Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

ΜΟΝΑΧΟ 2022 – άλματα γυναικών (preview): Για το ιστορικό 3ο χρυσό η Στεφανίδη

Published

on

Πέντε Ελληνίδες άλτριες θα αγωνιστούν στην βαυαρική πρωτεύουσα, ανάμεσά τους η Κατερίνα Στεφανίδη. Η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια όλων των εποχών είναι έτοιμη να διατηρήσει τα σκήπτρα της και να παραμείνει στην κορυφή της Ευρώπης.

Επί κοντώ

Η Κατερίνα Στεφανίδη, θα ταξιδέψει στη βαυαρική πρωτεύουσα ως η υπερασπίστρια του τίτλου. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2018 στο Βερολίνο κατέκτησε το δεύτερο χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο και έκανε και ρεκόρ αγώνων με 4.85μ. Αν το καταφέρει ξανά στο Μόναχο θα είναι το τρίτο της χρυσό μετάλλιο στη σειρά σε ευρωπαϊκό ανοιχτού κάτι που δεν έχει καταφέρει καμία άλλη επικοντίστρια (ούτε η Γέλενα Ισινμπάεβα) αλλά και κανένας άλλος εκπρόσωπος του ελληνικού στίβου δεν έχει φτάσει στα μετάλλια της (κανείς δεν έχει δύο ευρωπαϊκούς τίτλους).
Στο παγκόσμιο του Γιουτζίν κατέλαβε την 5η θέση βελτιώνοντας το φετινό της ρεκόρ με 4.70μ και στους τελευταίους της αγώνες δείχνει η πιο σταθερή Ευρωπαία. Πιο απειλητική από όλες τις αντιπάλους είναι η Σλοβένα Τίνα Σούτεγ που έχει την κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη με 4.72μ. H 33χρονη έμπειρή αθλήτρια στο Όρεγκον κατέλαβε την 4η θέση μπροστά από τη Στεφανίδη. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια όμως μετρά συνολικά 23 νίκες εναντίον της ενώ έχει ηττηθεί 9 φορές. Η Ελβετίδα Αντζέλικα Μόζερ, πρωταθλήτρια Ευρώπης κλειστού το 2021 θα μπορούσε να παλέψει για μια θέση στα μετάλλια με ατομικό 4.70μ αλλά φέτος έχει μείνει στα 4.60μ και δείχνει ασταθής. Ενδιαφέρον έχει η συμμετοχή της Ιταλίδας Ρομπέρτα Μπρούνι, η οποία φέτος έκανε εθνικό ρεκόρ με 4.71μ. Στο ντάιαμοντ λιγκ του Μονακό χτες κατέλαβε την 4η θέση ενώ ήταν 2η Ευρωπαία πίσω από τη Στεφανίδη και κυνηγάει την πρώτη της μεγάλη διάκριση. Η δεύτερη επικοντίστρια είναι η Ελένη Κλαούντια Πόλακ, η οποία φέτος δεν βρίσκεται στην καλύτερη της κατάσταση αλλά θα πάει στο Μόναχο με πρώτο στόχο να προκριθεί στον τελικό και να παλέψει για μια καλή θέση. Έχει φέτος 4.50μ και ατομικό 4.70μ.

Ύψος

Η Τατιάνα Γκούσιν φέτος έχει ξαναβρεί το ρυθμό της και μαζί τα άλματα στο 1.90μ. Στο Όρεγκον έκανε πολύ καλή εμφάνιση μένοντας μόλις για μια θέση εκτός τελικού. Ποτέ άλλοτε δεν είχε φτάσει Ελληνίδα τόσο κοντά σε τελικό παγκοσμίου. Στόχος είναι να διατηρηθεί στα ύψη στο 1.90μ ώστε να πάρει την πρόκριση στον τελικό και εκεί να παλέψει για το καλύτερο.

Η Ουκρανή, Γιαροσλάβα Μάχουτσικ, μετά το χρυσό στο παγκόσμιο κλειστού στο Βελιγράδι και το χρυσό στο ευρωπαϊκό κλειστού πέρσι, αναζητά το πρώτο της μετάλλιο σε ευρωπαϊκό ανοιχτού σε επίπεδο γυναικών. Στο παγκόσμιο στο Όρεγκον έμεινε δεύτερη και στο Μόναχο με απούσα τη Μαρίγια Λασίτσκενε είναι έτοιμη να επανέλθει στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Είναι η μόνη Ευρωπαία που έχει περάσει τα 2 μέτρα (2.03μ) και η μόνη που δείχνει σταθερή σε αυτά τα ύψη. Η  Ιταλίδα Έλενα Βαγιορτιγκάρα, χάλκινη στο Βελιγράδι στον κλειστό και η Ουκρανή Ιρίνα Γερατσένκο, 4η στο Όρεγκον ακολουθούν με 2.00μ. Η αργυρή του 2018, Μιρέλα Ντεμίρεβα (Βουλγαρία), θα έχει δύσκολο έργο καθώς φέτος έχει μείνει χαμηλά με 1.93μ. Τρεις αθλήτριες έχουν 1.96μ ανάμεσά τους και το ανερχόμενο ταλέντο,  η Σέρβα Αντζελίνα Τόπιτς. Είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης Κ18 και αργυρή στο παγκόσμιο Κ20 στο  Κάλι. Καλή σεζόν διανύει και η Μαρίγια Βούκοβιτς που προπονείται με την Ιωάννα Σιώμου. Ήταν 4η στο Βελιγράδι και φέτος έχει 1.95μ, όσο και η τρίτη Ουκρανή, Γιούλια Λεβτσένκο, αργυρή στο ευρωπαϊκό κλειστού το 2019.

Μήκος

Η Βασιλική Χαϊτίδου από το ξεκίνημα της σεζόν έδειξε πως μπορεί να πάει μακριά βελτιώνοντας συνεχώς το ατομικό της ρεκόρ. Πέρσι είχε 6.24μ και φέτος έφτασε μέχρι τα 6.49μ. Οι κόποι της ανταμείφθηκαν και δικαιωματικά η σταθερότητά της στα άλματα πάνω από 6.35μ της έδωσαν την πρόκριση στην πρώτη της συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση.

Η κάτοχος του τίτλου, Μαλάικα Μιχάμπο αγωνίζεται μέσα στο σπίτι της για να διατηρηθεί στην κορυφή της Ευρώπης. Η χρυσή Ολυμπιονίκης κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο για 3η φορά στο Όρεγκον αλλά ακόμα δεν μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι θα αγωνιστεί καθώς πέρασε από κορονοϊό και ακόμα δε φαίνεται να είναι απόλυτα έτοιμη. Ωστόσο φέτος με το 7.12μ είναι η μόνη που έχει περάσει τα 7 μέτρα από τις υπόλοιπες αθλήτριες. H Ουκρανή Μαρίνα Μπεκ Ρόμαντσιουκ, που ήταν αργυρή το 2018, θα επιδιώξει να πάρει τη ρεβάνς, έχει φετινό ρεκόρ 6.86μ. Μέσα στο 2022 έχει νικήσει 2 φορές τη Μιχάμπο αλλά στις μεγάλες διοργανώσεις η Γερμανίδα φτάνει στην νίκη. Απειλητική αντίπαλος είναι και η Σουηδέζα Καντί Σανιά με 6.95μ. Η ελπίδα της Βρετανίας είναι η Τζάζμιν Σόγιερς, η οποία έχει φέτος 6.84μ και στο Όρεγκον ήταν 9η. Την 7η καλύτερη επίδοση έχει και η Κύπρια Φιλίππα Φωτοπούλου (6.79μ), η οποία ήταν άκυρη στο Όρεγκον και θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει κάτι καλύτερο στο Μόναχο. H μεγάλη Σέρβα Ιβάνα Βουλέτα μετά την 7η θέση στο παγκόσμιο του Γιουτζίν έχει τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας κλειστού στο Βελιγράδι στον ανοιχτό έχει πηδήξει 6.84μ (έχει ατομικό 7.10μ) και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνε επικίνδυνη.

Τριπλούν

Η Ελληνίδα, πρωταθλήτρια Ευρώπης, Βούλα Παπαχρήστου, δεν θα είναι στο Μόναχο για να υπερασπιστεί τον τίτλο της και έτσι θα αναδειχθεί νέα πρωταθλήτρια. Για την Ελλάδα θα αγωνιστεί η Σπυριδούλα Καρύδη, η οποία στο Όρεγκον απέκτησε σημαντική εμπειρία στην πρώτης της συμμετοχή σε παγκόσμιο γυναικών, κατέλαβε την 24η θέση. Φέτος έχει καλύτερη επίδοση με 13.82μ και στόχος είναι να ξαναβρεί τα άλματα κοντά στα 14 μέτρα και να πλησιάσει το ατομικό της ρεκόρ (14.19μ).

Η Μπεκ Ρόμαντσιουκ είναι δηλωμένη να αγωνιστεί εκτός από το μήκος και στο τριπλούν. Στο Βελιγράδι έκανε την έκπληξη και κατέκτησε το αργυρό (βοήθησε και ο διάδρομος… τραμπολίνο που εκτόξευσε όλες τις επιδόσεις) αν και στο Όρεγκον έμεινε στην 11η θέση. Φέτος έχει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη με 14.54μ. Θα αναμετρηθεί με τις Κριστίνα Μακελά (Φινλανδία), 9η στο Όρεγκον και την Νίλε Έκχαρντ (Γερμανία), χάλκινη στο ευρωπαϊκό κλειστού πέρσι, και οι δύο έχουν 14.48μ. Παρούσα και η Πατρίσια Μάμονα. Η αργυρή Ολυμπιονίκης του Τόκιο και πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2016 φέτος έχει 14.35μ και θα δώσει και αυτή μάχη για να διεκδικήσει ένα μετάλλιο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/