Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Μπεκέλε: «Έχω να δώσω ακόμα στο μαραθώνιο»

Published

on

Ο τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης μπορεί να έχει κλείσει πλέον τα 41 χρόνια του αλλά έχει ακόμα πολλούς στόχους να εκπληρώσει πριν κρεμάσει τα παπούτσια του. Οι χρόνιοι τραυματισμοί του αντί να τον αποθαρρύνουν του δίνουν περισσότερο κίνητρο για να συνεχίσει να τρέχει σε μαραθωνίους και όπως τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Olympic Channel, τον Δεκέμβριο στην Βαλένθια θα αγωνιστεί για να εξασφαλίσει την συμμετοχή του στην τέταρτη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων στην καριέρα του.

της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

Το όνομα του Κενενίσα Μπεκέλε απασχολεί τον κόσμο του στίβου για περίπου 25 χρόνια πλέον και η ιστορία του και οι επιτυχίες του αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους νεαρούς δρομείς, αλλά ακόμα και για τον ίδιο. Κατά τη διάρκεια της ακμής του, κυριαρχούσε επί των αντιπάλων του και οι νίκες του στους αγώνες δεν εξέπλητταν κανέναν. Κατέγραψε αξέχαστες επιδόσεις που του χάρισαν τον τίτλο του πρώτου αθλητή που έχει στην κατοχή του χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, χρυσό παγκόσμιο μετάλλιο και χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου. Το τρέξιμο δεν ήταν για αυτόν μόνο ένα μέσο για να εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή αλλά και μια μορφή προσωπικής έκφρασης.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ο Αιθίοπας είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 10.000μ και το αργυρό μετάλλιο στα 5.000μ, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα στο Πεκίνο έκανε το νταμπλ στα δύο αυτά αγωνίσματα. Όταν πέρασε στον μαραθώνιο αφού αντιμετώπιζε έναν πολύ επίμονο τραυματισμό στο γόνατο τα τελευταία χρόνια, η αδιάκοπη επιδίωξή του για την κορυφή παρέμεινε ακλόνητη. Η επίδοση που σημείωσε στο ντεμπούτο του με 2:05:04 στο Παρίσι το 2014, τον τοποθέτησε μέσα στην λίστα με τους 100 ταχύτερους μαραθωνοδρόμους. Αλλά αυτό που ακολούθησε ήταν μια σεζόν γεμάτη από τραυματισμούς που χαρακτήρισαν το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στον μαραθώνιο. Υπήρχε προβλήματα στον αχίλλειο, στην πλάτη του, την γάμπα του, στους γοφούς του και στους μηριαίους του.

«Οι τραυματισμοί μου μετακινούνται από το ένα σημείο του σώματος στο άλλο και αυτό είναι μια καταστροφή», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Μπεκέλε και πρόσθεσε: «Η προπόνηση για μαραθώνιο είναι πραγματικά δύσκολη. Κάθε μέρα που προπονείσαι, καλύπτεις μεγάλες διαδρομές και τρέχεις πολλά χιλιόμετρα. Οι προπονήσεις είναι πολύ σκληρές και προκλητικές και το να μην τις τελειώσεις με καλό τρόπο είναι δύσκολο». Το σώμα του έχει ταλαιπωρηθεί και ανεχτεί πολλά. Είναι εκπληκτικό το πόσο η ψυχική του δύναμη τον βοηθούσε να αντιμετωπίσει τους τραυματισμούς του. Όταν το 2016 είχε την πρώτη του σεζόν μετά από χρόνια χωρίς πόνους που να τον ταλαιπωρούν και έμεινε εκτός Ολυμπιακής αποστολής για το Ρίο, πικράθηκε αλλά δεν πτοήθηκε, αφού περίπου ένα μήνα μετά τους Αγώνες κέρδισε τον πρώτο του μέιτζορ μαραθώνιο στο Βερολίνο με χρόνο 2:01:41.

Αυτό το επίτευγμα συνεχίζει να τον εμπνέει μέχρι και σήμερα και γνωρίζει ότι έχει πολλά να δώσει ακόμα: «Το μυαλό μου μού λέει ότι μπορώ να πάω ακόμα καλύτερα στον μαραθώνιο. Γνωρίζω τις δυνατότητές μου». Έτσι ο Μπεκέλε θα τρέξει για πρώτη φορά στον μαραθώνιο της Βαλένθια και τα πλάνα του φτάνουν μέχρι τον Απρίλιο και τον μαραθώνιο του Λονδίνου. Όμως δεν σταματά εκεί. «Θέλω να δοκιμάσω να καταρρίψω το παγκόσμιο ρεκόρ μάστερς στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή όμως είναι μπροστά μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Θέλω πολύ να συμμετάσχω στον μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς. Η πρόκριση είναι μια μεγάλη πρόκληση. Υπάρχουν πολλοί αθλητές που είναι γρήγοροι, δυνατοί και στο ίδιο επίπεδο». Η ομοσπονδία της Αιθιοπίας θα επιλέξει τους αθλητές που την εκπροσωπήσουν στο Παρίσι βασιζόμενη στις επιδόσεις που θα σημειώσουν μέχρι το τέλος του έτους. Για αυτό και ο αγώνας της Βαλένθια είναι πολύ σημαντικός.

Ο 41χρονος πιστεύει ότι είναι πλέον θέμα χρόνου να καταρριφθεί το φράγμα κάτω των δύο ωρών σε έναν αγώνα μαραθωνίου και οι επιδόσεις θα είναι όλο και πιο γρήγορες, όχι μόνο λόγω της βελτιωμένης τεχνολογίας των παπουτσιών, αλλά και με την εμφάνιση νεότερων αθλητών που μπαίνουν στον μαραθώνιο. «Δεν πίστευα ότι κάποιος θα τρέχει σε 2:00 τόσο σύντομα. Κανείς δεν περίμενε ότι ο Κέλβιν Κίπτουμ, ένας νέος αθλητής στον μαραθώνιο, ότι θα έτρεχε σε 2:00 μόλις στον τρίτο του αγώνα. Κανείς δεν το περίμενε. Αλλά αφού έχει τέτοιες ικανότητες, ίσως ο ίδιος μπορεί να τρέξει κάτω από δύο ώρες την επόμενη φορά ή να εμφανιστεί κάποιος άλλος και να μας εκπλήξει».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/