Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου διεξάγεται ο μαραθώνιος της Βαλένθια, ο αγώνας με το μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο για το νικητή, αν καταφέρει να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ καθώς οι διοργανωτές προσφέρουν 1.000.000 ευρώ.
Ο μαραθώνιος της Βαλένθια έχει μια από τις πιο γρήγορες διαδρομές στο αγώνισμα. To ρεκόρ διαδρομής στους άνδρες είναι 2:0148 από τον Σισάι Λεμά (Αιθιοπία) το 2023 και στις γυναίκες 2:14:00 από την Τζόισελιν Τζεπκοσγκέι (Κένυα) το 2025.
Οι επιδόσεις που κυνηγάνε φέτος οι δρομείς είναι το 1:59:30 του Σεμπάστιαν Σάγουε (Κένυα) και το 2:09:56 της Ρουθ Τσέπνγκετιτς (Κένυα).
Στο φετινό αγώνα θα είναι παρόντες οι περσινοί νικητές, Τζον Κορίρ (Κένυα`0 που είχε κάνει 2:02:04 και η Τζεπκοσγκέι με το 2:14:00. Ωστόσο υπάρχει ένα άλλο δίδυμο, από την Αιθιοπία, που φαίνεται να είναι πιο απειλητικό προς το παγκόσμιο ρεκόρ.
Ο Νο2 όλων των εποχών στο μαραθώνιο Γιόμιφ Κετζέλτσα με το 1:59:41 που έτρεξε τον Απρίλιο στο Λονδίνο (που έκανε το παγκόσμιο ρεκόρ ο Σάγουε) και η Φοτιέν Τεσφαΐ που έχει 2:10:51 από τον περασμένο Μάρτιο στη Βαρκελόνη είναι αυτοί που ποντάρουν οι διοργανωτές για την κατάρριψη των δύο ρεκόρ.
Οι δύο δρομείς προπονούνται στις πλαγιές των βουνών Εντότο στην Αιθιοπία, σε υψόμετρο περίπου 3.000 μέτρων, ακολουθώντας μια προπονητική μεθοδολογία που σχεδιάστηκε από τον προπονητή τους Γκεμεντού Ντεντεφό, με την υποστήριξη μιας πολυπληθούς ομάδας επαγγελματιών. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο Ισπανός Αλφόνσο Μπελτρά, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σάνταμάντρε (με έδρα το Έλτσε), ο οποίος παρακολουθεί την κατάσταση του σώματος των δύο αθλητών σε 24ωρη βάση, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που οι μηχανικοί της φόρμουλα 1 παρακολουθούν τα αγωνιστικά τους μονοθέσια. Κάθε λεπτομέρεια μετράει όταν πρόκειται για την κατάρριψη ενός παγκόσμιου ρεκόρ. Η θερμορύθμιση του σώματος, η πυκνότητα του αίματος, η κατανάλωση οξυγόνου, η διατροφή, η ενυδάτωση, η ξεκούραση.
Σούπερ επίδοση εκτός… προγράμματος
Ο Κετζέλτσα, μικρός δεν ήθελε να γίνει αγρότης όπως οι περισσότεροι Αιθίοπες και ξεκίνησε το τρέξιμο σε ηλικία 13 ετών. Είναι ένας ψηλόλιγνος δρομέας μεγάλων αποστάσεων, με ύψος 1.85μ και βάρος μόλις 58 κιλά. Τον Απρίλιο, έτρεξε στο μαραθώνιο του Λονδίνου το απίθανο 1:59:41, παρόλο που αυτό δεν περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό. Αν και οι επιδόσεις του ήταν ήδη γνωστές, κατέχει παγκόσμια ρεκόρ τόσο στα 10χλμ όσο και στον ημιμαραθώνιο (επίτευγμα που σημείωσε δύο φορές: στη Βαλένθια το 2024 και στο Μπουένος Άιρες τον περασμένο Αύγουστο), η συμμετοχή του στο Λονδίνο αποτέλεσε το ντεμπούτο του στην απόσταση του μαραθωνίου, και η στρατηγική του αγώνα δεν είχε διαμορφωθεί με επίκεντρο τον ίδιο. Στη Βαλένθια, ωστόσο, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.
Οι διοργανωτές οριστικοποιούν τη λίστα με τους «λαγούς» που θα δίνουν τον ρυθμό στο προπορευόμενο γκρουπ. Μια ομάδα που περιλαμβάνει έως και επτά δρομείς με ατομικά ρεκόρ κάτω από 2:04:30. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι Αλεξάνγτερ Μουτίσο (2:03:11), Ντάγουιτ Γουόλντε (2:03:48), Νιμπρέτ Μελάκ (2:04:00), Λεούλ Γκεμπρεσελάσιε (2:04:02, νικητής του αγώνα το 2018) και ο Νορβηγός Αβέτ Κιμπράντ (2:04:24).
Οι «λαγοί» έχουν μια σαφή αποστολή. Να δώσουν τον ιδανικό ρυθμό για κάθε τμήμα της διαδρομής, διασφαλίζοντας ότι ο Αιθίοπας δρομέας θα διατηρεί ρυθμό 2:49 ανά χιλιόμετρο. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχει τη δυνατότητα να φτάσει στη γραμμή του τερματισμού, στην «Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών», διεκδικώντας το έπαθλο του ενός εκατομμυρίου ευρώ με μία επίδοση κάτω από το 1:59:30.