Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Νέα γκάφα από ΣΕΓΑΣ, προσβολή της νομιμότητας και του κύρους των πανελλήνιων πρωταθλημάτων!

Published

on

Δυστυχώς, δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από την γκάφα της διοίκησης Σακοράφα-Γιατρουδάκη με τη ΜΗ συμμετοχή του Αλέξανδρου Παπαμιχαήλ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα βάδην και έχουμε νέο «εγκληματικό» λάθος που αναγκαζόμαστε να καταγράψουμε σήμερα, λάθος το οποίο αναδεικνύει σε όλο της το μεγαλείο την ανεπάρκεια παραγόντων όπως η Σακοράφα, ο Γιατρουδάκης, ο Κεντέρης και ο Λιούμπας, να λειτουργήσουν αποτελεσματικά την ομοσπονδία του στίβου.

του – Θανάση Νικολάου
[email protected]

Το νέο θλιβερό περιστατικό που έφερε στο φως της δημοσιότητας την πλήρη ανεπάρκεια της ηγετικής ομάδας του ΣΕΓΑΣ που φέρεται να καθοδηγεί ο Κωνσταντίνος Μπιτσάνης, αφορά τα πρόσφατα πανελλήνια πρωταθλήματα ανωμάλου δρόμου και κλειστού στίβου, στα οποία αν και ο νέος αθλητικός νόμος είναι σαφής και ο ΣΕΓΑΣ ήδη τον εφαρμόζει κατά γράμμα από τον Ιούνιο του 2021 όταν μάλιστα αρνήθηκε τη συμμετοχή αθλητών σε πανελλήνια πρωταθλήματα Κ16-Κ18-Κ20, στην περίπτωση των δύο πρόσφατων πανελλήνιων πρωταθλημάτων (ανωμάλου δρόμου και κλειστού στίβου), εντελώς επιπόλαια και ανεύθυνα, επέτρεψε την αντικανονική συμμετοχή αθλητών δέκα και πλέον σωματείων που έχουν διαγραφεί από το μητρώο της ΓΓΑ. Μια ενέργεια που οδήγησε σε αλλοίωση των επίσημων αποτελεσμάτων και της αξιολόγησης των σωματείων.

Για να μην το κουράζουμε όμως διότι είναι απανωτά τα τραγελαφικά που συμβαίνουν στην ομοσπονδία του στίβου το τελευταίο διάστημα. Όπως και στην περίπτωση του Παπαμιχαήλ έτσι και στην περίπτωση των πανελληνίων πρωταθλημάτων υπάρχουν υπεύθυνοι και έχουν ονοματεπώνυμο. Διοικητικός επικεφαλής των πανελληνίων πρωταθλημάτων του ΣΕΓΑΣ δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Λιούμπα, ταμία της ομοσπονδίας και επικεφαλή όλων των αγώνων, ο οποίος μαζί με τους δύο στενούς του συνεργάτες και διευθυντές αγώνων της ομοσπονδίας, τον Ανδρέα Γκόγκα και τον Δημήτρη Χαλβατζάρα, έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τα πανελλήνια πρωταθλήματα όπως αναφέρεται άλλωστε και στις σχετικές προκηρύξεις.

Δεν γνωρίζουμε αν υπέπεσε ποτέ στην αντίληψη των Γκόγκα και Χαλβατζάρα η λίστα με τα σωματεία που έχουν διαγραφεί από την ΓΓΑ ώστε να μεριμνήσουν και να κάνουν την σχετική εισήγηση στην διοίκηση για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να αποφευχθεί η παράνομη συμμετοχή διαγραμμένων σωματείων, είναι βέβαιο όμως πως αυτή η πληροφόρηση υπέπεσε στην αντίληψη τόσο της Σοφίας Σακοράφα όσο και του επιτελείου της που διαχειρίζεται την αλληλογραφία με την ΓΓΑ και τις τελευταίες εβδομάδες επεξεργάζεται τις λίστες των σωματείων με δικαίωμα συμμετοχής στην επερχόμενη γενική συνέλευση του ΣΕΓΑΣ (26-27 Μαρτίου). Τι έκαναν για να αποτρέψουν την αντικανονική συμμετοχή; Τίποτα.

Για να μην υπάρξει παρανόηση, κανείς δεν είναι και δεν πρέπει να είναι κατά των αθλητών ούτε κατά των σωματείων, πρέπει όμως οι νόμοι να εφαρμόζονται το ίδιο για όλους. Είμαστε κατά της παρανομίας, της παρατυπίας και της εξαπάτησης, γιατί περί αυτού πρόκειται. Η ανεπάρκεια των διοικούντων είναι αυτή που οδηγεί τον ΣΕΓΑΣ όλο και πιο χαμηλά. Καλές οι φιέστες και τα μεγαλεία στα πεντάστερα ξενοδοχεία, όμως το ερώτημα πέρα από τις φιέστες είναι αν υπάρχει επάρκεια στην ομάδα της Σακοράφα για να διοικήσει το οικοδόμημα του ΣΕΓΑΣ. Δυστυχώς τα γεγονότα καταδεικνύουν πως δεν υπάρχει.

Ίσως κάποιοι να σκέφτονται, αν δεν παρανομούσε ο ΣΕΓΑΣ θα είχαμε ακόμη πιο αποδυναμωμένα πρωταθλήματα με απουσία αρκετών αθλητών από σωματεία που η ΓΓΑ διέγραψε, όπως η Νίκη Βόλου, ο Πολυνίκης Ορεστιάδας, ο Σητειακός, ο Πανναξιακός, ο Δίας Ολυμπιακού Χωριού, κ.α. Αν δεν λειτουργούν νόμιμα αυτά τα σωματεία, ναι να μην έχουμε, κάποτε δεν πρέπει να μπει μία τάξη στην αναρχία και την αταξία; Και αν τα εν λόγω σωματεία διαθέτουν αξιόλογους αθλητές και είχαν άλλα προβλήματα που προκάλεσαν τη διαγραφή τους από τη ΓΓΑ, όχι βέβαια να μην τιμωρηθούν οι αθλητές τους αλλά να διευκολυνθούν να αγωνιστούν εκτός συναγωνισμού χωρίς οφέλη για τα σωματεία τους.

Το μοντέλο της παγκόσμιας ομοσπονδίας με τους ANA Ρώσους αθλητές που από το 2016 όσοι πληρούν τα αυστηρά κριτήρια της WA μπορούν και αγωνίζονται στις διεθνείς διοργανώσεις είναι τρανό παράδειγμα πως υπάρχουν τρόποι να μην τιμωρούμε τους αθλητές. Όμως με την ανεπάρκεια αυτής της διοίκησης είναι αδύνατον να λειτουργήσουν τέτοια μοντέλα. Στο ΔΣ μπορεί να συμμετέχουν αξιόλογοι άνθρωποι με γνώσεις σε διάφορους τομείς και προσφορά σε κάποιους χώρους, άνθρωποι με διάθεση προσφοράς, δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό, αλλά κάποιοι θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι για να διοικηθεί ο ΣΕΓΑΣ δυστυχώς δεν αρκούν μόνο αυτά.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/