Connect with us

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

ΜΠΛΕΝΤ 2023: Ελληνικές ελπίδες για μετάλλιο στο ευρωπαϊκό (preview γυναικών)

Published

on

Ο ανταγωνισμός στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μπλεντ στην Σλοβενία θα είναι ιδιαίτερα δυνατός όσον αφορά τις γυναίκες, αφού θα συγκρουστούν μέσα στο νερό Ολυμπιονίκες, παγκόσμιες πρωταθλήτριες και πρωταθλήτριες Ευρώπης, οι οποίες ετοιμάζονται για το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα, το οποίο θα δώσει τις πρώτες προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισού.

Σκιφ ελαφρών βαρών
Η Ευαγγελία Αναστασιάδου έχει δύσκολο αγώνα μπροστά της, διότι το μεγάλο όνομα του 2022 για το σκιφ ελαφρών βαρών θα είναι παρόν. Αναφερόμαστε στην Ρουμάνα, Ιονέλα Κόσμιουκ, η οποία σάρωσε πέρυσι τα χρυσά μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ρατσίτσε (Τσεχία) και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου (Γερμανία). Από το βάθρο του Μονάχου απουσιάζει η Ζωή Φίτσιου που είχε κερδίσει το αργυρό μετάλλιο (της άλλαξε αγώνισμα ο Ποστιλιόνε) και η Μαρτίν Βέλντουις (Ολλανδία) που είχε κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο.

Διπλό σκιφ ελαφρών βαρών
Στο αγώνισμα αυτό όλο το βάθρο του περσινού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος θα είναι στο Μπλεντ για να διεκδικήσει ακόμα ένα μετάλλιο. Οι πρωταθλήτριες Άϊμογκεν Γκραντ και Έμιλι Κρεγκ (Βρετανία) εκτός από το χρυσό στο Μόναχο, είχαν κερδίσει πέρσι και τον τίτλο του παγκοσμίου πρωταθλήματος και στόχος τους είναι να υπερασπιστούν αυτά που έχουν κατακτήσει. Απέναντί τους θα βρουν τις δευτεραθλήτριες Ευρώπης, Κλερ Μποβ και Λόρα Ταραντόλα (Γαλλία), οι οποίες θα προσπαθήσουν να πάρουν την ρεβάνς και την τριταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία, η οποία έχει μια διαφορά στο πλήρωμά της, καθώς η Φεντερίκα Κεσαρίνι έχει νέα συναθλήτρια, την Σίλβια Κρόσιο. Με αυτά τα πολύ δυναμικά πληρώματα θα κοντραριστεί και το ελληνικό, αποτελούμενο από την Ζωή Φίτσιου και την Δήμητρα Ελένη Κόντου, το οποίο θα χρειαστεί να δείξει το καλύτερό του πρόσωπο για ένα καλό αποτέλεσμα.

Σκιφ
Η Καρολίν Φλορίν (Ολλανδία) είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια και πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2022 στο σκιφ. Η 25χρονη θα αγωνιστεί στο Μπλεντ για να αυξήσει τον αριθμό των μεταλλίων της και στον δρόμο για αυτό το κατόρθωμα δεν θα βρει μπροστά της την Αναστασιάδου που ήταν δεύτερη στο Μόναχο (την πήγε στο ελαφρύ ο Ποστιλιόνε) και την Αλεξάντρα Φέστερ (Γερμανία) που ήταν τρίτη. Αντιθέτως, από την ελληνική μεριά, αυτή που θα προσπαθήσει να την εμποδίσει θα είναι η Ευαγγελία Φράγκου, η οποία μετρά διακρίσεις στη δίκωπο των ηλικιακών κατηγοριών.

Διπλό σκιφ
Δυνατές συμμετοχές θα υπάρχουν στο διπλό σκιφ. Πέρυσι, το χρυσό μετάλλιο (και στο παγκόσμιο) είχαν κερδίσει για την Ρουμανία οι χρυσές Ολυμπιονίκες του Τόκιο, Ανκούτα Μποντνάρ και Σιμόνα Ράντις, αλλά φέτος αντί για την Ράντις θα είναι η Αντράντα Μαρία Μοροσάνου και αναμένουμε να δούμε αν το πλήρωμα αυτό θα είναι εξίσου ανταγωνιστικό. Οι δευτεραθλήτριες κόσμου, Ευρώπης και παράλληλα χάλκινες Ολυμπιονίκες, Λάιλα Γιουσίφου και Ρους ντε Γιονγ (Ολλανδία), θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την αλλαγή και να ανέβουν στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Υποψήφιο για μετάλλιο είναι και το ιταλικό πλήρωμα με τις Στεφανία Μπουτινιόν και Κλάρα Γκουέρα, αλλά και το ιρλανδικό πλήρωμα αποτελούμενο από τις Ζόι Χάιντ και Σανίτα Πούσπουρ, οι οποίες στο Ρατσίτσε είχαν κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο.

Τετραπλό σκιφ
Η πρωταθλήτρια του 2022, Βρετανία, έχει νέα σύνθεση στα κουπιά της, καθώς παραμένουν οι Τζορτζίνα Μέγκαν Μπρέισο και Λούσι Γκλόβερ, αλλά προστέθηκαν οι Χάνα Σκοτ και Λόρεν Χένρι. Η Ολλανδία διεκδικεί ακόμα ένα μετάλλιο, της οποίας το πλήρωμα θα αποτελείται από τις Ίλσε Κόλκμαν, Μαρτίν Βέλντουις, Λίσα Σίναρντ και Τέσα Ντούλεμανς. Δυνατότητες για να ανέβει στο βάθρο έχει η Ουκρανία με τις Αναστασία Κοζενκόβα, Κατερίνα Ντουτσένκο, Ναταλία Ντοβγκόντκο και Νταρίνα Βερκογκλιαντ, ένα πλήρωμα που πέρσι κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο Μόχανο.

Δίκωπος
Το πλήρωμα της Ρουμανίας έχει να υπερασπιστεί τον τίτλο του, αλλά αντί για το δίδυμο Ιοάνα Βριντσεάνου και Ντενίσα Τιλβέσκου, θα είναι η Βριντσεάνου με την Ροξάνα Άνγκελ. Το νέο ζευγάρι θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις Βρετανίδες Έμιλι Φορντ και Έσμε Μπουθ, οι οποίες ήταν δεύτερες στο Μόναχο και τις Ολλανδέζες Ίμκε Κλέβεριχ και Βερόνικ Μέστερ, που έλαβαν την τρίτη θέση στο περσινό ευρωπαϊκό.

Τετράκωπος
Η Βρετανία θα προσπαθήσει να διευρύνει την κυριαρχία της και μέσα από την τετράκωπο, αφού έτσι και αλλιώς είναι η πρωταθλήτρια. Στο Μπλεντ θα αγωνιστούν οι Χέιντι Λονγκ, Ρόουαν Μακέλαρ, Χέλεν Γκλόβερ και Ρεμπέκα Σόρτεν, οι οποίες θα αναλάβουν να σηκώσουν το βάρος της υπεράσπισης του τίτλου. Τα πληρώματα που θα χρειαστεί να προσέξουν είναι της Ιρλανδίας με τις Έϊμαρ Λάμπ, Φιόνα Μούρταχ, Άϊφρικ Κέοχ και Τάρα Χάνλον, της Ολλανδίας με τις Μπένθ Μπόνστρα, Μάρλος Όλντενμπουρνγκ, Τίνκα Όφεραϊνς και Χέρμιν Ντρενθ, αλλά και της Ρουμανίας με τις Αμαλία Μπέρες, Μανταλίνα Μπέρες, Μαγκνταλένα Ρούσου και Μαρία Τιβονταρίου.

Οκτάκωπος
Στο αγώνισμα αυτό θα παρακολουθήσουμε μόνο 4 πληρώματα να αγωνίζονται και αυτά θα είναι της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2022 ήταν η Ρουμανία, ενώ πίσω ακολούθησε η Βρετανία και τρίτη ήταν η απούσα φέτος Ολλανδία. Και οι τέσσερις χώρες έχουν τις ικανότητες να ανέβουν στο βάθρο και αυτό που μένει να δούμε είναι ποια θα είναι η σειρά, αφού μόνο η μία δεν θα πάρει μετάλλιο.

H προϊστορία της Ελλάδας

Από το 2007 που καθιερώθηκαν τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με τη σημερινή τους μορφή (από το 1974 μέχρι το 2006 είχαμε μόνο παγκόσμια) η Ελλάδα έχει κατακτήσει επτά χρυσά μετάλλια, τρία αργυρά και τέσσερα χάλκινα

2022 Μόναχο (Γερμανία) – Ευαγγελία Αναστασιάδου – σκιφ – ΑΡΓΥΡΟ
2022 Μόναχο (Γερμανία) – Ζωή Φίτσιου – ελαφρύ σκιφ – ΑΡΓΥΡΟ
2021 Πόζναν (Πολωνία) – Αννέτα Κυρίδου – σκιφ – ΧΑΛΚΙΝΟ
2021 Πόζναν (Πολωνία) – Μαρία Κυρίδου, Χριστίνα Μπούρμπου – δίκωπος – ΧΑΛΚΙΝΟ
2020 Πόζναν (Πολωνία) – Αννέτα Κυρίδου – σκιφ – ΧΑΛΚΙΝΟ
2020 Πόζναν (Πολωνία) – Μαρία Κυρίδου, Χριστίνα Μπούρμπου – δίκωπος – ΧΑΛΚΙΝΟ
2014 Βελιγράδι (Σερβία) – Κατερίνα Νικολαΐδου – ελαφρύ σκιφ – ΧΡΥΣΟ
2013 Σεβίλη (Ισπανία) – Κατερίνα Νικολαΐδου – ελαφρύ σκιφ – ΧΡΥΣΟ
2012 Βαρέζε (Ιταλία) – Χριστίνα Γιαζιτζίδου, Αλεξάνδρα Τσιάβου – ελαφρύ διπλό σκιφ – ΑΡΓΥΡΟ
2011 Φιλιππούπολη (Βουλγαρία) – Χριστίνα Γιαζιτζίδου, Αλεξάνδρα Τσιάβου – ελαφρύ διπλό σκιφ – ΧΡΥΣΟ
2010 – Μοντεμόρ ο Βέλιο (Πορτογαλία) – Χριστίνα Γιαζιτζίδου, Αλεξάνδρα Τσιάβου – ελαφρύ διπλό σκιφ – ΧΡΥΣΟ
2009 Μπρεστ (Λευκορωσία) – Χριστίνα Γιαζιτζίδου, Αλεξάνδρα Τσιάβου – ελαφρύ διπλό σκιφ – ΧΡΥΣΟ
2008 Μαραθώνας (Ελλάδα) – Χρύσα Μπισκιτζή, Αλεξάνδρα Τσιάβου – ελαφρύ διπλό σκιφ – ΧΡΥΣΟ
2007 Πόζναν (Πολωνία) – Χρύσα Μπισκιτζή, Αλεξάνδρα Τσιάβου – ελαφρύ διπλό σκιφ – ΧΡΥΣΟ

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr