Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Μαραθώνιος: Χρέος 1.026.334€ και καταγγελίες κατά της Σακοράφα που αφήνει έκθετους συμβούλους του ΣΕΓΑΣ

Published

on

Μέχρι και το 2019, ο Μαραθώνιος της Αθήνας αποτελούσε τη ναυαρχίδα του ΣΕΓΑΣ τόσο επικοινωνιακά όσο και (κυρίως) οικονομικά. Δύο χρόνια αργότερα, η ναυαρχίδα έχει προσαράξει σε αβαθή και είτε κάποιος θα τη ρυμουλκήσει στο ναυπηγείο να επισκευαστεί, είτε θα βυθιστεί.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me@ThanNikolaou

Το νέο εξώδικο προς τον ΣΕΓΑΣ που στάλθηκε πρό ολίγων ημερών από το Μάκη Ασημακόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της SYNERGY OE και στενό συνεργάτη της διοίκησης Παναγόπουλου, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό και καταγγέλει την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα για ψεύδη και συκοφαντίες . Φέρνει όμως στο φως ένα καινούργιο χρέος του ΣΕΓΑΣ που ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ, χρέος το οποίο τεχνηέντως έμεινε σε σκοτάδι έως τώρα, ενώ όπως προκύπτει από την επικοινωνία Σακοράφα-Ασημακόπουλου, γνώριζαν πολύ καλά γι αυτό το χρέος και η πρόεδρος και μέλη της νυν διοίκησης της ομοσπονδίας.

Από αυτό το νέο εξώδικο του Μάκη Ασημακόπουλου προκύπτει (όπως ακριβώς αναγράφεται σε αυτό) ότι:

  1. το χρέος τους ΣΕΓΑΣ προς την εταιρεία SYNERGY OE βάση της υπογεγραμμένης σύμβασης ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ, είναι χρέη που ξεκινούν από το 2018 και το 75-80% του ποσού αφορά δεδουλευμένα
  2. σύμφωνα με όσα καταγγέλει η Σοφία Σακοράφα πέντε μέλη της νυν διοίκησης (Δημάκος, Λιούμπας, Μπόλλας, Παχατουρίδου, Πετσούλας) έχουν πλήρη επίγνωση των χρεών Μαραθωνίου από την πρώτη μέρα, καθώς ήταν μέλη και σύμβουλοι της προηγούμενης διοίκησης
  3. κατόπιν εορτής και αφού μέχρι τον Μάρτιο του 2021 συμφωνούσαν και συναινούσαν σε όλα, η Σακοράφα εκθέτει τους συμβούλους της λέγοντας πως κακώς δε ζήτησαν έλεγχο το 2019 (ο παραλογισμός τείνει στο άπειρο)
  4. ο στενός συνεργάτης της διοίκησης Παναγόπουλου και διευθύνων σύμβουλος της SYNERGY OE Μάκης Ασημακόπουλος, επιβεβαιώνει με κάθε επισημότητα ότι η νυν διοίκηση Σακοράφα είναι η φυσική συνέχεια της προηγούμενης διοίκησης
  5. ο διευθύνων σύμβουλος της SYNERGY OE Μάκης Ασημακόπουλος τονίζει την ανακολουθία και τα ψεύδη της νυν προέδρου, εκθέτοντας την με την παραβολή στοιχείων

Πλήρη επίγνωση της σύμβασης με τη SYNERGY OE

Από αυτό το νέο εξώδικο του διευθύνοντα συμβούλου της SYNEGRY OE Μάκη Ασημακόπουλου προκύπτει (και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης πλέον), ότι υπήρχε πλήρη επίγνωση για το περιεχόμενο της σύμβασης, καθώς η νυν διοίκηση είναι η φυσική συνέχεια της προηγούμενης.

«Σύμβαση που η προηγουμένη διοίκηση είχε συνάψει μετά από γραπτή έγκριση των νομικών συμβούλων, που και σήμερα υφίστανται στο ΣΕΓΑΣ και προφανώς συμμετείχαν στη σύνταξη του εν λόγω εξώδικού σας – και να ελέγξει την νομιμότητα αυτών και γενικά των πεπραγμένων της προηγουμένης Διοίκησης, καθώς και να βάλει – όπως γραπτώς ισχυρίζεσθε – τάξη στα οικονομικά το ΣΕΓΑΣ – αν έχει βάσιμες ενδείξεις κακής διαχείρισης, όμως, αυτοί οι ισχυρισμοί σας περί ενημέρωσης και ελέγχου της νομιμότητας στη προκειμένη περίπτωση αποτελούν προφάσεις και παρελκυστικές πρακτικές με σκοπό να μην τηρείτε τις νόμιμες και συμβατικές υποχρεώσεις σας έναντι της εταιρείας μας λαμβανομένων υπ’ όψιν:

Ότι στη νέα διοίκηση, που ανέλαβε την 01.04.2021 – η οποία θεωρούμε ότι είναι συνέχεια της προηγούμενης διοίκησης, τόσο με βάση τα δοικητικά δεδομένα περί συνέχειας των οργανισμών, όσο και με βάση τις μετεκλογικές προσωπικές δηλώσεις της προέδρου του ΣΕΓΑΣ στον Τύπο – αφενός μεν έχουν παρουσία σε ηγετικές θέσεις της μία σειρά συμβούλων από τις παρελθούσες διοικήσεις του ΣΕΓΑΣ, αφετέρου δε έξι μέλη της είναι της προηγουμένης Διοίκησης και συνεπώς μπορούν να παράσχουν σύντομα ενημέρωση στα νέα μέλη εντός και εκτός συνεδριάσεων Διοικητικού Συμβουλίου».

Πόσο είναι το χρέος του ΣΕΓΑΣ στην Synergy

Το συνολικό ποσό που οφείλει ο ΣΕΓΑΣ προς τη SYNERGY OE βάση του υπογεγραμμένου συμβολαίου, το οποίο ποσό τεχνηέντως αποκρύπτεται και δεν εμφανίζεται για την ώρα πουθενά επειδή η νυν διοίκηση θέλει να μην το αναγνωρίσει(!), ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ καθαρό ποσό και χρονολογείται από το 2018. Από την ανάλυση που υπάρχει στο εξώδικο, προκύπτει ότι από το σύνολο των ποσοστών, που δικαιούται η SYNERGY O.E., με βάση την από 30/1/2019 υπογεγραμμένη σύμβαση με τον ΣΕΓΑΣ, της οφείλονται ακριβώς 1.026.334 ευρώ. Αυτό αναφέρει στο εξώδικό του ο Μάκης Ασημακόπουλος.

Σε 5 συμβούλους ρίχνει την ευθύνη η Σακοράφα

Το θέατρο του παραλόγου έχει στηθεί ως προς την αμφισβήτηση της σύμβασης με τη SYNERGY, από την οποία δεν είναι καθόλου εύκολο να απαλλαγεί η πρόεδρος και για πρώτη φορά στην επτάμηνη θητεία της έφτασε σε σημείο να εκθέσει δημόσια τα πέντε μέλη της πρώην και νυν διοίκησης του ΣΕΓΑΣ (Δημάκο, Λιούμπα, Μπόλλα, Παχατουρίδου, Πετσούλα), καταδεικνύοντάς τους ως υπεύθυνους και υπόλογους για την υπόθεση Ασημακόπουλου και το χρέος του ΣΕΓΑΣ πρός αυτήν.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια επί διοίκησης Παναγόπουλου – Σεβαστή, το Sportsfeed έγραφε και ξαναέγραφε για το Μαραθώνιο της Αθήνας. Το ίδιο και ο συνάδελφος Θοδωρής Σαλαντής στο StivosNews παλαιότερα. Ουδεμία αμφισβήτηση υπήρξε για τη σύμβαση η οποία ήταν καθόλα νομότυπη. Το μόνιμο θέμα αμφισβήτησης ήταν πάντα το που πήγαιναν τα χρήματα, γιατί το σίγουρο είναι πως στα σωματεία και τους προπονητές τους δεν κατέληξε ούτε ένα ευρώ όλα αυτά τα χρόνια.

Δεχθήκαμε εξώδικα και επιθέσεις τόσο εμείς όσο και ο Θοδωρής Σαλαντής για το ρεπορτάζ μας σχετικά με την διαδρομή και την κατανομή των χρημάτων του μαραθωνίου, ορμώμενοι αποκλειστικά και μόνο από τα εκατοντάδες παράπονα και μόνιμες διαμαρτυρίες των σωματείων και των προπονητών τους, ότι η ομοσπονδία παρουσιάζει κάθε χρόνο πολλά εκατομμύρια έσοδα που κανείς δεν γνωρίζει πως τα διαθέτει, αφού δεν καταλήγουν ούτε την ανάπτυξη, ούτε στους αγώνες, ούτε στην ενιίσχυση των σωματείων. Παραθέτουμε λοιπόν τι αναφέρει ο Μάκης Ασημακόπουλος στο νέο του εξώδικο. Το «Δε γνώριζα, δεν ήξερα, απλά συμφωνούσα» είναι πολύ χειρότερο από το «όλα έγιναν εν γνώση μου».

«Επίσης, οι ισχυρισμοί σας ότι η από 30.01.2019 σύμβαση είναι άκυρη και ανίσχυρη, διότι δεν υπέστη τον έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι αβάσιμοι, καθόσον δεν απαιτείτο ο έλεγχος.  Αλλά και όλως επικουρικά, αν απαιτείτο – πράγμα που καταρχήν αρνούμαστε, υπόθεση εργασίας κάνουμε – ο ΣΕΓΑΣ (η προηγούμενη Διοίκησή του, την οποία προφανώς μέμθεσθε στο εξώδικό σας, αν και μέρος της σήμερα διοικεί το ΣΕΓΑΣ από ηγετικές θέσεις) όφειλε να ζητήσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο τον έλεγχο και δεν μπορεί να επικαλείται τις δικές του παραλείψεις. Κάτι τέτοιο είναι κακόπιστο, καταχρηστικό και παράνομο. Κατά τη γνώμη μας, η σύμβαση από 30.01.2019 και οι προηγούμενες ήταν όλες εγκυρότατες και ως εκ τούτου η καταγγελία της σύμβασης είναι εγκυροτάτη και όλοι οι αντίθετοι ισχυρισμοί σας όχι απλώς είναι αβάσιμοι, αλλά και απαράδεκτοι και το όλο κείμενο του εξωδίκου σας γέμει δυσφημιστικών και συκοφαντικών ισχυρισμών σε βάρος μας.

Στη συνάντηση της 07.06.2021 μας είπατε ότι θα ελέγξετε τη νομιμότητα της σύμβασης, εμείς δεν αρνηθήκαμε τον έλεγχο, αλλά υπερθεματίσαμε, ως αναγράφεται στη σελίδα (2) του εξωδίκου σας. Και υπερθεματίσαμε, γιατί πράγματι οι συμβάσεις, που είχαμε συνάψει με το ΣΕΓΑΣ ήσαν όλες νομιμότατες και ισχυρές, όμως σας τονίσαμε ότι ο έλεγχος πρέπει να γίνει σύντομα, γιατί έχετε στα χέρια σας όλα τα έγγραφα, που είναι απαραίτητα για τον έλεγχο και οργανωμένο Λογιστήριο διαθέτει ο ΣΕΓΑΣ.

Είναι ψευδέστατος ο ισχυρισμός σας, που διατυπώνετε στη σελίδα 9 του εξωδίκου σας, ότι κατά τη συνάντηση της 07.06.2021 αμφισβητήσατε την ύπαρξη οποιασδήποτε οφειλής του ΣΕΓΑΣ προς την εταιρεία μας από το έτος 2018.  Άλλωστε ο ισχυρισμός σας αυτός είναι αντιφατικός, δηλαδή δεν είναι δυνατόν κατά τη κοινή λογική το μεν να ισχυρίζεσθε, ότι στη συνάντηση αυτή μας δηλώσατε, ότι θα ελέγξετε τις συμβάσεις που είχε ο ΣΕΓΑΣ με την εταιρεία μας πράγμα που σημαίνει ότι δεν τις είχατε ελέγξει και ως εκ τούτου δεν γνωρίζατε τα αποτελέσματα τους, το δε να αμφισβητείτε την ύπαρξη οποιασδήποτε οφειλής από το έτος 2018.

Όσον αφορά την καθυστέρηση διεκδίκησης των αμοιβών μας για τα έτη 2018, 2019 και 2020 από την προηγούμενη διοίκηση, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η προηγουμένη Διοίκηση γνώριζε τις απαιτήσεις μας αυτές και είχαμε διαμαρτυρηθεί εγγράφως και το 2019 και το 2020 και το 2021 για την καθυστέρηση έγκρισης καταβολής των εν λόγω αμοιβών προς την εταρεία μας, όμως η προηγούμενη διοίκηση ζητούσε από εμάς να δείξουμε κάποια ανοχή στο χρόνο καταβολής, ήτοι να τιμολογηθούν και καταβληθούν εντός του έτους 2020, με δεδομένη την προκατοβολή των χρημάτων της χορηγίας της ERGO μέσα στο 2020 και την αναμενόμενη ανακοίνωση της επιχορήγησης της πολιτείας μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς όμως, η πρόωρη εκκίνηση της εκλογικής διαμάχης για το Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ στα τέλη του 2019 (μετά την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας από την Κυβέρνηση) και η εκδήλωση της πανδημίας COVID-19 στις αρχές του 2020 (που ανέβαλλε και ακύρωσε τους μεγάλους μαζικούς και προσοδοφόρους δρομικούς αγώνες του), σε συνδυασμό με τις πολλές και διάφορες εξαγγελίες και αλλεπάλληλες αναβολές των εκλογικών διαδικασιών μέσα στο 2020, μας ανάγκασαν στα πλαίσια της καλής πίστης να επιδείξουμε κάποια ανοχή στο χρόνο καταβολής των προς εμάς οφειλόμενων χρημάτων, αλλά η ανοχή μας αυτή εξαντλήθηκε μετά το πέραν των εκλογών γιατί η εταιρεία μας αντμετώπιζε και αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα λόγω της τεράστιας πια καθυστέρησης καταβολής, ακόμη και των πάγιων αμοιβών της από τον ΣΕΓΑΣ. 

Επίσης, είναι ψευδέστατος, συκοφαντικός και απαράδεκτος ο ισχυρισμός, που διατυπώνετε στο εξώδικό σας, στη σελίδα 15, ότι αποφασίσαμε και καταγγείλαμε τη σύμβαση, όταν τάχα διαπιστώσαμε, ότι ο νέος τρόπος λειτουργίας του ΣΕΓΑΣ ήταν διαφορετικός, διότι είχε σκοπό να ελέγχει τα πάντα στη σύμβαση μας, στις πληρωμές μας και να μας περιορίσει αυστηρά στο συμβατικό μας ρόλο, όπως περιγράφεται στη σύμβαση μας. Δηλαδή εμφανίζετε δολίως και σκοπίμως στην εταιρεία μας, ότι εισέπραξε χρήματα, που δεν τα εδικαιούτο, ότι ενεργούσε εκτός του συμβατικού της ρόλου ισχυρισμοί βαρύτατα συκοφαντικοί και δυσφημιστικοί για τον οποίους και επιφυλασσόμεθα, γιατί δεν έχετε το δικαίωμα να εκτοξεύετε τέτοιους ισχυρισμούς σε βάρος της εταιρείας μας, η οποία στη συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ ενήργησε έντιμα, ηθικά στο πλαίσιο των συμβάσεων, αναβάθμισε τους δρομικούς αγώνες και επί σειρά ετών έφερε χρήματα στο ΣΕΓΑΣ με αποτέλεσμα οι δρομικοί αγώνες να είναι η κύρια πηγή εσόδων του ΣΕΓΑΣ.

Εξίσου ψευδέστατοι, συκοφαντικοί και δυσφημιστικοί είναι οι ισχυρισμοί σας, που διαλαμβάνονται στο εξώδικο, ότι σας διαβιβάσαμε τα e-mails, που λάβαμε από διαμαρτυρομένους για μη επιστροφή της δαπάνης εγγραφής τους στους αγώνες Μαραθωνίου και Ημιμαραθωνίου έτους 2020, που ματαιωθήκαν, με σκοπό να ασκήσουμε ψυχολογική πίεση στη νέα Διοίκηση του ΣΕΓΑΣ να αποδεχθεί ακρίτως τις εισηγήσεις μας και προεχόντως να μην ελεγχθούν η δική μας σύμβαση και οι πληρωμές, που έγιναν. Δηλαδή, με λίγα λόγια, όλως δολίως και κακοπίστως εμφανίζετε την εταιρεία μας να ασκεί εκβιασμό στο ΣΕΓΑΣ, για να μην ελέγξει δήθεν παράνομη σύμβαση και δήθεν παράνομες πληρωμές,πέραν του γεγονότος ότι αφήνετε και υπόνοιες, ότι αυτά τα e-mails μπορεί να μην είναι και γνήσια, δηλαδή μας εμφανίζετε και πλαστογράφους. Διερωτώμεθα εάν κατά τη σύνταξη του εξωδίκου είχατε συναίσθηση των όσων αναγράψατε σ’ αυτό και αν το εξώδικό σας είναι εν γνώσει του συνόλου του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ».

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!