Connect with us

ΑμεΑ

Το πλήρες σχέδιο του αθλητικού νόμου (μέρος 8ο) – ΑμεΑ

Published

on

Το Sportsfeed θα δημοσιεύσει αναλυτικά όλα όσα σχετίζονται με τα Ολυμπιακά αθλήματα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό (δε μας αφορά καθόλου το ποδόσφαιρο).

Άρθρο 36 – Αθλητισμός Ατόμων με Αναπηρία

1. Ο αθλητισμός των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) αποτελεί ιδιαίτερο τομέα άθλησης του αγωνιστικού αθλητισμού και τελεί υπό ιδιαίτερη κρατική προστασία.

2. Για την ανάπτυξη του αθλητισμού των ΑμεΑ, ιδρύονται Αθλητικά Σωματεία και αθλητικές Ομοσπονδίες, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου, οι οποίες και εφαρμόζονται ανάλογα για τους αθλητές, προπονητές, διαιτητές, κριτές, τα βοηθητικά όργανα της διαιτησίας, τα Σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα μέλη των οργάνων διοίκησης αυτών, με την επιφύλαξη των ειδικότερων προβλέψεων του παρόντος άρθρου.

3. Ένα Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ για να συσταθεί και να λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση πρέπει:
α) Ο αριθμός των αθλητών του συνολικά να μην είναι μικρότερος των δεκαπέντε (15),
β) Να εγγραφεί στην οικεία Ομοσπονδία ΑμεΑ,
γ) Να έχει ενεργή αθλητική δραστηριότητα, που αποδεικνύεται με τη συμμετοχή σε ένα τουλάχιστον Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΑμεΑ κατά την τελευταία διετία,
δ) Σε περίπτωση κατά την οποία το Αθλητικό Σωματείο διατηρεί τμήμα ομαδικού αθλήματος, ο αριθμός των αθλητών που πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αναγκαίο αριθμό τακτικών αθλητών που απαιτούνται από τους Κανονισμούς του αθλήματος για συμμετοχή σε αγώνες.

4. O αριθμός των μελών του Δ.Σ. του Σωματείου δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερος από πέντε (5) και μεγαλύτερος από εννέα (9).

5. Επιτρέπεται εξαιρετικώς σε άτομα με αναπηρία που είναι εν ενεργεία αθλητές:
α) Να γίνονται μέλη των Αθλητικών Σωματείων τους και να εκλέγονται στη διοίκησή τους,
β) Να αντιπροσωπεύουν το Αθλητικό Σωματείο τους στις Γενικές Συνελεύσεις Ομοσπονδίας,
γ) Δεν επιτρέπεται αθλητές να θέτουν υποψηφιότητα ή να εκλέγονται σε διοικητικά όργανα της Ομοσπονδίας, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο όργανο ή επιτροπή που εκλέγεται υπό τη Γενική Συνέλευση στην οποία συμμετέχουν.

Άρθρο 37 – Ομοσπονδίες ΑμεΑ

1. Ειδικά για τις κατηγορίες αναπηριών που καλύπτει η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (International Paralympic Committee – Ι.Ρ.C.), αναγνωρίζεται μια μόνον αθλητική Ομοσπονδία, με την ονομασία Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΑΟΜΑμεΑ), η οποία καλλιεργεί όλα τα παραολυμπιακά αθλήματα και τα μη παραολυμπιακά αθλήματα ως προς τα οποία υφίσταται είτε αυτοτελής διεθνής Ομοσπονδία ΑμεΑ, είτε διεθνείς αθλητικές Ομοσπονδίες κατά αναπηρία.
α) Για την ΕΑΟΜΑμεΑ, η οποία αναπτύσσει όλα τα αναγνωρισμένα παραολυμπιακά αθλήματα και εκπροσωπεί όλες τις κατηγορίες αναπηρίας της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, ο αριθμός των μελών του Δ.Σ. της δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερος από έντεκα (11) μέλη και μεγαλύτερος από δεκαπέντε (15) μέλη. Στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας εκπροσωπούνται όλες οι κατηγορίες αναπηριών που αναγνωρίζει η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή.
β) Για όλα τα αθλήματα που εκπροσωπεί η ΕΑΟΜΑμεΑ, ο χαρακτηρισμός προσώπου με αναπηρία ως αθλητή ενός ή περισσότερων αθλημάτων γίνεται από ειδική επιτροπή που συγκροτείται από την οικεία αθλητική Ομοσπονδία ή, σε περιπτώσεις που δεν έχει συσταθεί αθλητική Ομοσπονδία, από το οικείο Αθλητικό Σωματείο. Η ειδική επιτροπή δεν προσδιορίζει την αναπηρία αλλά διαπιστώνει την ικανότητα συμμετοχής του ατόμου με αναπηρία στις αγωνιστικές κατηγορίες του παρόντος. Το πόρισμα της ανωτέρω επιτροπής απαιτείται για την έκδοση δελτίου αθλητικής ιδιότητας και υγείας αθλητή ΑμεΑ, για την έκδοση του οποίου είναι αποκλειστικά αρμόδια τα όργανα της Ομοσπονδίας ΑμεΑ.
γ) Η ΕΑΟΜΑμεΑ δικαιούται λόγω των αναγκών της και των πολλαπλών αθλημάτων που καλλιεργεί να προσλαμβάνει σε κάθε περίπτωση ειδικό συνεργάτη κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 26 του παρόντος.

2. Ειδικά για την κατηγορία κωφών αθλητών που αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Επιτροπή Αθλητισμού Κωφών (International Committee of Deaf Sports-ICSD), αναγνωρίζεται μία Αθλητική Ομοσπονδία Κωφών, με έδρα την Αθήνα, εφόσον έχει ως μέλη τουλάχιστον πέντε (5) Αθλητικά Σωματεία κωφών και η οποία εκπροσωπεί τη χώρα μας στη Διεθνή Επιτροπή Αθλητισμού Κωφών. Αθλητές κωφοί συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις που αναγνωρίζει η Διεθνής Επιτροπή Αθλητισμού Κωφών.

3. Το άθλημα της καλαθοσφαίρισης σε αναπηρικό αμαξίδιο καλλιεργείται από την ήδη υφιστάμενη Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι (Ο.Σ.Ε.Κ.Κ.), η οποία είναι μέλος της Πα¬γκόσμιας Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης σε αναπηρικό αμαξίδιο (I.W.B.F.)

4. Άτομα με αναπηρία που η αναπηρία τους δεν εντάσσεται στις παραπάνω τρεις (3) ομοσπονδίες, μπορούν να συστήσουν Αθλητικό Σωματείο και Ομοσπονδία υπό τους όρους του παρόντος. Για τη σύσταση αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ, απαιτούνται αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων πέντε (5) τουλάχιστον ειδικά αναγνωρισμένων Αθλητικών Σωματείων ΑμεΑ.

5. Διαιτητές και κριτές σε αγώνες ΑμεΑ ορίζονται διαιτητές και κριτές του οικείου αθλήματος, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια της αντίστοιχης αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ.

6. Για τα λοιπά θέματα οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας του αθλητισμού των ΑμεΑ τα οποία δεν ρυθμίζονται ειδικά με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του παρόντος νόμου.

Άρθρο 38 – Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή

1. Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Έχει έδρα την Αθήνα και υπάγεται στην εποπτεία του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, από τον οποίο και επιχορηγείται. Συστάθηκε και λειτουργεί με το Π.Δ. 22/2004, όπως εκάστοτε ισχύει, κατ’ εξουσιοδότηση του ν. 2725/1999 και αποτελεί το νόμιμο εκπρόσωπο της χώρας στο διεθνές Παραολυμπιακό Κίνημα. Διατηρεί αυτοδιοίκηση και ανεξαρτησία στη διοίκηση και διαχείριση της περιουσίας της, οφείλει δε να μην επηρεάζεται κατά την άσκηση της δραστηριότητάς της από πολιτικές, θρησκευτικές ή άλλες επιρροές.

2. Στην ολομέλεια της διοίκησης της Ε.Π.Ε. μετέχουν δεκατρία (13) μέλη, ως εξής:
α) Έντεκα (11) εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΟΑμεΑ), οι οποίοι εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση της ΕΟΑμεΑ, σύμφωνα με το καταστατικό αυτής και εκπροσωπούν όλες τις κατηγορίες αναπηριών, όπως αυτές προβλέπονται από τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή,
β) Ένας (1) εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι, που εκλέγεται από τη Γενική της Συνέλευση και
γ) ‘Ενας (1) μη εν ενεργεία Παραολυμπιονίκης-Αθλητής ΑμεΑ, ο οποίος εκλέγεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου των Ελλήνων Παραολυμπιονικών.
Η ολομέλεια της διοίκησης της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής εκλέγει μεταξύ των μελών της τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα και τον Ταμία αυτής, καθώς και τα μέλη που συγκροτούν την προβλεπόμενη στο άρθρο 7 του Π.Δ. 22/2004 εκτελεστική επιτροπή.

3. Για τα κωλύματα και τη θητεία των μελών του Δ.Σ. της Ε.Π.Ε. ισχύουν όσα ορίζονται για τα μέλη των Δ.Σ. των αθλητικών Ομοσπονδιών.

4. Κατά τα λοιπά και αναφορικά με τους σκοπούς, τη συγκρότηση και τη λειτουργία της Ε.Π.Ε., ισχύουν τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. 22/2004.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/