Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου στο Άαρχους της Δανίας έφτασε τέλος και άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, τόσο ως προς το αγωνιστικό κομμάτι όσο και ως προς τον απώτερο στόχο της IAAF: την επιστροφή του ανωμάλου δρόμου στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.
του Παναγιώτη Βότση
[email protected]
Πάμε να δούμε τα στοιχεία που το έκαναν ξεχωριστό:
Το πρώτο στοιχείο που συνέβαλε στην επιτυχία ήταν η ίδια η διαδρομή. Το πέρασμα από την κεκλιμένη οροφή του μουσείου Μόεσγκαρντ έδωσε χαρακτηριστική δυσκολία στη διαδρομή που όπως είπε και η νικήτρια στις γυναίκες, Έλεν Ομπίρι, δεν ήταν περισσότερο κούρσα ταχύτητας αλλά μυαλού. Η IAAF σκοπεύει να επενδύσει σε αντίστοιχης δυσκολίας διαδρομές προκειμένου να κάνει το θέαμα πιο εντυπωσιακό προς το κοινό και να ενισχύσει τη δημοφιλία του αγωνίσματος. Παράλληλα, λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του μουσείου παρουσιάστηκε στους θεατές ένα πάντρεμα κουλτούρας και αθλητισμού, ενισχύοντας την υστεροφημία της διοργάνωσης και συνεπώς και το στόχο της IAAF.
Η διοργάνωση του Άαρχους θα εξελιχθεί σε ένα από τα βασικότερα χαρτιά της IAAF στο δρόμο προς την επανένταξη του αγωνίσματος στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Αν όχι στους θερινούς, θα κυνηγήσει την ενσωμάτωση του αθλήματος στο πρόγραμμα των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, πράγμα που αν συμβεί θα είναι μεγάλη επιτυχία για την παγκόσμια ομοσπονδία στίβου.
Έπειτα, στο αγωνιστικό κομμάτι, η Ουγκάντα ξεχώρισε ως η νέα δύναμη της ανατολικής Αφρικής στην αντοχή, αφού έκανε το 1-2 και κέρδισε το χρυσό ομαδικό στους άνδρες, πήρε χάλκινο ατομικό και αργυρό ομαδικό στους άνδρες Κ20 ενώ πήρε και χάλκινο ομαδικό στις γυναίκες. Ο νικητής στους άνδρες Τζόσουα Τσέπτεγκέι και Τζέικομπ Κιπλίμο έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους αφού είναι 23 και 19 ετών αντίστοιχα ενώ στους 10 πρώτους των ανδρών οι 5 ήταν από την Ουγκάντα. Σταθερά καλή η Αιθιοπία με αρκετά μετάλλια και καλά πλασαρίσματα ενώ την… υπόληψη της Κένυας έσωσε η σταθερή αξία, Έλεν Ομπίρι, στις γυναίκες και η Μπεατρίς Τσεμπέτ στις γυναίκες Κ20.
Η μεγάλη ελπίδα της Ευρώπης στους άνδρες Κ20, ο Νορβηγός Τζέικομπ Ινγκεμπρίγκτσεν, αρκέστηκε στην 12η θέση ενώ στους πρώτους γύρους προπορευόταν στην κούρσα. Τερμάτισε εξουθενωμένος και μάλιστα χρειάστηκε και ιατρική βοήθεια. Μετά από μία πολύ επιτυχημένη χειμερινή σεζόν σε μικρότερες αποστάσεις σε ελαστικό τάπητα εντός σταδίου, συνειδητοποίησε ότι ο ανώμαλος δρόμος είναι κάτι το τελείως διαφορετικό και ότι ίσως δεν του ταιριάζει, όπως είπε στη συνέχεια.
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι διοργανωτές έδωσαν την πίστα στο κοινό, σε αγώνα όπεν για όλους. Μια εξαιρετική κίνηση της ΙAAF που έβαλε αθλούμενους και εραστιτέχνες δρομείς να αγωνιστούν στο στίβο μάχης που λίγη ώρα νωρίτερα δοκιμάστηκε η παγκόσμια ελίτ.