Connect with us

EDITORIAL

Μια χούφτα αθλητές έσωσαν το πανελλήνιο πρωτάθλημα

Published

on

Κάθε πέρσι και καλύτερα για το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου που κάθε χρονιά γίνονται όλο και χειρότερες επιδόσεις αλλά κυρίως, διεξάγονται όλο και πιο άδεια αγωνίσματα.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
φωτογραφία Μαρίλια Βασιλακοπούλου

Δυστυχώς το φετινό πανελλήνιο πρωτάθλημα, αν εξαιρεθεί η παρουσία του Μίλτου Τεντόγλου, της Βούλας Παπαχρήστου, της Μαρίας Μπελιμπασάκη και 2-3 ακόμα αθλητών, ήταν αρκετά μέτριο από πλευράς επιδόσεων. Όταν ο ακοντισμός των ανδρών (άσχετα αν κέρδισε έφηβος) δίνει χρυσό μετάλλιο στα 69μ., στα 800μ. των ανδρών η πρώτη θέση είναι στο 1:50 και στα 1.500μ. στο 3:44 και το ύψος των γυναικών στο 1.80μ. τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για υψηλό επίπεδο αγώνων.
Σίγουρα υπήρχαν απουσίες αρκετών αθλητών με τραυματισμούς (Κυριαζής, Μπατζάβαλης, Καραλής) ενώ κάποιοι άλλοι προτίμησαν να μη ρισκάρουν ενόψει ευρωπαϊκού (Στεφανίδη), όμως τελικός ύψους ανδρών με οκτώ συμμετοχές δε δικαιολογείται.
Ευθύνη βέβαια έχουν και οι σύλλογοι που ξεζουμίζουν τους αθλητές για το κέρδος των βαθμών. Έτσι φτάνουμε σε σημείο να βλέπουμε αθλητές και αθλήτριες να κάνουν τρεις και τέσσερις κούρσες σε λιγότερο από 36 ώρες. Λογικό να εξαντληθούν ή να κάνουν συντήρηση για να έχουν αντοχές για όλα τα αγωνίσματα.
Προφανώς και πρέπει να αλλάξει το σύστημα, αλλά και το στάδιο. Καλό το Παμπελοπονησιακό και η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, αλλά είναι απαγορευτικό για πολλά σωματεία (μεγάλες μετακινήσεις) και αδιάφορο για την τοπική κοινωνία που τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει στηρίξει καθόλου τη διοργάνωση αφού είτε προτιμά τα μπάνια είτε δεν θέλει να μετακινηθεί εκτός πόλης για να δει αγώνες. Η λύση του Βόλου μάλλον είναι καλύτερη, τουλάχιστον για τα σωματεία εκτός Νότιας και Στερεάς Ελλάδας που δυσκολεύονται να ταξιδέψουν από τον Έβρο και τα νησιά στην Πάτρα. Ίσως αυτή η αλλαγή να αυξήσει και τις συμμετοχές και να γεμίσει τα αγωνίσματα.
Στο φετινό πρωτάθλημα, ο Μίλτος Τεντόγλου αν και έκανε… προπόνηση έκανε τον καλύτερο αγώνα της ζωής του. Τέσσερα άλματα, τα τρία πάνω από το 8.10μ. (με καλύτερο το 8.24μ.) και το τέταρτο στο 7.92μ. Αν κάνει τον ίδιο αγώνα στο Βερολίνο είναι πολύ πιθανό να είναι στα μετάλλια.
Πολύ καλή εμφάνιση και από τη Βούλα Παπαχρήστου που έκανε το νταμπλ σε μήκος – τριπλούν έχοντας πηδήξει 14.39μ. σε πρωινό προκριματικό στο τριπλούν και 6.56μ. στο μήκος.
Η τρίτη παρουσία που ξεχώρισε, ήταν αυτή της Μαρίας Μπελιμπασάκη με το νταμπλ με 51.31 στα 400μ. και 22.98 στα 200μ. Αξιοσημείωτες και οι παρουσίες των Κώστα Σταμούλη και Μάριου Αναγνώστου στο 5αρι. Ο πρώτος έκανε 14:36.29 και κέρδισε τον αγώνα, ενώ ο Αναγνώστου μετά από επίπονο αγώνα στο Τάμπερε και ταξίδι επιστροφής έκανε 14:42.57. Αν η Ράνια Ρεμπούλη είχε λίγο ανταγωνισμό θα κατέβαινε τα 16 λεπτά (έκανε 16:03.92). Στις καλές εμφανίσεις και αυτή του Μιχάλη Αναστασάκη στη σφυροβολία που δείχνει ότι έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τα 73 μέτρα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr