Connect with us

ΑΝΑΛΥΣΗ

Μεγάλη ύφεση στις αθλητικές εταιρείες, ανθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο

Published

on

Με την έλευση του Μαΐου έκλεισε το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του 2020 για τις αθλητικές εταιρείες αφήνοντας πίσω του πολύ μεγάλες απώλειες για τις περισσότερες από αυτές λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με το Associated Press η γερμανική Adidas, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία αθλητικών παπουτσιών στον κόσμο πίσω μόνο από τη Nike, κατέγραψε ύφεση στα κέρδη της κατά 97%. Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 είχε καθαρό κέρδος 631 εκατομμύρια ευρώ (σε συνολικό τζίρο 5,2 δις), ενώ φέτος αρκέστηκε σε 20 εκατομμύρια. Λόγω των μέτρων που πάρθηκαν σε πολλές χώρες το 70% των καταστημάτων της έμεινε κλειστό το Μάρτιο όμως στηρίχθηκε αρκετά στο κομμάτι στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στο οποίο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 55%. Αυτό για πολλούς υποδεικνύει ότι η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Στην Κίνα που σταδιακά επανέρχεται η κοινωνία από την πανδημία η αγορά ανακάμπτει μεν, αργά δε, κάτι που τονίζουν και οι Financial Times σε αντίστοιχο θέμα για την ίδια εταιρεία μέσω των δηλώσεων του επικεφαλής της, Κάσπερ Ρόρστεντ: «Η ανάκαμψη στην Κίνα θα γίνει σταδιακά και όχι απότομα». Αυτή τη στιγμή οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου (Απρίλιος-Ιούνιος) μιλούν για περαιτέρω ύφεση της τάξης του 40%, καθώς θα περιλαμβάνει τους δύσκολους μήνες Απρίλιο και Μάιο και οι ειδικοί αναφέρουν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα για τις αθλητικές εταιρείες θα πάρει πολλούς μήνες ακόμα (όχι πριν το 2021).

Αυτή η δύσκολη περίοδος για τις εταιρείες που συνδέονται άρρηκτα με τον αθλητισμό, θα επηρεάσει σίγουρα τις χορηγικές σχέσεις με αθλητές και ομοσπονδίες. Ιδίως στο στίβο όπου η συντριπτική πλειοψηφεία των ελίτ αθλητών έχει ως βασικό έσοδο τις χορηγίες από τις αθλητικές εταιρείες παπουτσιών, κάτι που για το 2020 είναι βέβαιο πως σε κάποιες περιπτώσεις θα εκμηδενιστεί, ενώ στις περισσότερες αναμένεται να μειωθεί αισθητά, καθώς συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις αγωνιστικές παρουσίες και διακρίσεις των αθλητών.

Παρόλα αυτά παρουσιάζονται πάντα και ευκαιρίες. Ο Ρόρστεντ βλέπει ως θετική εξέλιξη την αυξανόμενη ανάγκη των ανθρώπων να αθληθούν εν μέσω πανδημίας και θεωρεί ότι αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες θετικές συνέπειες.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/