Connect with us

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

Μισές αλήθειες και «ντροπή»

Published

on

Πρόσφατα διάβασα κάπου στο διαδίκτυο ένα άρθρο με τίτλο: «Ρατσισμός και μισαλλοδοξία δεν χωράνε στον αθλητισμό», γραμμένο με μισές αλήθειες και γενικεύσεις και με προφανή στόχο να πλήξουν τους Ολυμπιονίκες Νίκο Κακλαμανάκη και Σοφία Μπεκατώρου που έχουν τιμήσει τα ελληνικά χρώματα με κάθε τρόπο.

του Νίκου Καραγεωργίου
στην κεντρική φωτογραφία διακρίνεται ο Τούρκος ιστιοπλόος Αλικάν Καϊνάρ αριστερά και δεξιά ο Αιμίλιος Παπαθανασίου όπου ετοιμάζονται για αγώνα.

Το άρθρο στηρίζει τους χαρακτηρισμούς του τίτλου στο φαινομενικά αθώο γεγονός ότι κάποιος αθλητής δήθεν «… βοήθησε έναν άλλο συναθλητή του. Το κακό σε αυτό; Το ότι αυτός που βοήθησε είναι Τούρκος». Για κάποιον που δεν γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, η συλλογιστική μοιάζει αληθοφανής, μέχρι να αποφασίσει κανείς να δει κατάματα την πραγματικότητα.

Στις μισές αλήθειες του αρθρογράφου, η απάντηση είναι απλή: ΔΕΝ μιλάμε για «βοήθεια» ενός συναθλητή, αφιλοκερδώς και μέσα στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας και του “ευ αγωνίζεσθαι” αλλά για κάτι αρκετά διαφορετικό. Ευτυχώς υπάρχουν μαρτυρίες, αλλά και έγγραφα.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

ΘΕΜΑ 1ο: Απιστία – Ψευδείς βεβαιώσεις

  1. Ο Νίκος Κακλαμανάκης στο εξώδικο που έστειλε στην ΕΙΟ, μεταξύ άλλων το ερώτημα Νο 10 αφορά τα επανειλημμένα ταξίδια του γιου του Γενικού Γραμματέα  στο εξωτερικό με άδειες από το ΑΣΑΕΔ-ΑΚΕΔ με αίτηση της ΕΙΟ, επειδή είναι αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας  και αιτία «προπονητικούς  λόγους». Ποιοι είναι αυτοί οι προπονητικοί λόγοι; Του ίδιου, Ελλήνων αθλητών, άλλων αθλητών;
  2. Ποιόν προπονούσε ο κύριος Παπαθανασίου; 

Ολόκληρος ο ιστιοπλοϊκός κόσμος (αθλητές εθνικών ομάδων και διεθνής κριτής που έχουν καταθέσει στον εισαγγελέα) ήξεραν πολύ καλά ότι προπονούσε τον Τούρκο αθλητή ΑΛΙΚΑΝ ΚΑΙΝΑΡ στα FINN, στους αγώνες που συμμετείχε με άδειες από την Πολεμική Αεροπορία.
Αφετέρου, πως είναι αθλητής της προ-Ολυμπιακής ομάδας το 2015 όταν το σκάφος STAR με το οποίο αγωνιζόταν, δεν μετέχει από το 2012 στο Ολυμπιακό πρόγραμμα;

ΘΕΜΑ 2ο: Πιθανή διασπάθιση χρήματος

Ενδεικτικές αιτήσεις αδειων απο την ΕΙΟ προς ΑΣΑΕΔ-ΑΚΕΔ (ένοπλες δυνάμεις) για τον υιό του Γενικού Γραμματέα.

21/4/2015  – Σας γνωρίζουμε ότι ο αθλητής της Εθνικής και προ-Ολυμπιακής ομάδας Αιμίλιος Παπαθανασίου θα μεταβεί στο Ιερ της Γαλλίας (από 19/4/2015 έως 27/4/2015) για να παρακολουθήσει τον αγώνα του παγκοσμίου κυπέλλου με στόχο την εξεύρεση νέων υλικών ( πανιά, άλμπουρα κλπ) και εν συνεχεία την προμήθεια αυτών, τα οποία είναι απαραίτητα για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες. Για τους ίδιους λόγους θα μεταβεί στο Σπλιτ της Κροατίας (από 4/5/2015 έως 18/5/2015) για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Finn.

6/5/2016 – Σας γνωρίζουμε ότι ο αθλητής της εθνικής ομάδας ιστιοπλοΐας Αιμίλιος Παπαθανασίου θα βρίσκεται στην Gaeta της Ιταλίας από 6 μέχρι 15 Μαΐου 2016 10 μέρες για προπονητικούς λόγους

29/6/2016 –  Σας γνωρίζουμε ότι ο αθλητής της εθνικής ομάδας ιστιοπλοΐας Αιμίλιος Παπαθανασίου βρίσκεται στο Ρίο της Βραζιλίας απο 28/6/2016 μέχρι και 21/7/2016 24 ημέρες για προπονητικούς λόγους.

21/1/2018 – Στους αγώνες για το παγκόσμιο κύπελλο στο Μαϊάμι ο Αιμίλιος εμφανίζεται ως «προπονητής της Ελλάδας»  (country coaching) στην κατηγορία των Finn. Το ελληνικό σκάφος είχε κυβερνήτη τον Γιάννη Μιτάκη και προπονητή του τον Θοδωρή Πολυχρονίδη.

 Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

1) Στο Ιέρ η εξεύρεση υλικών (πανιά, άλμπουρα κλπ) και εν συνεχεία προμήθεια αυτών γιατί ανετέθει στον κ. Παπαθανασίου, με ποια ιδιότητα, για ποια κλάση σκαφών, για ποιον ή ποιους Έλληνες αθλητές;

2) Γιατί την ίδια περίοδο δεν δόθηκε άδεια στον Νίκο Κακλαμανάκη να προπονεί τον αθλητή του Βύρωνα Κοκαλάνη στους αγώνες αυτούς και στην Ενοσιμα της Ιαπωνίας, στο στίβο που θα διεξαχθούν οι ολυμπιακές κούρσες;

3) Σε όλα τα προαναφερόμενα ταξίδια, ποιος κάλυπτε τα πολύ σημαντικά έξοδα (αεροπορικά εισιτήρια, έξοδα ενδιαίτησης σε ξενοδοχεία, τροφοδοσία, κίνηση κλπ); 

4) Επειδή μιλάτε για ρατσισμό και μισαλλοδοξία, σας θυμίζουμε ότι ο Βύρωνας Κοκαλάνης έχει πάρει την πρόκριση για την Ολυμπιάδα του Τόκιο στους αγώνες του Άαρχους της Δανίας το 2018 με προπονητή τον Ν. Κακλαμανάκη ο οποίος αναγκάστηκε να ζητήσει διαπίστευση της Ομοσπονδίας της Κύπρου και με φουσκωτό σκάφος και εξαρτήματα της Κύπρου επίσης, προκειμένου να είναι δίπλα στον αθλητή του! Ντροπή, με όλη τη σημασία της λέξης.

Ήταν ήδη 5ος Ολυμπιονίκης στο Ρίο, δεν ήταν κάποιος άγνωστος αθλητής, κι όμως η ΕΙΟ αδιαφόρησε εντελώς, ούτε τους δήλωσε ούτε τους προμήθευσε με τα απαραίτητα εφόδια!

Λίγο πριν από τα γεγονότα αυτά, ο Ν. Κακλαμανάκης έκανε τον διάπλου του Αιγαίου με το σκάφος του και φτάνοντας στην Κάρπαθο κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του ήρωα πιλότου Κωνσταντίνου Ηλιάκη που σκοτώθηκε από Τούρκο πιλότο, αφιερώνοντας και τον αγώνα του διάπλου στη μνήμη του σαν Έλληνας, σαν άνθρωπος, σαν αθλητής και σαν αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, την στολή της οποίας με μεγάλη περηφάνια φοράει!

 Είναι λοιπόν τεράστια ΝΤΡΟΠΗ για εκείνους που τολμούν να μιλούν για αυτόν και τους άλλους ολυμπιονίκες, παγκόσμιους και πανευρωπαϊκούς πρωταθλητές που δόξασαν την Ελλάδα στα τέσσερα σημεία του παγκόσμιου ορίζοντα !!! Προφανώς ζουν σε άλλη χώρα ή εξυπηρετούν συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, τα οποία  μόνο σημαία τον τίτλο του άρθρου δεν έχουν.

Ο Νίκος Καραγεωργίου έχει διατελέσει επί σειρά ετών πρόεδρος του ΙΟ Πειραια , είναι ιστιοπλόος ανοιχτής θαλάσσης και πρώην πρόεδρος Ελλήνων Βιομηχάνων Επωνύμων Προϊόντων.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/