Connect with us

DOHA 2019

Αποστολή Ντόχα: Μικρή ομάδα, μεγάλες προσδοκίες

Published

on

Το 17ο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου ξεκινά. Σήμερα είναι η 1η μέρα των αγώνων και στη Ντόχα των 37 βαθμών στις 10:00 το πρωί, οι κορυφαίοι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες μας έχουν γεμίσει προσδοκίες σε ένα παγκόσμιο που μπορεί να μην έχει Γιουσέιν Μπολτ (για πρώτη φορά από το 2005) όμως… σκάει από ταλέντο και ποιότητα.

Ντόχα  Θανάσης Νικολάου
[email protected]  follow me  @ThanNikolaou

Πολλά έχουν γραφτεί για τη διοργάνωση που η IAAF ανέθεσε στο Κατάρ, όμως όπως πολύ σοφά λένε οι παλιοσειρές, όλα θα ξεχαστούν μόλις ξεκινήσουν οι αγώνες και η προσοχή στραφεί στους πραγματικούς πρωταγωνιστές, τους αθλητές.
Το Κατάρ, μια χώρα που τελεί υπό αποκλεισμό από όλες τις γείτονες χώρες δε φαίνεται να ενοχλείται και τόσο από το εμπάργκο. Μια χώρα που δεν έχει στρατό (να΄καλά η Τουρκία και οι 5.000 επίλεκτοι του Ερντογάν) και που σε μία εβδομάδα αγόρασε και έφερε 10.000 αγελάδες από τη Νέα Ζηλανδία για να μή λείψουν τα γαλακτοκομικά στη χώρα κατά τη διάρκεια του εμπάργκο, η διοργάνωση ενός παγκοσμίου πρωταθλήματος είναι ένα κερδισμένο στοίχημα.
Συνολικά 80 εθνικότητες ζουν και εργάζονται στη Ντόχα όπου τα προβλήματα εστιάζονται μόνο στην αντιμετώπιση της ζέστης (η υγρασία είναι φυσιολογική όταν στην Κορέα φτάνει στο 100%) και της υπερβολικά μεγάλης κίνησης στους δρόμους.
Βέβαια υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να ξεπεραστούν όπως η αντιμετώπιση των γυναικών και οι αντιλήψεις περί ομοφυλοφιλίας. Χαρακτηριστικό το περιστατικό στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Σεμπάστιαν Κόου με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Ντάχλαν Αλ Χαμάντ, όταν ο Καταριανος ρωτήθηκε επί του θέματος από Σουηδό δημοσιογράφο, αμέσως ο επικεφαλής των ΜΜΕ της διοργάνωσης (Καταριανός) σηκώθηκε και φωτογράφησε τον Σουηδό (κοντινό πορτραίτο…).

Δε θα πρέπει όμως να είμαστε άδικοι με τους Καταριανούς και κάθε αλλαδαπός επισκέπτης οφείλει να σέβεται την κουλτούρα και την παράδοση κάθε χώρας. Καλό είναι να τονίζονται όλα αυτά, αλλά μήπως οι δυτικοί είναι καλύτεροι; Τί θα γινόταν αν το 2017 στο Λονδίνο κάποιος Ιρανός δημοσιογράφος ρωτούσε τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής για τους βομβαρδισμούς στη Συρία;

Όσον αφορά τα οργανωτικά, επίσης θα ανατρέξω στο 2017. Στο Λονδίνο υπήρξε ιός σε διαπιστευμένα από τη διοργάνωση ξενοδοχεία που επηρέασε αθλητές (Ελέιν Τόμπσον, Άιζακ Μακβάλα). Ο καιρός ήταν επίσης πολύ κακός καθώς έβρεχε τις 7 από τις 10 μέρες των αγώνων. Να μην πω για το τι πέρασαν οι δημοσιογράφοι που στοιβάχθηκαν 800 άτομα σε χώρο για 300…

Όλα λοιπόν, θα ξεχαστούν μόλις αρχίσουν οι αγώνες και για την Ελλάδα που έστειλε μικρή αποστολή (16 σε 13 αγωνίσματα) συγκριτικά με το Λονδίνο (21 σε 18 αγωνίσματα) υπάρχει αισιοδοξία. Για δεύτερη φορά μετά το 2001 με τη Μιρέλα Μανιάνι (ακοντισμός) η Ελλάδα αγωνίζεται με κάτοχο τίτλου στη σύνθεση της, την Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ. Το 2001 στο Έντμοντον η Μανιάνι έχοντας τον τίτλο στον ακοντισμό από το 1999 στη Σεβίλη, ολοκλήρωσε 2η.
Η Στεφανίδη θα επιδιώξει να γίνει η πρώτη εκπρόσωπος του ελληνικού στίβου που θα διατηρήσει τον τίτλο της συνεχίζοντας ένα τρομερό σερί από το 2016 που ξεκίνησε στους Ολυμπιακούς του Ρίο και θέλει τη Στεφανίδη να μη χάνει σε καμία μεγάλη διοργάνωση του ανοιχτού στίβου. Από κοντά και η Νικόλ Κυριακοπούλου. Οι δυο τους, μπορούν να επαναλάβουν το… κόλπο του Βερολινου και να ανεβούν μαζί στο βάθρο. Οι Αμερικανίδες (Μόρις, Σουρ, Ναζότ) δεν είναι καλά. Η Σιντόροβα είναι το φόβητρο και η Νιούμαν σε εξαιρετική κατάσταση. Από τις υπόλοιπες δύσκολα σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση να προκύψει κάποια σούπερ έκπληξη.

Μεγάλες προσδοκίες υπάρχουν και στο μήκος. Με εξαίρεση τον Ετσεβαρία που είναι απλησίαστος (προς το παρόν) και έχει εύκολο το 8.50μ. υπάρχουν 4-5 άλτες που διεκδικούν θέση στο βάθρο. Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ένας από αυτούς και μπορεί να τα καταφέρει.

Προσδοκίες υπάρχουν και στο επί κοντώ των ανδρών. Ο πολύπειρος Κώστας Φιλιππίδης και ο σούπερ ταλαντούχος Εμμανουήλ Καραλής μπορούν να βρεθούν στην εξάδα και δεν αποκλείεται να πιάσουν και το όριο για τους Ολυμπιακούς (5.80μ.). Το επί κοντώ είναι περίεργο άθλημα και όλα μπορούν να συμβούν.

Το ίδιο ισχύει και στη σφυροβολία των ανδρών. Ο Μιχάλης Αναστασάκης μπορεί να βρεθεί στον τελικό και το ίδιο ισχύει και για τον Χρήστο Φραντζεσκάκη. Μην εκπλαγείτε αν δείτε το δίδυμο από τη γειτονιά των Χανίων (100μ. απέχουν τα πατρικά τους) να είναι στους 12 καλύτερους του κόσμου και αυτό θα είναι τεράστια επιτυχία.

Σε καλή κατάσταση είναι ο Κώστας Δουβαλίδης που θα κυνηγήσει την παρουσία στον ημιτελικό και είναι πολύ πιθανό να τα καταφέρει. Να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους πρέπει η Σταματία Σκαρβέλη και η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου. Το ρεκόρ χρονιάς ή ακόμα καλύτερα ένα ατομικό ρεκόρ, θα τις καταστήσει επιτυχημένες και θα τις βάλει και στον τελικό.

Για το δίδυμο Ραφαέλα Σπανουδάκη (200μ.) και Ειρήνη Βασιλείου (400μ.) το ατομικό ρεκόρ είναι ο Νο1 στόχος. Γκλόρια Πριβιλέτζιο (μαραθώνιος) και οι βαδιστές Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και Αγγελική Μακρή έχουν πολύ δύσκολη αποστολή εκτός σταδίου. Ο τερματισμός είναι το ζητούμενο (λόγω συνθηκών).

Η γενική παραδοχή είναι πως όποιος ξεπεράσει τον εαυτό του (ατομικό ρεκόρ) ή κάνει την επίδοση της χρονιάς (φετινό ρεκόρ) είναι πετυχημένος.
Καλή επιτυχία στους αθλητές μας.

YΓ. Το Sportsfeed για άλλη μια φορά είναι το μοναδικό ελληνικό μέσο που βρίσκεται κοντά στην Εθνική ομάδα στίβου, πλην της ΕΡΤ. Με πενταμελή αποστολή θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για την πληρέστερη ενημέρωση των Ελλήνων φιλάθλων.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/