Connect with us

ΔΟΕ

Με καίρια θεματολογία το 9ο διεθνές φόρουμ αθλητών (IAF)

Published

on

Από τις 13 έως τις 15 Απριλίου θα λάβει χώρα στη Λοζάνη της Ελβετίας το μεγαλύτερο διεθνές φόρουμ αθλητών (IAF) που έχει γίνει ποτέ.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Μετά την επιτυχημένη αντίστοιχη διοργάνωση του 2017 η επιτροπή αθλητών της διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής ανακοίνωσε ότι η λίστα των συμμετεχόντων θα φτάσει τα 300 άτομα. Όλες οι 206 εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές έχουν προσκληθεί στη Λοζάνη μαζί με άλλους σχετικούς φορείς όπως οι επιτροπές αθλητών της διεθνούς Παρολυμπιακής επιτροπής, των παγκόσμιων ομοσπονδιών αθλημάτων, της WADA, των οργανωτικών επιτροπών Παρίσι 2024 και Λος Άντζελες 2028 αλλά και οι ηπειρωτικές ενώσεις αθλητών με σκοπό να καταστήσουν το φετινό φόρουμ το μεγαλύτερο της ιστορίας.
Οι σύνεδροι μέσα στο τριήμερο θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις στον πρόεδρο Τόμας Μπαχ και τα μέλη της ΔΟΕ αλλά και να εμβαθύνουν σε ποικίλα θέματα τόσο μέσα από τις συζητήσεις της ολομέλειας όσο και μέσα από μικρότερες δομές διαβούλευσης. Ανάμεσα στα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων θα είναι σίγουρα η διακήρυξη των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των αθλητών αλλά και η στρατηγική που χαράχθηκε στο προηγούμενο φόρουμ το 2017. Άλλα θέματα αφορούν στην παροχή στήριξης από τη ΔΟΕ, στο αντιντόπινγκ αλλά και στο ευ ζην και την ψυχική υγεία των αθλητών.

«Ο κόσμος των αθλητών είναι περίπλοκος αφού οι αθλητές καλούνται να αντιμετωπίσουν διαφορετικές ανάγκες και ζητήματα σε διαφορετικούς τομείς. Το 9ο διεθνές φόρουμ μας δίνει την ευκαιρία να ακούσουμε ο ένας τον άλλον, να κάνουμε εποικοδομητικές συζητήσεις σε καίρια θέματα και να μάθουμε συλλογικά από τις εμπειρίες μας. Η παρουσία των επιτροπών από όλες τις εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές σε συνδυασμό με άλλους παρόντες φορείς στη φετινή διοργάνωση εξασφαλίζει μεγαλύτερη ποικιλομορφία στις απόψεις και περισσότερη αποδοτικότητα στην ανταλλαγή ιδεών.» είπε η βετεράνος κολυμβήτρια Κίρστι Κόβεντρι, η οποία είναι η επικεφαλής στην επιτροπή αθλητών της ΔΟΕ.

Το διεθνές φόρουμ αθλητών θα ακολουθήσει των διεθνές φόρουμ συμμετεχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (World Olympians Forum) με την ομώνυμη ένωση (World Olympians Association) να καλωσορίζει 148 συμμετέχοντες από 110 εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές. Θα έχει μία μέρα κοινή με το IAF (15 Απριλίου) και θα κορυφωθεί την επόμενη ημέρα. Τα θέματα συζήτησης θα είναι κατά κύριο λόγο η διαχρονική στήριξη αυτών των αθλητών από τους αρμόδιους φορείς και οι πιθανές συνέργειες σε εθνικό επίπεδο. Το WOF επιδιώκει να τονίσει το ρόλο των αθλητών που εκπροσωπεί ως πρεσβευτών για τα Ολυμπιακά ιδεώδη και να τους δώσει δύναμη και κίνητρο μέσα από ειδικά workshops.
Να σημειωθεί ότι αυτό το διεθνές συνέδριο αθλητών έπεται μίας διετίας με θεμελιώδεις αλλαγές στο ρόλο των αθλητών μέσα στο παγκόσμιο αθλητικό γίγνεσθαι: έχουν αρχίσει να παίρνουν την εξουσία -και τη διαχείριση των χρημάτων- στα χέρια τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της κολύμβησης. Αναμένεται να συζητηθούν ή έστω να τεθούν ερωτήσεις και για άλλα επίμαχα θέματα όπως η φαρμακοδιέγερση (σκάνδαλο ντόπινγκ Ρωσίας) αλλά και τα ατομικά δικαιώματα, με εξέχουσα τη διαμάχη μεταξύ της IAAF και της Κάστερ Σεμένια, μία υπόθεση για την οποία αναμένεται η ετυμηγορία στα τέλη Απριλίου.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!