Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Μεγάλες διοργανώσεις στην Ελλάδα για όλους εκτός από το στίβο

Published

on

Αποτελεί κοινή παραδοχή πως το Νο1 άθλημα στην Ελλάδα σύμφωνα με τις επιτυχίες είναι ο στίβος. Θα περίμενε κανείς, αυτές οι μεγάλες επιτυχίες να φέρουν και μια μεγάλη διοργάνωση στην Ελλάδα που την τελευταία διετία έχει αναλάβει δεκάδες ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα σε όλα τα αθλήματα, πλην του… στίβου.

Παρά την (έντονη) διαμάχη της ΕΠΟ με το υφυπουργείο αθλητισμού, υπάρχει σύμπνοια για την υποβολή συνυποψηφιότητας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας – Αιγύπτου για το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου με τον φάκελο να περιλαμβάνει τα νέα γήπεδα ΑΕΚ, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ.
Η ΕΟΚ έχει συζητήσει με τη FIBA για την ανάληψη του ευρωπαϊκού των γυναικών του 2025 και ήδη έχει αναλάβει ευρωπαϊκό νεανίδων (έγινε φέτος στο Ηράκλειο), νέων ανδρών (2023) και το ευρωπαϊκό εφήβων 3×3.
Στην κολύμβηση, η ΚΟΕ κατέθεσε αίτημα για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου του 2026 και με τον Κυριάκο Γιαννόπουλο πανίσχυρο μέσα στη LEN είναι απίθανο να μην το αναλάβει.
Η ΕΟΠΕ ανέλαβε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα βόλεϊ εφήβων του 2024.
Η ΟΧΕ θα συνδιοργανώσει με τη Γερμανία το παγκόσμιο πρωτάθλημα χάντμπολ Κ21.
Μεταξύ των διοργανώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα είναι και:
– οι παράκτιοι μεσογειακοί αγώνες (2023)
– το παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών εφήβων – νεανίδων (έγινε το 2022)
– τα παγκόσμια πρωταθλήματα υδατοσφαίρισης Κ16 (έγιναν το 2022)
– το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας (Ολυμπιακής πρόκρισης) στα ράντιαλ (2024)
– το παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης σε άμμο (έγινε 2022)
– το παγκόσμιο πρωτάθλημα πανεπιστημιακού τσιρλίντινγκ (έγινε το 2022)
– το παγκόσμιο πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης με αθλητές που έχουν πάρκινσον (2023)
– το παγκόσμιο πρωτάθλημα εργασιακού αθλητισμού (έγινε 2022)

Σε όλα τα παραπάνω να προστεθούν επίσης και ο διεθνής ποδηλατικός γύρος της Ελλάδας και το ράλι Ακρόπολις. Δύο αγώνες χρηματοδοτημένοι από την Πολιτεία (άμεσα και έμμεσα).

Όλες οι παραπάνω διοργανώσεις διεκδικήθηκαν από τις αντίστοιχες ελληνικές ομοσπονδίες και χρηματοδοτήθηκαν εξ’ ολοκλήρου από την Πολιτεία. Το ερώτημα είναι το προφανές. Γιατί αγνοείται επιδεικτικά ο στίβος; Για πιο λόγο η Πολιτεία χρηματοδοτεί διοργανώσεις παγκοσμίου επιπέδου για όλα τα αθλήματα πλην του στίβου;

Η ευκαιρία να διορθωθεί η αδικία για το στίβο που έχει απαξιωθεί στον τομέα αυτό τα τελευταία 25 χρόνια, δίνεται με τη διεκδίκηση του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου του 2027. Ιδανική διοργάνωση, ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες. Υπέρ έχουν τοποθετηθεί κορυφαίοι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες καθώς και προπονητές αφού τα οφέλη είναι πολλά και λύνουν πολλά προβλήματα που βασανίζουν το άθλημα δεκαετίες.

  • δημιουργία 5 νέων προπονητηρίων στην Αττική (προαπαιτούμενο για μια διοργάνωση παγκοσμίου επιπέδου)
  • πλήρης εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του στίβου στο ΟΑΚΑ
  • κατακόρυφη αύξηση της επιχορήγησης της ομοσπονδίας στίβου
  • μεγάλη εισροή χορηγών στο στίβο
  • δημιουργία προοπτικής ανάπτυξης του αθλήματος με τις ακαδημίες να γεμίζουν
  • για τα επόμενα πέντε χρόνια ο στίβος θα είναι στο προσκήνιο της ελληνικής επικαιρότητας

Μέχρι το Δεκέμβριο η αίτηση

Ο ΣΕΓΑΣ πρέπει να πιέσει τον υφυπουργό αθλητισμού και αυτό θα γίνει καταθέτοντας στην παγκόσμια ομοσπονδία αίτημα για τη διοργάνωση του 2027. Είναι το μόνο που έχει να κάνει η ομοσπονδία καθώς το οικονομικό αφορά μόνο την Πολιτεία που θα κληθεί να καταθέσει την εγγυητική.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης για την ανάληψη είναι το Δεκέμβριο και στο παγκόσμιο της Βουδαπέστης το 2023 θα ανακοινωθεί η πόλη που θα αναλάβει τη διοργάνωση του 2027.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/