Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Μαραθώνιος Αθήνας: Τη διαφορά την έκανε ο προπονητής

Published

on

Ο σημερινός μαραθώνιος της Αθήνας ήταν ένα μεγάλο μάθημα για πολλούς, αλλά κυρίως για τον ΣΕΓΑΣ που έχει κάνει λάθος χειρισμούς στο θέμα των προπονητών όσον αφορά την αντοχή, προτιμώντας να κάνει πολιτική εις βάρος της ανάπτυξης και της αξιοκρατίας.

του – Θανάση Νικολάου
[email protected]

Ο σημερινός Μαραθώνιος επιβεβαίωσε ακριβώς όλα όσα συζητούν καιρό τώρα οι προπονητές της αντοχής, ιδιαίτερα μετά τη δημοσίευση της λίστας των ομοσπονδιακών του ΣΕΓΑΣ. Απάντησε και το ερώτημα γιατί ο Έλιουντ Κιπτσόγκε συνεχίζει να γυμνάζεται σε γκρουπ και να έχει προπονητή παρά την τεράστια εμπειρία που διαθέτει ο ίδιος.

Στον αγώνα των ανδρών, το μεγάλο φαβορί για τη νίκη ήταν ο Κώστας Γκελαούζος και τα στοιχεία ήταν αδιάψευστα. Μέχρι σήμερα…
Από το 2017 δεν είχε ηττηθεί ποτέ από άλλον Έλληνα δρομέα στο Μαραθώνιο. Το 2018 δοκιμάσε για πρώτη φορά να τρέξει σε Βερολίνο και Αθήνα την ίδια χρονιά κάνοντας 2:22:24 και 2:21:54 αντίστοιχα για να κερδίσει το πανελλήνιο πρωτάθλημα.
Το ίδιο έπραξε και το 2019 με το μαραθώνιο της γερμανικής πρωτεύουσας να διεξάγεται 29 Σεπτεμβρίου όπου τερμάτισε σε 2:18:37 (ατομικό ρεκόρ) και στις 10 Νοεμβρίου, μετά από 43 μέρες, ήταν και πάλι ο νικητής στην Αθήνα με 2:19:02. Το 2020 δεν έγινε ο Μαραθώνιος και πέρσι, 2021, ήταν ο απόλυτος νικητής με 2:16:49.
Φέτος, χωρίς να έχει προπονητή καθώς ο ΣΕΓΑΣ τον είχε χρεωμένο μεν στον Σταύρο Καρρέ αλλά μόνο τυπικά (μέχρι που ο προπονητής ζήτησε να βγει το όνομα του από το site της ομοσπονδίας), ο Γκελαούζος έκανε 2,5 μήνες προετοιμασία στο υψόμετρο του Φλάγκσταφ (ΗΠΑ) και μετά συνέχισε για ένα μήνα στο υψόμετρο του Σεστριέρε της Ιταλίας. Κανένας άλλος Έλληνας δρομέας δεν έκανε προετοιμασία σε τέτοιες συνθήκες.
Ο Γκελαούζος επιχείρησε να επαναλάβει ότι έκανε το 2018 και 2019, με το διάστημα από το μαραθώνιο του Βερολίνου με αυτόν της Αθήνας να είναι φέτος 49 μέρες. Παρά την προετοιμασία σε υψόμετρο και τις έξι επιπλέον ημέρες ξεκούρασης, ολοκλήρωσε 2ος στην Αθήνα σε 2:24:45, σχεδόν οκτώ λεπτά πιο αργός από πέρσι. Μια επίδοση που δεν την έχει κάνει από το 2016. Στα τελευταία χιλιόμετρα δε, έδειχνε πως κατέβαλε υπερπροσπάθεια για να τερματίσει τον αγώνα έχοντας εξαντληθεί από το ρυθμό που ακολούθησε οδηγώντας το μαραθώνιο για πολύ μεγάλο μέρος προσπαθώντας να ξεκολλήσει από τους υπόλοιπους.

Από την άλλη, ο νικητής του Μαραθωνίου, Χαράλαμπος Πιτσώλης που για 4 χρόνια πέρασε και από τα χέρια του Γιάννη Δαγκόγλου όσο σπούδαζε στην Πάτρα, γυμνάζεται με το Γιώργο Ζώρζο. Δηλαδή έχει προπονητή και αυτό κάνει τη διαφορά. Έναν προπονητή που ο ΣΕΓΑΣ τον έχει εκτός σχεδιασμού κατόπιν εισήγησης δύο επιτελικών που είναι προπονητές αλμάτων… Έναν προπονητή που κάνει σοβαρή δουλειά στον Ιλισσό, που υπό τις οδηγίες του ήταν και είναι πολλοί αθλητές και αθλήτριες Εθνικών ομάδων όλων των κατηγοριών, έναν προπονητή που ζει και αναπνέει για την αντοχή. Έναν προπονητή που σήμερα έχει και τα γενέθλια του και παρά την πολύ μεγάλη του επιτυχία, επέλεξε να τα περάσει με τη μητέρα του. Η κυρία Ελένη, σύζυγος του αείμνηστου Γιάννη Ζώρζου ενός εκ των πατριαρχών της ελληνικής αντοχής, γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει η σημερινή επιτυχία…

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως ο Κώστας Γκελαούζος είναι ο κορυφαίος εν ενεργεία Έλληνας μαραθωνοδρόμος. Τον αγώνα όμως δεν τον έχασε σήμερα. Τον έχασε από τη στιγμή που ο ΣΕΓΑΣ του επέτρεψε να γυμνάζεται χωρίς προπονητή και στα χαρτιά να έχει μείνει το όνομα του Σταύρου Καρρέ επειδή κάποτε το έβαλε… προσωρινά (… και βλέπουμε) ο προηγούμενος Εθνικός προπονητής.

Πρέπει επιτέλους οι προπονητές να αξιολογούνται και να επιβραβεύονται σύμφωνα με το έργο τους και όχι με την ψήφο τους. Σήμερα, σε ζωντανή μετάδοση, ο Γιώργος Ζώρζος εξέθεσε τον ΣΕΓΑΣ πανελλαδικά…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/