Connect with us

STORY

London calling!

Published

on

Το θρυλικό «Γουίμπλεντον», το παλαιότερο και τρίτο κατά σειρά Γκραν Σλαμ της σεζόν στο επαγγελματικό τένις , κάνει το ντεμπούτο του στα καταπράσινα κορτς της βρετανικής πρωτεύουσας (23/06-06/07), «απειλώντας» να τραβήξει για λίγο τα βλέμματα της υφηλίου από το ποδοσφαιρικό γρασίδι του μουντιάλ της Βραζιλίας…

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Το 128ο τουρνουά του Λονδίνου υπόσχεται να είναι ένα από τα πιο «χρυσοφόρα», αλλά και πιο συναρπαστικά Γκραν Σλαμ όλων των εποχών. Οι λόγοι; Πολλοί και διαφορετικοί: θα φέρει άραγε αυτό το τουρνουά τον 8ο τίτλο-ρεκόρ του θρυλικού Ρότζερ Φέντερερ; Θα μπορέσει ο Σκοτσέζος Άντι Μάρεϊ να επαναλάβει τον περσινό του θρίαμβο, όταν έγινε ο πρώτος Βρετανός τενίστας που έσπασε την «κατάρα» 77 ετών; Ή μήπως το «καυτό» ζευγάρι του Ρολάν Γκαρός -Ράφαελ Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς- συνεχίσουν την αμείλικτη κόντρα τους και επί χόρτου; Και στις γυναίκες, θα μπορέσει η… φρέσκια πρωταθλήτρια του Ρολάν Γκαρός, Μαρία Σαράποβα, να κατακτήσει μόλις το δεύτερο Γουίμπλεντον της καριέρας της, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια; Ιδού ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για το σπουδαίο Γκραν Σλαμ του Ιουνίου.

Info
Πού “All England Lawn Tennis and Croquet Club”, Church Road, Λονδίνο
Πότε 23 Ιουνίου – 6 Ιουλίου 2014
Σεζόν 128η (παρθενική διοργάνωση 1877)
Επιφάνεια Γρασίδι
Χρηματικό έπαθλο 31.285.000 € (2.202.640 € για τον νικητή του απλού)
Κάτοχοι (2013) Άντι Μάρεϊ (Βρετανία) / Μαριόν Μπαρτολί (Γαλλία – αποσύρθηκε).

Τι να προσέξετε
01.
Φέντερερ-Ναδάλ, στο κυνήγι της ιστορίας
Ο πολυνίκης του θεσμού Φέντερερ θέλει όσο τίποτα το 8ο τρόπαιο στο λατρεμένο του Γουίμπλεντον, ένας τίτλος που αν έρθει θα είναι ο 18ος στην καριέρα του Ελβετού. Αυτό θα επαναφέρει προσωρινά τη διαφορά στο +4 από τον -κατά πέντε χρόνια νεότερο- Ισπανό διώκτη του, ο οποίος έφτασε στις 14 κατακτήσεις, με τον πρόσφατο θρίαμβό του στο Παρίσι. Αντιλαμβάνεστε ότι ο μεταξύ τους ημιτελικός (αν όλα εξελιχθούν βάσει λογικής) αναμένεται να είναι ο αγώνας της χρονιάς…

02.
Μάρεϊ για ριπίτ ή για σκοτσέζικο ντους;
Μπορεί να έσπασε τη «στοιχειωμένη» παράδοση που ήθελε Βρετανός να μην μπορεί να κατακτήσει το Γουίμπλεντον (ο τελευταίος ήταν ο Φρεντ Πέρι το 1937), ωστόσο ο συμπαθής Σκοτσέζος από τη Γλασκόβη μάλλον δύσκολα θα επαναλάβει το ιστορικό κατόρθωμα του περασμένου Ιουλίου. Βλέπετε όχι απλά δεν έχει κατακτήσει έστω και ένα τουρνουά από τότε, αλλά δεν έφτασε ούτε καν σε τελικό! Η εγχείριση στην πλάτη πριν από εννιά μήνες και το «διαζύγιο» του Μαρτίου με τον προπονητή του Ιβάν Λεντλ (για χάρη της Γαλλίδας Αμελί Μορεσμό), σίγουρα δεν βοήθησαν. Συν τοις άλλοις, στον ημιτελικό θα περιμένει λογικά ο δαιμόνιος Νόβακ Τζόκοβιτς…

03.
Σαράποβα εναντίον Γουίλιαμς: 10 χρόνια μετά
Το 2004, μία συμπαθέστατη 17χρονη Ρωσίδα είχε εκπλήξει τον κόσμο του τένις, θριαμβεύοντας στον τελικό του Λονδίνου της θηριώδους Σερένα Γουίλιαμς. Από τότε κύλησαν 10 ολόκληρα χρόνια και η… Σουγκάρποβα (όπως ονομάζεται η μάρκα γλυκισμάτων που έχει λανσάρει) εξακολουθεί να αγνοεί τη νίκη στο Γουίμπλεντον. Κατά σύμπτωση, η Αμερικανίδα αντίπαλός της (πέντε φορές νικήτρια στο Λονδίνο) δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες της εξαιτίας τραυματισμών και έλλειψης φόρμας. Ωστόσο έχοντας ένα ρεκόρ 16-2 έναντι της Ρωσίδας, ο αναμενόμενος μεταξύ τους προημιτελικός σίγουρα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ή μήπως όχι;

Η ιστορία
Η Λέσχη που φιλοξενεί το τουρνουά ιδρύθηκε στις 23 Ιουλίου 1868 υπό την επωνυμία “The All England Croquet Club”. Το 1877 μετονομάστηκε “The All England Croquet and Lawn Tennis Club”, για να πάρει την τελική, σημερινή του ονομασία το 1899.

Τα γήπεδα
Οι αχανείς εγκαταστάσεις της Λέσχης αποτελούνται από 19 γήπεδα από γρασίδι (συμπεριλαμβανομένων του Κεντρικού Γηπέδου και του Γηπέδου Νο.1), οκτώ χωμάτινα και πέντε κλειστά γήπεδα. Η συνολική έκταση, μαζί με τους χώρους στάθμευσης, καλύπτει 42 στρέμματα!

Οι παραδόσεις
Ως γνωστόν Βρετανοί και παράδοση πηγαίνουν πακέτο, και δεν θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά στο αρχαιότερο Γκραν Σλαμ τένις του κόσμου. Έτσι λοιπόν, στο Γουίμπλεντον τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά: το αυστηρό dress code των αθλητών με τις ολόλευκες εμφανίσεις (από το 1995), η κατανάλωση του πανάκριβου εδέσματος φράουλες με κρέμα από τους θεατές και φυσικά η βασιλική υποστήριξη/προστασία της διοργάνωσης! Το βρετανικό τουρνουά είναι επίσης διάσημο για την παντελή απουσία διαφημιστικών πινακίδων από χορηγούς μέσα στα γήπεδα. Το 2009, η διοργανώτρια αρχή τοποθέτησε μία υπερσύγχρονη, τηλεσκοπικά ανοιγόμενη οροφή, για να περιορίσει τις συνεχείς διακοπές λόγω βροχόπτωσης.

Τα ρεκόρ
Πολυνίκες 7 τίτλοι – Γουίλιαμ Ρένσο (Βρετανία), Πιτ Σάμπρας (ΗΠΑ), Ρότζερ Φέντερερ (Ελβετία) / 9 τίτλοι – Μαρτίνα Ναβρατίλοβα (Τσεχοσλοβακία-ΗΠΑ).
Νεότερος νικητής 17 ετών – Μπόρις Μπέκερ (Γερμανία) 1985
Νεότερη νικήτρια 15 ετών – Λότι Ντοντ (Βρετανία), 1887.
Περισσότεροι άσοι 212 – Γκόραν Ιβανίσεβιτς (Κροατία), 2001 / 57 – Σερένα Γουίλιαμς (ΗΠΑ), 2008.
Ταχύτερο σερβίς 238χλμ/ώρα – Τέιλορ Ντεντ (ΗΠΑ), 2010 / 207χλμ/ώρα – Βίνους Γουίλιαμς (ΗΠΑ), 2008.
Μεγαλύτερος σε διάρκεια τελικός 4 ώρες και 48 λεπτά – Ρότζερ Φέντερερ (Ελβετία)-Ράφαελ Ναδάλ (Ισπανία), 2008.
Μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας 11 ώρες και 5 λεπτά (183 γκέιμς σε 3 μέρες) – Τζον Άισνερ (ΗΠΑ)-Νικολά Μαχού (Γαλλία), 2010.
Θεατές 486.898 (και στις 13 μέρες)
Μπαλάκια 54.250

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/