, διαπίστωσα για άλλη μία φορά ότι μάλλον πρόκειται για σύνδεσμο ποδοσφαιρικών συντακτών. Πως αλλιώς να εξηγηθεί το απαράδεκτο γεγονός, της απουσίας του Κώστα Φιλιππίδη τουλάχιστον από την τριάδα των κορυφαίων και στη θέση του να υπάρχει ο Γιώργος Καραγκούνης.
Πρώτος από όλους το σφάλμα το έχει κάνει ο ΠΣΑΤ. Δεν μπορείς να βάζεις μεταξύ των υποψήφιων κορυφαίων της χρονιάς τον Γιώργο Καραγκούνη. Αυτομάτως δημιουργείς τύψεις σε πολλούς ποδοσφαιρικούς ρεπόρτερ που θα νιώσουν άσχημα βλέποντας την εμβληματική φιγούρα της Εθνικής ποδοσφαίρου εκτός των κορυφαίων. Η ψήφος στον Καραγκούνη ήταν ψήφος συμπάθειας και τιμής. Σε καμία περίπτωση όμως ψήφος κορυφαίου αθλητή της χρονιάς.
Προς Θεού ρε παιδιά. Το 2014 αγωνίστηκε σε οκτώ αγώνες με την Εθνική. Τέσσερις από αυτούς ήταν φιλικές αναμετρήσεις προετοιμασίας, στις οποίες όλες σαν αλλαγή με συνολικό χρόνο 168 λεπτά. Επίσης είχε και τέσσερις συμμετοχές στα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου, με 12′, 49′, 77′ και 120′ λεπτά. Με τη Φούλαμ η οποία στο τέλος της σεζόν υποβιβάστηκε, μία από τα ίδια. Στο πρωτάθλημα για ολόκληρο το 2014 είχε 88′ λεπτά συμμετοχής σε τρεις αγώνες και 180′ στο κύπελλο με δύο συμμετοχές. Είναι αυτά επιτεύγματα για να αξίζει την ψήφο του κορυφαίου;
Και όμως, από πολλούς κρίθηκαν αρκετά για να ξεπεράσει έναν παγκόσμιο πρωταθλητή στίβου (Κώστας Φιλιππίδης) που συμμετέχει ανελλιπώς σε όλους τους μεγάλους αγώνες της χρονιάς, έναν δευτεραθλήτη Ευρώπης επίσης στο στίβο (Λούης Τσάτουμας), τον κορυφαίο ιστιοπλόο στην κατηγορία RS:X στον κόσμο (Βύρωνα Κοκκαλάνη) για το 2014 και έναν κολυμβητή που πήρε ευρωπαϊκά και Ολυμπιακό μετάλλιο νέων με καταρρίψεις παγκοσμίων ρεκόρ (Απόστολος Χρήστου).
Σύμφωνα λοιπόν με την κρίση των συναδέλφων, αυτές οι τέσσερις συμμετοχές σε ένα ομαδικό άθλημα είναι πολύ πιο σημαντικές από τον κόπο αθλητών που δεν εξαρτώνται από κανέναν άλλον παρά μόνο από τις δικές τους δυνάμεις και έρχονται αντιμέτωποι με ΟΛΟΥΣ τους κορυφαίους του πλανήτη και όχι με τρεις που θα κληρωθούν από διάφορα γκρουπ δυναμικότητας.
Στον Καραγκούνη αξίζει το βραβείο για τη συνολική τεράστια προσφορά του στην Εθνική. Σε καμία περίπτωση όμως να βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων της χρονιάς για το 2014.
Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Σούπερ ταλέντο, έχει μέλλον, αλλά είναι τουλάχιστον αστείο να θεωρείται σπουδαιότερο επίτευγμα, η ανάδειξη του ως μέλος της δεύτερης καλύτερης ρούκι πεντάδας στο ΝΒΑ, από την κατάκτηση χρυσού μεταλλίου σε παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου. Δηλαδή τί έπρεπε να κάνει ο Φιλιππίδης για να είναι πάνω από Καραγκούνη και Αντετοκούνμπο; Να κερδίσει το πανγαλαξιακό πρωτάθλημα;
Άδικη θεωρώ και την τριάδα των προπονητών. Δύο προπονητές παγκόσμιων πρωταθλητών σε ατομικά αγωνίσματα διαθέτει η Ελλάδα για το 2014 και οι δύο είναι εκτός τριάδας. Ο μεν Δημήτρης Κυττέας διαθέτει αθλητή παγκοσμίου επιπέδου σε ένα από τα πιο δύσκολα αγωνίσματα που υπάρχουν, ο δε Νίκος Ηλιάδης, πέρα από το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, έχει φτιάξει ομάδα που διακρίνεται σε κάθε διοργάνωση και χτυπάει τέσσερις Ολυμπιακές προκρίσεις!
Από την άλλη, ο εξαιρετικός κατά άλλα Μορφέσης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σε ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων γυναικών όπου στην ουσία συμμετείχαν δύο ομάδες. Η ελληνική και η ιταλική.
Όσον αφορά στον Σάντος, δε θα σταθώ στο γεγονός ότι είναι αλλοδαπός. Ο κορυφαίος προπονητής στην Ελλάδα βραβεύεται και όχι ο κορυφαίος Έλληνας (αν και εμείς τον θεωρούμε Έλληνα). Θα σταθώ μόνο στο γεγονός, ότι μπήκε στην τριάδα με τέσσερα παιχνίδια.
Είναι κρίμα για τον Κυττέα και τον Ηλιάδη που έχουν γράψει μέσα στο 2014 χιλιάδες χιλιόμετρα σε ολόκληρο τον πλανήτη για να αγωνίζονται οι αθλητές τους κόντρα στους κορυφαίους.
Πραγματικά θλίβομαι με το επίπεδο της αθλητικής παιδείας που με βάση τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας φαίνεται πως διαθέτει το σύνολο της αθλητικής δημοσιογραφίας της χώρας μας.
Θα κλείσω με το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, το 2014 έκανε κατά γενική ομολογία… διαστημικά πράγματα. Είναι ο μεγαλύτερος σταρ του διαδικτύου. Όμως υπήρξε μέλος ομάδας. Μόνος του δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα και για το λόγο αυτό, η Πορτογαλία απέτυχε στο παγκόσμιο κύπελλο.
Γι αυτό και στα αντίστοιχα βραβεία της Πορτογαλίας, ο διαστημικός Ρονάλντο των δεκάδων γκολ, δεν ήταν ούτε καν στους 32 προτεινόμενους, με τον ποδηλάτη Ρουί Κόστα να παίρνει το βραβείο του κορυφαίου της χρονιάς.
Καληνύχτα ΠΣΑΤ…