Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Μόνο δύο διοικήσεις ομοσπονδιών μπορούν να ανανεώσουν τη θητεία τους!

Published

on

Ο νέος αθλητικός νόμος του Λευτέρη Αυγενάκη ανανεώνει το τοπίο σε όλον τον ελληνικό αθλητισμό, καθώς σύμφωνα με τα άρθρα του νόμου περί θητειών, από τις Ολυμπιακής ομοσπονδίες, μόνο οι διοικήσεις της ΕΟΠΕ (βόλεϊ) και της ΕΠΟ (ποδόσφαιρο) έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν την ανανέωση της θητείας τους.

ΣΕΓΑΣ (στίβος) – Ο Βασίλης Σεβαστής αν και έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει καθώς τον πιάνει το όριο ηλικίας (είναι 71 και το όριο είναι 70) όπως και όλοι οι περιορισμοί των θητειών. Το ίδιο ισχύει και για τον Κώστα Παναγόπουλο (νυν πρόεδρος) που ναι μεν είναι κάτω των 70 ετών, όμως έχει δύο συνεχόμενες θητείες σε εκτελεστική θέση (πρόεδρος). Εκτός μένουν και πολλά από τα μέλη του νυν διοικητικού συμβουλίου (Δημάκος, Ράπτης, Παυλούς, Χαχάμης, Κέλλυς κτλ).

ΕΟΚ (μπάσκετ) – Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είναι περίπτωση Σεβαστή. Τον πιάνουν όλα τα απαγορευτικά και με το παραπάνω καθώς είναι στην ομοσπονδία από το 1970. Ούτε ο στενός του συνεργάτης Παναγιώτης Τσαγκρώνης έχει δικαίωμα υποψηφιότητας, καθώς κι αυτός έχει συμπληρώσει τις θητείες.

ΚΟΕ (υγρός στίβος) – Άλλη μία περίπτωση Σεβαστή, είναι ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος. Με ένα μικρό διάλειμμα είναι πρόεδρος από το 1984 και άνω των 70 ετών. Μαζί με τον Διαθεσόπουλο χάνει το δικαίωμα της υποψηφιότητας και η πλειοψηφία του συμβουλίου της ΚΟΕ για τους ίδιους λόγους καθώς είναι η ομοσπονδία με το μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας παραγόντων στο διοικητικό συμβούλιο.

ΕΓΟ (γυμναστική) – Ο Σάκης Βασιλειάδης πριν από λίγο ανακοίνωσε μόνος του ότι ο κύκλος του έκλεισε. Είναι πρόεδρος της ΕΓΟ από το 2007 και αποχωρεί.

ΕΙΟ (ιστιοπλοΐα) – Ο Αντώνης Δημητρακόπουλος με τους στενούς του συνεργάτες, Απόστολο Παπαθανασίου και Αριστείδη Αδαμόπουλο μένουν εκτός. Από το 1997 πρόεδρος ο πρώτος, τουλάχιστον δυο συνεχόμενες θητείες στην ίδια εκτελεστική θέση οι υπόλοιποι με συνολικά περισσότερες από τρεις θητείες. Η ΕΙΟ πάντως έχει και άλλα προβλήματα πολύ πιο σοβαρά από τα απαγορευτικά περί θητειών του νόμου Αυγενάκη, τα οποία μόνο τα δικαστήρια μπορούν να επιληφθούν.

ΕΚΟΦΝΣ (κωπηλασία) – Ο Γιάννης Καρράς δε θα είναι ξανά υποψήφιος στην ΕΚΟΦΝΣ καθώς τον πιάνει το όριο ηλικίας αν οι εκλογές γίνουν το 221 (γεννημένος το 1951) και σίγουρα μένει εκτός λόγω θητειών. Από το 1997 μέχρι το 2004 ήταν γενικός γραμματέας και από το 2004 μέχρι το 2020 πρόεδρος. 

ΕΟΠ (ποδηλασία) – Χρέη προέδρου εκτελεί ο Μιλτιάδης Κριμιζής και γενικού γραμματέα ο Παναγιώτης Πριστούρης που είχε εκλεγεί πρόεδρος το 2016 αλλά το 2018 εξαναγκάστηκε να αφήσει τη θέση του προέδρου μετά από πιέσεις του τότε υφυπουργού αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη. Ο Πριστούρης ήταν ταμίας το 2008 και το 2012 στη διοίκηση του Θανάση Τερζή που σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος για καμία εκτελεστική θέση.

ΕΟΙ (ιππασία) – Ο Ισίδωρος Κούβελος είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας από το 2001 μέχρι σήμερα, δίχως διαλείμματα, παίρνοντας τη θέση του Φρέντι Σερπιέρη που είχε κερδίσει τις εκλογές το 2000. Στην ΕΟΙ δεν μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος.

ΕΦΟΑ (τένις) – Ο Σπύρος Ζαννιάς είναι πρόεδρος από το 1995. Όλα τα κριτήρια περί θητειών τον πιάνουν και είναι δεδομένο πως μένει εκτός.

ΕΦΟΕπΑ (πινγκ πονγκ) – Ο 68χρονος Μανώλης Κολυμπάδης κατέχει τη θέση του προέδρου από το 2008. Έχει συμπληρώσει τρεις συνεχόμενες θητείες στη θέση του προέδρου και οδηγείται πρός την πόρτα της εξόδου κι αυτός… 

ΟΧΕ (χάντμπολ) – Ο Κώστας Γκαντής θέλει να κατέλθει για τρίτη θητεία ως πρόεδρος της ΟΧΕ, όμως ο Στέλιος Αγγελούδης θα πρέπει να βρει άλλον υποψήφιο. Ο νυν πρόεδρος έχει ήδη δυο συνεχόμενες θητείες ως πρόεδρος ενώ πριν υπήρξε γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας. Βέβαια λύση υπάρχει αν θέλει να κατέβει για πρόεδρος ο ίδιος ο Αγγελούδης, ο οποίος ούτως ή άλλως ελέγχει την ομοσπονδία. 

ΕΟΞ (ξιφασκία) – Ο Μανώλης Κατσιαδάκης μένει εκτός και λόγω ηλικίας εκτός θητειών. Γεννημένος το 1946 (74 ετών) είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας από το 1989… 

ΣΚΟΕ (σκοποβολή) – Ο Θανάσης Παπαγεωργίου έχει μία θητεία ως πρόεδρος (2016-2020) αλλά έχει υπάρξει γενικός γραμματέας από το 2008 μέχρι το 2016. 

ΕΟΤ (τζούντο) – Μέχρι το 2012 ο Γιάννης Καφενταράκης ήταν γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας. Το 2012 έκανε την πρώτη του θητεία και το 2016 επανεξελέγη ως πρόεδρος αλλά με… αλχημείες έχασε τη θέση για να επιστρέψει ξανά με…αλχημείες συμπληρώνοντας δύο συνεχόμενες θητείες σε εκτελεστική θέση. Δεν έχει δικαίωμα να κατέλθει εκ νέου υποψήφιος.

ΕΛΟΤ (τάε κβον ντο) – Ο πρόεδρος Νίκος Θωμαΐδης έχει τρεις συνεχόμενες θητείες (2008, 2012, 2016) ενώ μέχρι το 2008 ήταν ταμίας. Από το 2004 μέχρι το 2008 πρόεδρος ήταν ο Χρήστος Μανώλης και από τότε μέχρι σήμερα είναι… ταμίας. Ακλόνητος από το 1996 στη θέση του γενικού γραμματέα, ο Μιχάλης Φυσεντζίδης με έξι συνεχόμενες θητείες. Πρόεδρος της ομοσπονδίας από το 1996 μέχρι το 2004 ήταν ο Θανάσης Πραγαλός που από το 1999 είναι και πρόεδρος της ευρωπαϊκής και θεωρείται ακόμα ο ομοσπονδιάρχης της ΕΛΟΤ. Κανένας από τους παραπάνω δεν έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος.

ΕΟΑΒ (άρση βαρών) – Ο Πύρρος Δήμας ανέλαβε τη θέση του προέδρου στην ομοσπονδία το 2008. Το 2012 κέρδισε την επανεκλογή του για να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου τον Ιανουάριο του 2016 λίγους μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του καθώς ανέλαβε τεχνικός διευθυντής στην ομάδα των ΗΠΑ και στη θέση του μπαίνει πρόεδρος το Δημήτρης Βαλασιάδης. Στις εκλογές του 2016, εξελέγη πρόεδρος ο Βαλασιάδης με τον Πύρρο Δήμα να μένει απλό μέλος του ΔΣ. Η ομοσπονδία προχωρά σε αλλαγή καταστατικού επιτρέποντας σε μέλη του ΔΣ να εργάζονται ως σύμβουλοι σε ομοσπονδία άλλης χώρας και στις 17 Νοεμβρίου 2017, ο Δήμας αναλαμβάνει εκ νέου πρόεδρος της ΕΟΑΒ συμπληρώνοντας τρεις θητείες. 

ΕΟΦΣΑ (μπάντμιντον) – Άλλο ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σε ηγετική θέση αθλητικής ομοσπονδίας. Η Βικτώρια Χατζήνα-Τσακίρη έχει τρεις συνεχόμενες θητείες στη θέση της προέδρου (2008, 2012, 2016) και ο νόμος την αφήνει εκτός.

ΕΟΓ (γκολφ) – Ο νυν δήμαρχος της Σπάρτης και πρώην υπουργός της ΝΔ, Πέτρος Δούκας είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας από το 1999! Προφανώς και δεν έχει δικαίωμα να είναι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές.

ΕΟΚΚ (κανόε καγιάκ) – Ο Αντώνης Νικολόπουλος έχει θητείες στην ομοσπονδία ως ταμίας και γενικός γραμματέας και από το 2005 μέχρι σήμερα είναι ο πρόεδρος της δίχως διακοπή. 

ΕΟΠΕ (βόλεϊ) – Ο Γιώργος Καραμπέτσος εξελέγει πρώτη φορά το 2016. Έχει μία θητεία ως πρόεδρος δικαιούται άλλη μια συνεχόμενη.

ΕΠΟ (ποδόσφαιρο) – Ο Βαγγέλης Γραμμένος, όπως και ο Καραμπέτσος έχει μία θητεία

ΕΛΟΠ (πάλη) – Στην πάλη τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα καθώς διοικούν τα ίδια πρόσωπα τα τελευταία οκτώ χρόνια, αλλάζοντας μεταξύ τους πόστα.

ΕΛΟΚ (καράτε) – Ο ισχυρός άνδρας της ομοσπονδίας είναι ο Γιώργος Γερόλυμπος και είναι η ομοσπονδία που περισσότερο χρόνο περνά στα δικαστήρια και τα πρωτοδικεία και λιγότερο στα γραφεία.

ΕΟΜΟΠ – (μοντέρνο πενταθλο) – Άλλη μια ομοσπονδία με πραξικοπήματα και δικαστήρια. Ο Γιώργος Αλικάκος ανέλαβε πρόεδρος το 2009 και κάποιο τρόπο καταφέρνει να παραμένει και σήμερα από τη θέση του γενικού γραμματέα. Τόσο αυτός όσο και ο πρόεδρος Βελισσάριος Τρομπούκης που πήρε τη θέση του Τάσο Πανταζίδης το 2019, το οποίο είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόεδρος, δεν έχουν δικαίωμα να είναι εκ νέου υποψήφιοι.

ΕΟΠ (πυγμαχία) – Πρόεδρος είναι ο Κώστας Γαζής από το 2004…

ΕΦΟΤ (τοξοβολία) – Ο Πέτρος Συναδινός χάνει το δικαίωμα να ειναι υποψήφιος καθώς είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας από το 2012. Έχει συμπληρώσει δύο συνεχόμενες θητείες στην ίδια εκτελεστική θέση.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/