Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Μια Ρωσίδα από… μεταγραφή, η διάδοχος της Μανοντού για τη Γαλλία!

Published

on

Η Λορ Μανοντού είναι, χωρίς αμφιβολία, αν όχι η κορυφαία Γαλλίδα κολυμβήτρια όλων των εποχών σίγουρα μια από τις καλύτερες και από τότε που σταμάτησε να κολυμπά έχουν αναδειχθεί σπουδαία ονόματα που όμως δεν κατάφεραν να φτάσουν την κλάση της. Οι ελπίδες όμως για την εύρεση της διαδόχου της έχουν αυξηθεί φέτος, αφού ένα νέο αστέρι σαρώνει και ας προέρχεται από… μεταγραφή.

της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

Η Μανοντού κρέμασε δύο φορές στην ζωή της το σκουφάκι της. Η πρώτη ήταν το 2009 στα 22 της χρόνια έχοντας ήδη γράψει ιστορία για την Γαλλία ως η πρώτη χρυσή γυναίκα Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση και κατακτώντας χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει υπάρξει και κάτοχος παγκοσμίων ρεκόρ στα 200μ και 400μ ελεύθερο. Η απόσυρσή της δεν κράτησε πολύ αφού επέστρεψε στις προπονήσεις το 2010, αφού γέννησε το πρώτο της παιδί και το 2011 κολύμπησε την πρώτη της κούρσα. Το 2012 κατάφερε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου αλλά έμεινε εκτός τελικών και τον Νοέμβριο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 25άρας πισίνας κολύμπησε στην τελευταία μεγάλη διοργάνωση της καριέρας της, κερδίζοντας ένα χρυσό, ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο.
Μετά τις πολύ μεγάλες επιτυχίες της Μανοντού μεταξύ του 2004 και 2008, πέρασε η σπουδαία και αδικοχαμένη Καμίλ Μουφά, η οποία το 2012 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Λονδίνο στα 400μ ελεύθερο, στο ίδιο δηλαδή αγώνισμα με την Μανοντού, αλλά η καριέρα της ήταν σχετικά σύντομη αφού αποσύρθηκε στα 24 της χρόνια. Η γαλλική κολύμβηση χρωστά πολλά και στις Σαρλότ Μπονέ και Κοραλί Μπαλμί, οι οποίες έχουν στεφθεί πρωταθλήτριες Ευρώπης και έχουν συμβάλει στις επιτυχίες της χώρας τους στις σκυταλοδρομίες. Από όλες αυτές τις κολυμβήτριες του ελεύθερου μόνο η Μπονέ συνεχίζει στην αγωνιστική δράση αλλά δεν ανήκει στις κορυφαίες που υπάρχουν αυτή την στιγμή.
Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού οι Γάλλοι δεν θα μπορούσαν να ελπίζουν σε καλύτερη «αντικαταστάτρια» για να συνεχίσει την παράδοση της χώρας τους στο ελεύθερο και συγκεκριμένα στις μεγάλες αποστάσεις. Η Αναστασία Κιρπιτσνίκοβα (στην κεντρική φωτογραφία με τον πιο διάσημο Γάλλο προπονητή) είναι γεννημένη στο Άσμπετ της Ρωσίας το 2000 αλλά από το 2019 προπονείται στο Μονπελιέ υπό τις οδηγίες του Φιλίπ Λουκάς, ο οποίος διέκρινε το ταλέντο της. Άλλωστε η εμπειρία του μιλάει από μόνη της αφού έχει υπάρξει προπονητής της Μανοντού, της Φεντερίκα Πελεγκρίνι (Ιταλία), του Φιλίπο Μανίνι (Ιταλία), της Σάρον Βαν Ρούβενταλ (Ολλανδία) και μελών της γαλλικής ομάδας μαραθώνιας κολύμβησης.

Η Κιρπιτσνίκοβα (δεύτερη από αριστερά)


Η Κιρπιτσνίκοβα το 2021 κέρδισε τα πρώτα της χρυσά ατομικά μετάλλια και ήταν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 25άρας πισίνας στο Καζάν, όπου έκανε το τρεμπλ για την Ρωσία στα 400μ, 800μ και 1.500μ ελεύθερο. Λίγους μήνες όμως αργότερα η χώρα της εισέβαλε στην Ουκρανία με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της από κάθε μεγάλη διοργάνωση. Η διαμονή της στην Γαλλία την βοήθησε ώστε τον φετινό Απρίλιο να πάρει αθλητική μεταγραφή και της δόθηκε έτσι η δυνατότητα να εκπροσωπεί τους «τρικολόρ» στην διεθνή σκηνή.
Το πρώτο της μετάλλιο για την Γαλλία έχει μεγάλη σημασία. Χθες, Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, η 23χρονη υπερασπίστηκε τον τίτλο της στα 800μ ελεύθερο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 25άρας πισίνας στο Οτοπένι και ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Γαλλία στο συγκεκριμένο αγώνισμα μετά από 17 χρόνια. Και ποια το είχε κατακτήσει τελευταία φορά; Μα φυσικά η Μανοντού, η οποία ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ίδιο αγώνισμα το 2005 και το 2006. H Κιρπιτσνίκοβα έχει στο αγωνιστικό της πρόγραμμα στο Οτοπένι και τα 400μ ελεύθερο αλλά και το 1.500άρι και η ομάδα της ανυπομονεί να δει αν θα επαναλάβει τον ίδιο θρίαμβο.
Στην μέχρι τώρα καριέρα της δεν έχει ανέβει σε βάθρο Ολυμπιακών Αγώνων ούτε παγκοσμίου πρωταθλήματος 50άρας πισίνας. Στο Τόκιο ήταν 7η στα 1.500μ ελεύθερο και 8η στα 800μ ελεύθερο. Και στα δύο αγωνίσματα η κυριαρχία της Κέιτι Λεντέκι δεν αμφισβητείται και είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος την Αμερικανίδα να χάνει. Επομένως ο μεγάλος αγώνας θα δοθεί για τα άλλα δύο μετάλλια στο Παρίσι και επίσης θα έχει ευκαιρία για το βάθρο στη Ντόχα. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα θα απουσιάζουν πολύ μεγάλα ονόματα μεταξύ των οποίων και η Λεντέκι και έτσι κολυμβητές και κολυμβήτριες όπως η Κιρπιτσνίκοβα θα διεκδικήσουν τα μετάλλια. Το να στεφθεί η Γαλλίδα χρυσή Ολυμπιονίκης το 2024 είναι δύσκολο κατόρθωμα αλλά αν βρεθεί στην τριάδα τότε η Γαλλία κάτω από αυτές τις συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού θα έχει βρει μια αθλήτρια που μπορεί να κουβαλήσει την κληρονομιά που έχουν χτίσει οι προηγούμενές της.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/