Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ντάιαμοντ λιγκ Ντόχα: Καραλής, Ανδρικόπουλος στη σκιά του πολέμου

Published

on

Έβδομη στάση στη σειρά αγώνων στίβου ντάιαμοντ λιγκ, με τη Ντόχα να υποδέχεται ετεροχρονισμένα (λόγω του πολέμου στον κόλπο) αθλητές και αθλήτριες από όλον τον κόσμο, μεταξύ αυτών και δύο Έλληνες.

του Γιώργου Κατσαρού
[email protected]

Ο συγκεκριμένος αγώνας στο πρόγραμμα ήταν να διεξαχθεί στις 8 Μαϊού, όμως η εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, μετέφερε το μίτινγκ στις 19 Ιουνίου. Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη τώρα, με την υπογραφή της συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν να βάζει τέλος (;) στις εχθροπραξίες. Ωστόσο μεγάλος αριθμός αθλητών και αθλητριών, επέλεξαν να μην κάνουν το ταξίδι στη Ντόχα (η οποία έχει πληγεί από χτυπήματα του Ιράν). Έτσι δόθηκαν ευκαιρίες σε αθλητές εκτός λίστας των διοργανωτών να δώσουν το παρών, όπως ο Νίκος Ανδρικόπουλος (τριπλούν) που θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του στο κορυφαίο επίπεδο των διεθνών μίτινγκ.
Επίσης, ο αγώνα θα διεξαχθεί στο στάδιο Καλίφα λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών στη Ντόχα. Το Καλίφα είχε φιλοξενήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019 και διαθέτει σύστημα ψύξης εντός σταδίου που ρίχνει τη θερμοκρασία στους 23 βαθμούς Κελσίου.
Παρών φυσικά και ο Εμμανουήλ Καραλής που είναι το μεγάλο όνομα στο επί κοντώ με φετινό ρεκόρ στον ανοιχτό 6.00μ, με τον Μόντο Ντουπλάντις (Σουηδία) απόντα καθώς μόλις χθες παντρεύτηκε στη Σουηδία. Από τους αυριανούς αντιπάλους του Καραλή, κανένας δεν έχει ξεπεράσει φέτος τα 6.00μ με τους Αμερικανούς Ζακ Μπράντφορντ και Κρις Νίλσεν να έχουν φετινό 5.83μ (στον ανοιχτό).
Στο τριπλούν των ανδρών όπου θα αγωνιστεί ο Ανδρικόπουλος, θα κάνει την πρεμιέρα του ο Πέδρο Πιτσάρδο (Πορτογαλία) ο οποίος τελευταία φορά αγωνίστηκε στον τελικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος στο Τόκιο (19 Σεπτεμβρίου 2025) όταν είχε κερδίσει με το εκπληκτικό 17.91μ (+0,5). Ο Ανδρικόπουλος έχει φετινό 16.56μ και ατομικό 16.73μ.
Το πιο ενδιαφέρον από όλα τα αγωνίσματα του προγράμματος, είναι τα 3.000μ στιπλ. Ο Σουφιάν Ελ Μπακαλί (Μαρόκο) δε λείπει με το άκρως εντυπωσιακό φέτος 7:57.25. Έξι Αιθίοπες και τρεις Κενυάτες θα του κάνουν τη ζωή δύσκολη, όμως δε θα είναι μόνος του. Ο εξαιρετικός φέτος Φαΐντ Ελ Μοσταφα με 8:11.64 και ο Αμπντεραφία Μουασέλ με 8:27.23 είναι οι δυο συμπατριώτες του που θα φροντίσουν για όλα τα σκιρ και την τακτική για να βγει στην τελευταία στροφή μπροστά ο ανίκητος Ελ Μπακαλί.
Στα υπόλοιπα αγωνίσματα, ξεχωρίζει η παρουσία του Μουτάζ Μπαρσίμ (Κατάρ) που δε θα μπορούσε να λείπει από τον εντός έδρας αγώνα, αν και δεν έχει ξεκινήσει καλά φέτος (2.23μ), όμως το ύψος έτσι και αλλιώς είναι το αγώνισμα με τη μεγαλύτερη κάμψη στο στίβο. Είναι χαρακτηριστικό πως από τους συμμετέχοντας κανε΄νας δεν έχει φετινό ρεκόρ πάνω από 2.28μ.
Ο ακοντισμός των ανδρών είναι το πιο γεμάτο από τα αγωνίσματα του προγράμματος. Ο κορυφαίος φέτος στον κόσμο Ρουμέρ Θαραγκά Παθιράτζε (Σρι Λάνκα) με 92.62μ είναι παρών. Όπως και ο Νεράζ Τσόπρα (Ινδία) που θα κάνει πρεμιέρα για το 2026. Στον αγώνα και ο Άντερσον Πίτερς (Γρενάδα) που έχει ρίξει 86.08μ φέτος.
Καλός αγώνας αναμένεται στα 400μ των γυναικών με την Μαριλέιντι Παουλίνο (Δομίνικος) παρούσα έχοντας 49.89 φέτος (και 47.98 ατομικό).
Στα 5.000μ γυναικών, συμμετέχουν 15 Αιθιόπισσες, τρεις Κενυάτισσες και μία Ισπανίδα…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr