Connect with us

SOCHI 2014

Μόνο για γρήγορους

Published

on

«Νιώθω την ανάγκη… την ανάγκη για ταχύτητα», έλεγε ο Τομ Κρουζ (ως «Μάβερικ») στην καλτ ταινία του 1986 «Τοπ Γκαν». Αυτή ακριβώς η ανάγκη οδήγησε στη γέννηση του πατινάζ ταχύτητας, ενός αγωνίσματος του Ολυμπιακού προγράμματος που κρύβει συχνά μεγάλες συγκινήσεις.

του Νίκου Κούδα
[email protected]

Η ιστορία
Η παγοδρομία ή πατινάζ ταχύτητας (“Speed Skating”) έχει τις ρίζες της στην Ολλανδία από τον 13ο αιώνα, την εποχή που τα σιδερένια πατίνια πάνω σε ξύλινες σόλες χρησίμευαν ως μέσο μεταφοράς. Στο παραδοσιακό πατινάζ ταχύτητας ζευγάρια αθλητών τρέχουν γύρω από μια οβάλ πίστα. Από τις αρχές του 20ου αιώνα, στις ΗΠΑ και τον Καναδά, διοργανώθηκαν αγώνες με μαζικές εκκινήσεις τεσσάρων και έξι αθλητών. Με τον τρόπο αυτό, το θέαμα αλλά και η δυσκολία εκτοξεύτηκαν σε νέα ύψη, ενώ ο χαρακτήρας του αγωνίσματος απέκτησε πολύ μεγαλύτερη επιθετικότητα, αλλά και στρατηγική. Για να μπορέσουν όμως να φιλοξενηθούν αγώνες με μαζικές εκκινήσεις, χτίστηκαν μικρότερα κλειστά στάδια, παράλληλα όμως μίκρυναν και οι αποστάσεις, προσδίδοντας ακόμα περισσότερο θέαμα και αναγκάζοντας τη Διεθνή Ομοσπονδία Παγοδρομιών (ISU) να αναγνωρίσει επίσημα το 1992 και το πατινάζ ταχύτητας μικρής πίστας (“Short Track Speed Skating”), που αποτελεί ξεχωριστό αγώνισμα.

Ολυμπιακό άθλημα
Η παγοδρομία ταχύτητας έγινε επίσημα Ολυμπιακό άθλημα το 1924. Οι αγώνες διεξάγονται σε πίστες σχήματος οβάλ και οι αποστάσεις που διανύουν οι αθλητές είναι οι εξής: 500 μ., 1.000 μ., 1.500 μ., 5.000μ., για άνδρες και γυναίκες, 3.000 μ. μόνο για γυναίκες, 10.000 μ. μόνο για άνδρες και ομαδική καταδίωξη ανδρών και γυναικών. Οι αθλητές μπορούν να σημειώσουν ταχύτητες πάνω στον πάγο που αγγίζουν τα 60 χλμ/ώρα. Το αγώνισμα της ομαδικής καταδίωξης (ομαδικό πουρσουίτ) προστέθηκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το 2006, στους Αγώνες του Τορίνο.
Αντίθετα, η παγοδρομία ταχύτητας σε μικρή πίστα έγινε επίσημο Ολυμπιακό αγώνισμα μεταλλίων μόλις το 1992, στην Αλμπερβίλ, έχοντας κάνει αρχικά την εμφάνισή της το 1988, στο Κάλγκαρι, ως αγώνισμα επίδειξης. Τα επιμέρους αγωνίσματά της είναι τα 500μ., 1.000μ., 1.500μ. και οι σκυταλοδρομίες 3.000μ. και 5.000μ. στους άνδρες και τα 500μ., 1.000μ., 1.500μ., 3.000μ. και η σκυταλοδρομία 3.000μ. στις γυναίκες.
Ο Αμερικανός Τσαρλς Τζούτρο ήταν ο πρώτος χρυσός Ολυμπιονίκης στην ιστορία του πατινάζ ταχύτητας, αλλά και των ίδιων των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων (1924), κερδίζοντας την κούρσα των 500μ.
Οι γυναίκες έλαβαν για πρώτη φορά μέρος στο αγώνισμα στους Αγώνες του 1960, στο Σκουό Βάλεϊ της Καλιφόρνια. Πρώτη χρυσή Ολυμπιονίκης αναδείχθηκε η Σοβιετική Λίντια Σκομπλίκοβα, τόσο στα 1.500μ., όσο και στα 3.000μ.

Η υπερδύναμη
Στο πατινάζ ταχύτητας, πρώτοι σε σύνολο μεταλλίων είναι οι Ολλανδοί με 82 (27-29-26), ενώ ακολουθούν οι Νορβηγοί με 80 (25-28-27). Ωστόσο οι Αμερικανοί, αν και έχουν λιγότερα μετάλλια συνολικά (67), προηγούνται στην Ολυμπιακή κατάταξη λόγω των περισσότερων χρυσών που έχουν κερδίσει (29-22-16).
Στο πατινάζ ταχύτητας σε μικρή πίστα, αδιαφιλονίκητη κυρίαρχος είναι η Νότια Κορέα με 37 μετάλλια (19-11-7). Ακολουθούν ο Καναδάς με 25 (7-10-8) και η Κίνα με 24 μετάλλια (7-10-7).

Οι αθλητές-ορόσημα
Η κορυφαία σύγχρονη μορφή του αγωνίσματος είναι ο Αμερικανός Έρικ Χέιντεν, ο οποίος στους Αγώνες του 1980 (Λέικ Πλάσιντ) σημείωσε ένα ανεπανάληπτο επίτευγμα, καθώς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στα πέντε αγωνίσματα (500μ., 1.000μ., 1.500μ., 5.000μ. και 10.000μ.), καταφέρνοντας να γίνει ο μοναδικός αθλητής στην ιστορία με 5 χρυσά μετάλλια σε ατομικά αγωνίσματα μίας διοργάνωσης Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων!
Στο πατινάζ ταχύτητας σε μικρή πίστα, κορυφαίος πατινέρ όλων των εποχών είναι ο 31χρονος Αμερικανός Απόλο Άντον Όνο (από Γιαπωνέζο πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα), με συνολικά 8 μετάλλια (2 χρυσά – 2 αργυρά – 4 χάλκινα), τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο Αμερικανό αθλητή σε Χειμερινούς Αγώνες. Στο Σότσι θα παρευρεθεί, όχι όμως αγωνιζόμενος, αλλά ως τηλεσχολιαστής του δικτύου NBC.
Στις γυναίκες, η θρυλική Ρωσίδα Λίντια Σκομπλίκοβα έχει μείνει στην ιστορία, καθώς ήταν η πρώτη αθλήτρια που κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια σε μια διοργάνωση (Ίνσμπρουκ 1964), κερδίζοντας την πρώτη θέση και στα τέσσερα αγωνίσματα!
Κορυφαία αθλήτρια όλων των εποχών παραμένει όμως η Γερμανίδα Κλαούντια Πεχστάιν, καθώς με το αργυρό μετάλλιο που κατέκτησε το 2006 στα 5.000μ., έγινε η πρώτη αθλήτρια του πατινάζ ταχύτητας που κατέκτησε συνολικά 9 μετάλλια στην καριέρα της (5 χρυσά – 2 αργυρά – 2 χάλκινα), εκ των οποίων τα 5 στα 5.000μ., τα 3 στα 3.000μ. και το 1 στο ομαδικό πουρσουίτ.
Τέλος, στο πατινάζ ταχύτητας σε μικρή πίστα κορυφαία αθλήτρια όλων των εποχών είναι η Κινέζα Γουάνγκ Μενγκ, με 6 μετάλλια (4-1-1).

Το μεγάλο φαβορί
Στους άντρες, ο Ρώσος Ιβάν Σκόμπρεφ είναι ο αθλητής με τους περισσότερους τίτλους στη νεότερη ιστορία της χώρας. Ωστόσο, οι δυνατότητές του αθλητή από το Χαμπάροβσκ είναι περισσότερες από το χάλκινο και το αργυρό που κατέκτησε στους Αγώνες του Βανκούβερ. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες Ολυμπιακές ελπίδες της Ρωσίας και θα παλέψει για τα μετάλλια στις διαδρομές τόσο των 5 και 10 χιλιομέτρων, όσο και στις μικρότερες. Ξεχωρίζουν επίσης οι Ολλανδοί Μαρκ Τουίτερτ και Σβεν Κράμερ (1.500μ. και 5.000μ.) και ο Αμερικανός Σάνι Ντέιβις (1.000μ.).
Στις γυναίκες κυριαρχεί η Τσέχα Μαρτίνα Σαμπλίκοβα, χρυσή Ολυμπιονίκης το 2010 στα 3.000μ. και 5.000μ., καθώς και οι Ολλανδέζες Ανέτε Γκερίτσεν, Λορίν φαν Ρίεσεν και Ιρίν Βουστ στα 1.000μ .και 1.500μ., που ανέβηκαν στο βάθρο στο Βανκούβερ.
Όσο για το πατινάζ μικρής πίστας, στους άντρες ξεχωρίζει ο πολιτογραφημένος Ρώσος νοτιοκορεατικής καταγωγής, Αν Χιόν Σου, ο οποίος μετά την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας το 2011 άλλαξε το μικρό του όνομα σε Βίκτορ (δηλαδή νικητής)! Ο τριπλός χρυσός Ολυμπιονίκης του Τορίνο αποτελεί το πιο «καυτό» όνομα του αγωνίσματος. Σπουδαίος αθλητής είναι και ο εν ενεργεία παγκόσμιος πρωταθλητής του 2013, ο Νοτιοκορεάτης Σιν Ντα-Γουν.
Στις γυναίκες, κυριαρχεί η μορφή της Κινέζας πολυνίκη Γουάνγκ Μενγκ, παγκόσμιας πρωταθλήτριας το 2013 στο Ντέμπρετσεν, αλλά δε θα πρέπει να υποτιμηθούν και οι Νοτιοκορεάτισσες Παρκ Σέουνγκ-Χι και Σιμ Σουκ Χε.

Το άθλημα στην Ελλάδα
Το πατινάζ ταχύτητας απέκτησε επίσημη υπόσταση στη χώρα μας το 1986, με την ίδρυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγοδρομιών (Ε.Ο.ΠΑΓ.), που είναι επίσημο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Παγοδρομίας (ISU).
Η χώρα μας δεν έχει συμμετάσχει όμως ποτέ στο αγώνισμα στην ιστορία των Αγώνων.

Η ελληνική παρουσία στο Σότσι
Η Ελλάδα δεν θα έχει πατινέρ στους 22ους Χειμερινούς Αγώνες.

Μικρά και ενδιαφέροντα

  • Στους Αγώνες του 1956 (Κορτίνα ντ’ Αμπέτσο, Ιταλία) οι αθλητές της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. κέρδισαν τα 7 από τα 12 μετάλλια του αγωνίσματος, σημείωσαν δύο παγκόσμια και ένα Ολυμπιακό ρεκόρ και είχαν τουλάχιστον έναν αθλητή σε κάθε απονομή. Ο Γιεβγκένι Γκρίσιν ήταν ο κορυφαίος των Σοβιετικών με δύο χρυσά και δύο παγκόσμια ρεκόρ, ενώ ο Σουηδός Σίγκβαρντ Έρικσον κατέκτησε ένα χρυσό, ένα ασημένιο και σημείωσε ένα Ολυμπιακό ρεκόρ.
  • Στους 15ους Αγώνες του Κάλγκαρι (1988), προστέθηκε νέο αγώνισμα στην παγοδρομία ταχύτητας (τα 000μ.), η οποία μάλιστα διεξήχθη εξ ολοκλήρου για πρώτη φορά σε κλειστό στάδιο.
  • Επαναστατικό θεωρήθηκε το νέο πέδιλο της παγοδρομίας ταχύτητας με το όνομα “Clap Skate”, χάρη στο οποίο σημειώθηκαν απίστευτα παγκόσμια ρεκόρ στους Αγώνες της ιαπωνικής πόλης Ναγκάνο, το 1998. Η επαναστατική τεχνολογία στην οποία βασίζεται, ουσιαστικά επιτρέπει στη λεπίδα να αποσπάται από τη φτέρνα του παγοπέδιλου, επιτρέποντάς της να παραμένει για περισσότερη ώρα στον πάγο.
  • Η Τάνια Βίνσιεντ από τον Καναδά είναι η γηραιότερη αθλήτρια που κρέμασε μετάλλιο στο στήθος της στο πατινάζ σε μικρή πίστα, καθώς σε ηλικία 34 ετών ήταν δεύτερη με την εθνική ομάδα της σκυταλοδρομίας 3.000μ., το 2010 στο Βανκούβερ. Αντίθετα, η νεότερη Ολυμπιονίκης είναι η Νοτιοκορεάτισσα Κιμ Γιουν-Μι, που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα, σε ηλικία μόλις 13 ετών!
  • Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 44 μετάλλια που έχει κατακτήσει η Κίνα σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, τα 24 είναι στο πατινάζ ταχύτητας μικρής πίστας.
[youtube id=”5Iej3FAhYZM” width=”620″ height=”360″]

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/