Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

ΜΟΝΑΧΟ 2022: Τα 10+2 πρόσωπα των αγώνων

Published

on

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας ήταν από τα πιο εντυπωσιακά, με εξαιρετικές επιδόσεις, ρεκόρ, ανατροπές, συγκινήσεις, νέα πρόσωπα να αναδεικνύονται αλλά και παλιά να μας θυμίζουν πόσο μεγάλοι αθλητές παραμένουν. Αυτά είναι τα 10+2 πρόσωπα που ξεχώρισαν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου του Μονάχου.

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (Ελλάδα) – 20/35χλμ βάδην

Η κορυφαία Ελληνίδα βαδίστρια κάνει το αδύνατο δυνατό. Στα 38 της χρόνια έχει βαλθεί να τρελάνει τους πάντες και έχει κάνει όλο τον κόσμο του αθλητισμού και μη να υποκλίνεται. Μέσα σε τέσσερις μόλις μέρες κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στα 35χλμ και στα 20χλμ γράφοντας ιστορία για τον ελληνικό στίβο ενώ ήταν η μοναδική αθλήτρια από όλες τις συμμετέχουσες που κατέβηκε και στα δύο αγωνίσματα. Η Καρδιτσιώτισσα που σερβίρει στην οικογειακή της επιχείρηση απέδειξε πως τίποτα δεν μπορεί να την σταματήσει από το να κυνηγάει το όνειρό της. Όπως είπε και ο προπονητής της Ναπολέων Κεφαλόπουλος, η Αντιγόνη είναι σπάνια περίπτωση.

Φέμκε Μπολ (Ολλανδία) – 400/400μ εμπόδια, 4Χ400μ

Η τρομερή Ολλανδέζα δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα αφού κατάφερε κάτι μοναδικό. Έγινε η πρώτη αθλήτρια που κάνει το νταμπλ στα 400μ και 400μ εμπόδια, κάτι το οποίο είχε αποτύχει να κάνει ο Κάρστεν Βάρχολμ. Αν και την συμβούλεψε να μην το επιχειρήσει η Μπολ τελικά δεν άλλαξε γνώμη και έγραψε ιστορία. Αρχικά έτρεξε τα 400μ και επικράτησε με 49.44 βελτιώνοντας το δικό της εθνικό ρεκόρ που είχε κάνει πριν από περίπου μια εβδομάδα. Δύο μέρες αργότερα επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και στα 400μ εμπόδια τερματίζοντας σε 52.92 χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο αντίδρασης στις υπόλοιπες. Παράλληλα κατέρριψε και το ρεκόρ αγώνων που ήταν 52.92 της Νατάλια Άντιουκ από το 2010. Στα δύο χρυσά πρόσθεσε ένα ακόμη χρυσό με την 4Χ400μ για να ολοκληρώσει μια ονειρική εβδομάδα στο Μόναχο όπου συνολικά έτρεξε 2000 μέτρα για να κατακτήσει τρία χρυσά.

Σάντρα Πέρκοβιτς (Κροατία) – δισκοβολία

Η βασίλισσα της δισκοβολίας ακούει στο όνομα Σάντρα Πέρκοβιτς. Η Κροάτισα έδειξε πως καμία άλλη Ευρωπαία δεν μπορεί να την πλησιάσει. Έριξε 67.95μ αφήνοντας 12 εκατοστά πίσω την Γερμανίδα Κριστίν Πούντεζ. H 32χρονη δισκοβόλος πανηγύρισε έξαλα τον έκτο της ευρωπαϊκό τίτλο που δεν λέει να τον αφήσει από το 2010. Σε κανένα άλλο αγώνισμα του στίβου δεν υπάρχει τέτοια κυριαρχία από αθλητή, να μετρά έξι συνεχόμενους τίτλους, που θα μπορούσαν να είναι επτά αν δεν είχε ακυρωθεί η διοργάνωση του 2020 στο Παρίσι. Μάλιστα το ρεκόρ της (για να είμαστε ακριβείς) είναι 6/6. Το 2009 αγωνίστηκε το ευρωπαϊκό των νεανίδων όπου ήταν η νικήτρια και το 2010 ξεκίνησε στη μεγάλη κατηγορία ανεβαίνοντας στο πρώτο σκαλί και δεν έχει κατεβεί από τότε.

Τζίνα Λούκενκεμπερ (Γερμανία) – 100μ, 4Χ100μ

Σε κανένα από τα preview πριν από το παγκόσμιο, δεν υπήρχε το όνομα της Λούκενκεμπερ μεταξύ των υποψηφίων για χρυσό μετάλλιο. Με Ντίνα Άσερ Σμιθ και Μουζίνγκα Καμπούτζι παρούσες, οποιαδήποτε άλλη «έσπαγε» το δίδυμο θα ήταν η έκπληξη των αγώνων. Έτσι και έγινε.
Στην κούρσα της μιας ανάσας η Γερμανίδα τα έδωσε όλα και έπεσε πάνω στη γραμμή τερματισμού μαζί με την Ελβετίδα Μουζίνγκα Καμπούντζι. Μετά από λίγα λεπτά το φότοφινις έδειξε νικήτρια τη Γερμανίδα με 10.98, η οποία ήταν πεσμένη στη γραμμή τερματισμού με ματωμένα τα γόνατά της μη μπορώντας και εκείνη να συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί. Ήταν η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης για 0,005. Μετά από δύσκολα χρόνια με τραυματισμούς η 25χρονη σπρίντερ επέστρεψε σηκώνοντας όλο το στάδιο στο πόδι. Στη συνέχεια πετούσε στην (έτσι και αλλιώς πολύ καλή) 4Χ100μ της Γερμανίας για να προσθέσει ακόμα ένα χρυσό στη συλλογή της.

Νίκλας Καούλ (Γερμανία) – δέκαθλο

Συναρπαστικό το αγώνισμα του δεκάθλου με τον Σάιμον Εχάμερ και τον Νίκλας Καούλ να δίνουν μεγάλη μάχη. Μέχρι και το όγδοο αγώνισμα το προβάδισμα (580 βαθμοί) είχε ο Ελβετός και φαινόταν το μεγάλο φαβορί που θα επικρατούσε. Τελικά ο Γερμανός του χάλασε τα σχέδια, κάρφωσε το ακόντιο στα 76.05μ σημειώνοντας την μεγαλύτερη βολή ακοντισμού στο δέκαθλο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στο τελευταίο αγώνισμα, στα 1.500μ τα έδωσε όλα, έκανε νέο ατομικό ρεκόρ (4:10.04), ξεσήκωσε τους Γερμανούς στο Ολυμπιακό στάδιο και στεναχώρησε τους Ελβετούς καθώς ο Έχαμερ μάλλον δεν κάνει προπονήσεις στα 1.500μ. Το διήμερο του δεκάθλου προσέλκυσε περισσότερους από 60.000 θεατές στο στάδιο που ήταν παρόντες από το πρωί!

Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) – μήκος

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης μπήκε στο Ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου και τα…έσπασε. Ο Γρεβενιώτης πρωταθλητής διατήρησε τον ευρωπαϊκό του τίτλου και απέδειξε ποιος είναι ο κορυφαίος άλτης στον κόσμο. Πέταξε στα 8.52μ (+0,3), πήρε την κορυφαία επίδοση από τον δεκαθλητή Σάιμον Εχάμερ (8.45μ) και υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά την τιμή του μήκους. Με την επίδοση αυτή κατέρριψε το ρεκόρ αγώνων που κρατούσε από το 2010 με 8.47μ και άνηκε στον Κρίστιαν Ράιφ και το ρεκόρ σταδίου από το 1999 με 8.43μ που είχε σημειώσει ο Ιβάν Πεντρόσο ενώ παράλληλα άφησε 46 εκατοστά πίσω του τους Τομπίας Μόντλερ και Ζιλ Πομερί, η μεγαλύτερη διαφορά από το 1986.

Κάρστεν Βάρχολμ (Νορβηγία) – 400μ εμπόδια

Ο Νορβηγός κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ πριν ένα μήνα στο παγκόσμιο του Όρεγκον ξέμεινε από δυνάμεις στο τέλος και έμεινε στην 7η θέση. Μέχρι και τη στιγμή του τελικού που κάθισε στο βατήρα υπήρχαν αμφιβολίες αν θα μπορέσει να κερδίσει τον Γάλλο Βιλφρέν Απιό που ήταν 4ος στο Όρεγκον.
Με το που έφυγε από τον βατήρα ο Βάρχολμ, έγινε αντιληπτό από όλους πόσο αποφασισμένος ήταν. Μπαίνοντας στην τελική, μετά από ένα… τρομακτικό 300αρι, ο Νορβηγός «κατάπιε» το γαλακτικό οξύ, δεν κατέβασε ταχύτητα, περνούσε τα εμπόδια με τον ίδιο ρυθμό και τελείωσε σε 47.12.
Διέλυσε το ρεκόρ αγώνων που άντεχε 44 χρόνια και άνηκε στον Χάραλντ Σμιτ με 47.48. Ο Βάρχολμ επέστρεψε στο βάθρο πανηγυρίζοντας έντονα αυτό το χρυσό μετάλλιο, το οποίο σημαίνει πολλά περισσότερα για τον ίδιο σε αυτήν την περίεργη χρονιά όπως εκτυλίχθηκε.

Μίκολας Αλέκνα (Λιθουανία) – δισκοβολία

Ο γιος του θρυλικού Ολυμπιονίκη και παγκόσμιου πρωταθλητή, Βιργίλιους Αλέκνα, Μίκολας, ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του και όπως όλα δείχνουν βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Στον τελικό της δισκοβολίας έστειλε το δίσκο στα 69.81μ, έκανε νέο ατομικό ρεκόρ και πήρε και το ρεκόρ αγώνων από τον Σλοβένο παγκόσμιο πρωταθλητή του Όρεγκον, Κρίστιαν Τσεχ, που είχε σημειώσει νωρίτερα στον προκριματικό (69.06μ) και πήρε τη ρεβάνς. Ο 19χρονος Λιθουανός μετά το αργυρό στο παγκόσμιο του Γιουτζίν στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης και έγινε ο νεότερος ρίπτης που κατακτά το χρυσό σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Γιάκομπ Ίνγκεμπριγκσεν (Νορβηγία) – 1.500/5.000μ

Όταν σημειώνεις νταμπλ σε μια μεγάλη διοργάνωση, δεν μπορείς παρά να είσαι μεταξύ των προσώπων του πρωταθλήματος. Ο Νορβηγός σταρ έκανε το νταμπλ για δεύτερη φορά επικρατώντας στα 1.500μ και 5.000μ. Όλες οι προσπάθειες των αντιπάλων του να τον βγάλουν εκτός έπεσαν στο κενό και έδειξε εξ αρχής πως είχε έρθει μόνο για το χρυσό. Προηγήθηκε η νίκη του στο 5αρι με 13:21.13, εκεί όπου έγινε ο δεύτερος Ευρωπαίος που κερδίζει για δεύτερη φορά σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και βρίσκεται πίσω μόνο από τον Μο Φάρα που έχει τρία χρυσά.
Στη συνέχεια σειρά είχε το 1500αρι, εκεί όπου ο Τζέικ Γουάιτμαν τον περιόρισε στην δεύτερη θέση στο παγκόσμιο του Όρεγκον. Αν και ο Βρετανός δεν κατέβηκε σε αυτό το αγώνισμα, ο Ίνγκεμπριγκσεν πήρε τη προσωπική του ρεβάνς. Όχι απλά κατέκτησε το χρυσό αλλά με 3:32.76 συνέτριψε  το ρεκόρ αγώνων με 3:35.29 του Φερμίν Κάτσο από το 1994 και έβαλε το όνομά του δίπλα στους Στιβ Κραμ και Μεχντί Μπααλά έχοντας δύο τίτλους.

Κοστάνζε Κλόστερχαλφεν (Γερμανία) – 5.000μ

Η 25χρονη δρομέας έκανε τον αγώνα της ζωής της στα 5.000μ. Ενώ προπορευόταν η Γιασμίν Καν που τρέχει για την Τουρκία και φαινόταν να έχει τον έλεγχο, η Κλόστερχαλφεν στο τέλος τα έδωσε όλα και με όλη της τη δύναμη τερμάτισε με διαφορά πρώτη (14:50.47) πανηγυρίζοντας το πρώτο της χρυσό σε επίπεδο γυναικών ενώ οι Γερμανοί από τις κερκίδες την αποθέωναν. Το χρυσό αυτό μετάλλιο είναι ιστορικό και για τη χώρα καθώς είναι το πρώτο στο αγώνισμα σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

EXTRA

Βίλμα Μούρτο (Φινλανδία) – επί κοντώ

Το να μονομαχείς σε τελικό με την Κατερίνα Στεφανίδη και να την κερδίζεις, από μόνο του αυτό είναι… επίτευγμα. Σε έναν συγκλονιστικό τελικό, η Φινλανδή, Βίλμα Μούρτο ήταν το πρόσωπο που ξεχώρισε και φαίνεται πως στο μέλλον θα μας ξανά απασχολήσει. Μέχρι το 4.75μ η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ήταν μπροστά και Μούρτο είχε ατομικό ρεκόρ 4.72μ. Η 25χρονη επικοντίστρια έκανε μεγάλη υπέρβαση, κατέρριψε τρεις φορές το ατομικό της ρεκόρ που είναι και εθνικό και με 4.85μ ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης κατακτώντας το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στην καριέρα της.

Ελίνα Τζένγκο (Ελλάδα) – ακοντισμός

Δε γινόταν να λείπει από τη λίστα η Ελίνα. Είναι το τέταρτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας, αλλά υπάρχουν πιο αντικειμενικά κριτήρια που την έκαναν να ξεχωρίσει, πέραν των… πατριωτικών. Έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης στις ρίψεις πριν συμπληρώσει τα 20 της χρόνια. Οι φίλοι του στίβου γνωρίζουν πολύ καλά πως στις ρίψεις η εμπειρία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Για πολλά χρόνια θα μνημονεύεται διεθνώς η Ελίνα για το επίτευγμα της αυτό.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/