Connect with us

TOP

Ο απολογισμός της 1ης μέρας

Published

on

Το όνειρο της διάκρισης έσβησε νωρίς, πολύ νωρίς για τον πρωταθλητή μας στο άλμα επί κοντώ, Κώστα Φιλιππίδη. Ο πιο συνεπής και πιο επιτυχημένος σύγχρονος Ελληνας αθλητής, απέτυχε να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό ρίχνοντας τρεις φορές τον πήχη στα 5.65μ.

του Βασίλη Γεωργιώτη

Για πρώτη φορά από το 2010 και έπειτα από δέκα συνεχόμενες προκρίσεις σε τελικούς, ο Φιλιππίδης είπε «αντίο» από τον προκριματικό. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου του 2014, ξεπέρασε τα 5.40μ. και τα 5.55μ. με την πρώτη, αλλά στο 5.65μ. χτύπησε τοίχο, κάνοντας κακές πραγματικά προσπάθειες, δείχνοντας ότι δεν είναι στη μέρα του, δυστυχώς.
Το 5.70μ. πέρασαν 16 αθλητές (φυσικά ο Ρενό Λαβιλενί, που, όπως συνηθίζει, ξεκίνησε τις προσπάθειές του από αυτό το όριο πρόκρισης), απίστευτο πραγματικά νούμερο για τόσο υψηλό όριο. Κι όμως μεταξύ των 16, πλην του Φιλιππίδη, δεν βρέθηκαν ακόμα ο Βραζιλιάνος Τιάγο Μπραζ με 5.92μ. φετινό, ο Ρώσος Αλεξάντρ Γκρίπιτς (5.85μ.) και ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2007 και 4ος στη Μόσχα, Αμερικανός Μπραντ Γουόκερ.
Την πίκρα από το «δηλητήριο» που ήπιαμε την πρώτη μέρα, με το σοκ του αποκλεισμού του Φιλιππίδη, μετρίασε κάπως ο απίστευτος τελικός των 10.000 μέτρων και ο ανεπανάληπτος Μο Φάρα, ο πιο χαρισματικός αθλητής του σύγχρονου στίβου, μετά τον διαστημικό Γιουσέιν Μπολτ, που κι αυτός έκανε ποδαρικό στο Πεκίνο, με μια άνετη νίκη στον προκριματικό των 100μ.
Ασ δούμε, όμως, τα πεπραγμένα της πρώτης μέρας με χρονική σειρά:

ΤΕΛΙΚΟΙ
Μαραθώνιος ανδρών
Το πρώτο… αγαλματάκι στην τελετή της απονομής των όσκαρ του στίβου στο Πεκίνο, απονεμήθηκε σε έναν 19χρονο (γεν. στις 14/11/1995) από την Ερυθραία, τον Γκιρμάι Γκεμπρεσλάσιε (καμία σχέση με τον Χαϊλέ, άλλωστε λείπει κι ένα «ε» από το όνομά του). Αν και στο παλμαρέ του δεν είχε να επιδείξει τίποτα καλύτερο από μια έβδομη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ημι-μαραθωνίου και μια έκτη στο μαραθώνιο του Σικάγου, στο Πεκίνο έκλεψε την παράσταση και πήρε τη νίκη με 2:12.28 για το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα για την Ερυθραία, μια χώρα που έγινε ανεξάρτητη το 1993, βρίσκεται στα βόρεια της Αιθιοπίας, έχει πληθυσμό 6,8 εκ. ψυχές και έκταση σχεδόν όσο η Βουλγαρία. Ο Γκεμπρεσλάσιε δεν έχασε ποτέ την επαφή του με την κορυφή και μετά τα 35 χιλιόμετρα έκανε την επίθεσή του για να φτάσει στον περηφανή θρίαμβο και να γίνει ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στις αποστάσεις. Δεύτερος ήταν ο Αιθίοπας Γεμάνι Τσεγκάι με 2:13.08 και τρίτος ο Μούνιο Σόλομον Μουτάι από την Ουγκάντα με 2:13.30. Ένα ακόμα «χατ-τρικ» για την Αφρική. Ο Ιταλός Ρουτζέρο Περτίλε παραλίγο να «κλέψει» το μετάλλιο τερματίζοντας τέταρτος, ενώ ο νικητής του 2013 Στίβεν Κίπροτιτς ήταν έκτος. Ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ και πρωτάρης σε μεγάλες διοργανώσεις Ντένις Κιμέτο εγκατέλειψε, δικαιολογώντας όσους υποστηρίζουν ότι ο μαραθώνιος στις μεγαλουπόλεις και ο μαραθώνιος σε μεγάλους αγώνες, είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Σφαίρα γυναικών
Ελειπε η Βάλερι Ανταμς, «χόρευαν» οι Κριστίνα Σβάνιτς, Λιτζιάο Γκονγκ και Μισέλ Κάρτερ. Τα μετάλλια, πάντως, δίνονται στους παρόντες και όχι σε όσους λείπουν, οπότε δίκαια, δικαιότατα, οι τρεις πρώτες της παγκόσμιας κατάταξης, με αυτήν ακριβώς τη σειρά μοιράστηκαν τα μετάλλια, στον πιο «θορυβώδη» τελικό της ημέρας, λόγω της παρουσίας της Γκονγκ. Η Κινέζα, μάλιστα, ξεκίνησε με βολή στα 20.30 και έδειξε ικανή για το χρυσό, αλλά στην τρίτη προσπάθεια η Γερμανίδα απάντησε με 20.37 και ο τελικός ουσιαστικά κρίθηκε εκεί, με την Σβάνιτς να κερδίζει μία θέση σε σχέση με την παρουσία της το 2013 στη Μόσχα. Η Αμερικανίδα Κάρτερ με 19.76 απέκτησε το δικαίωμα να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

10.000μ. ανδρών
Ποιος, ποιος; Ο Φάρα ο «Θεός». Ο Βρετανός κυρίαρχος των αποστάσεων δεν καταλαβαίνει ούτε από την πίεση των μίντια (ελέω κόουτς Σάλαζαρ και των εικασιών περί ντόπινγκ), ούτε από το κυνηγητό των Κενυατών. Με το γνωστό του στιλ της υπομονής στο μεγαλύτερο μέρος της κούρσας και του ασυναγώνιστου σπριντ στα τελευταία μέτρα, κέρδισε άλλη μια μεγάλη κούρσα στα 10.000μ, τη δεύτερη σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, με χρόνο 27:01.13. Ολοι έλεγαν ότι μόνο σε μια γρήγορη κούρσα θα μπορούσαν, ίσως, οι Κενυάτες να τον κερδίσουν, αλλά ούτε έτσι τα κατάφεραν. Οι Τζέφρι Καμουόρορ, Πολ Τανούι, Μπένταν Μουτσίρι, έδωσαν τον ρυθμό με συνεχείς αλλαγές, αλλά ο Φάρα και ο καλός του φίλος Γκάλεν Ραπ ακολουθούσαν προσηλωμένοι. Στον τέλος ο Βρετανός επέβαλε την κυριαρχία του και οι υπόλοιποι τερμάτισαν πίσω του ακριβώς με την παραπάνω σειρά. 27:01.76 ήταν ο χρόνος του Καμουόρορ και 27:02.83 του Τανούι.

ΠΡΟΡΚΙΜΑΤΙΚΟΙ
100μ. ανδρών
Στο πρώτο κεφάλαιο του έπους «Μπολτ vs Γκάτλιν» οι δύο σούπερ σταρ συναντήθηκαν μόνο στο προθερμαντήριο. Στον στίβο εντυπωσιακότερος ήταν ο Τζάστιν Γκάτλιν με 9.83 αλλά και 2.1 θετικό άνεμο, τρέχοντας σοβαρά μόνο στα πρώτα 40-50μ. Ο Γιουσέιν Μπολτ (9.96) απλά κράτησε… αποστάσεις από τον Μάικ Ρότζερς στην 7η σειρά (9.97), ενώ ο Ασάφα Πάουελ, τρέχοντας πρώτος, άνοιξε το χορό στις επιδόσεις κάτω από τα 10’’ με 9.95. Αρεσαν ακόμα δύο αουτσάιντερ, ο Τζίμι Βικό (9.92) και ο 20χρονος Τρέιβον Μπρομέλ (9.91), ενώ ο Τάισον Γκέι βρήκε κόντρα (-1.4) και κέρδισε τη 2η σειρά σε 10.11, μόλις. Οκ άουτ τέθηκαν νωρίς-νωρίς οι Τζέιμς Ντασαόλου, Κιμ Κόλινς και Κέστον Μπλέντμαν.

800μ. ανδρών
Ολοι οι… καλοί βρήκαν θέση στα ημιτελικά. Νίτζελ Αμος, Μοχάμεντ Αμαν, Ντέιβιντ Ρουντίσα, Ανταμ Κτσοτ και ο πρωτάρης Αμελ Τούκα κέρδισαν τη σειρά τους. Μόνο ο Μάρτσιν Λεβαντόβσκι ζορίστηκε αλλά κατάφερε να περάσει με χρόνο, από την πιο γρήγορη κούρσα, που βρήκε νικητή τον Κενυάτη Φέργκιουσον Ρότις με 1:45.83.

400μ. εμπόδια ανδρών
Εδώ έγινε της… Κένυας με δύο παγκοσμίως άγνωστους, τον Νίκολας Μπετ και τον Μπονιφάτσε Τουμούτι να κερδίζουν με χαρακτηριστική άνεση τη σειρά τους με 48.37 και 48.79 αντίστοιχα. Οι… Σούπερμεν Κενυάτες εντυπωσίασαν, αλλά ο «Μπάτμαν» Μπερσόν Τζάκσον, ο καλύτερος φέτος στον κόσμο, τα έκανε… θάλασσα στα δύο τελευταία εμπόδια και για πρώτη φορά έμεινε εκτός τελικού. Εξω και ο σαφώς ντεφορμέ Τζέχιου Γκόρντον, ο κάτοχος του τίτλου, που προερχόταν, ούτως ή άλλως από κακή σεζόν.

3000μ. στιπλ ανδρών
Ο Κονσέλσους Κιπρούτο νίκησε τον Εβαν Τζάγκερ στην 1η σειρά και ο Εζέκιελ Κεμπόι τον Μπίρμιν Κιπρούτο στην 3η, αλλά αυτά τα αποτελέσματα λίγη σημασία έχουν εν όψει τελικού που θα γίνει για πρώτη φορά από το 1997 χωρίς Γάλλο στη γραμμή εκκίνησης.

Σφύρα ανδρών
Από τα 77.00μ. το όριο πρόκρισης έπεσε στα 74.51μ. Ο Πάβελ Φάιντεκ έβαλε, όπως αναμενόταν το όνομά του στη λίστα με τους αθλητές που προκρίθηκαν, με 78.38 αλλά χρειάστηκε και δεύτερη βολή για να τα καταφέρει. Αποκλείστηκαν και οι τρεις Λευκορώσοι, ενώ από τους Ούγγρους πέρασε μόνο ο Κρίστιαν Παρς με 75.37μ.

1500μ. γυναικών
Το φιλόδοξο πλάνο της Γκενζέμπε Ντιμπάμπα για το ανεπανάληπτο νταμπλ σε 1500μ. και 5000μ. ξεκίνησε σούπερ με την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, 4:02.59, σε προκριματικά στα 1500μ. Από κοντά η Φέιθ Κιπιέγκον (4:02.77) που… πιστεύει στο θαύμα. Η Σιφάν Χασάν πήρε τα… σκαλπ των Νταουΐτ Σεαγιούμ, Αμπέμπα Αρεγκάουι, Τατιάνα Τομάσοβα και Τζεν Σίμπσον στη δεύτερη σειρά, αν και άπασες προκρίθηκαν.

1500μ. γυναικών
Ένα άλμα στα 13.84 αποδείχτηκε αρκετό για τον τελικό, αλλά το φινάλε είχε μπόλικο καρδιοχτύπι ειδικά για την κορυφαία φέτος στον κόσμο, Εκατερίνα Κόνεβα που πήδηξε μόλις 14.12, δεκατρείς πόντους κάτω από το όριο. Γκαμπριέλα Πέτροβα (14.44) και Κατερίνε Ιμπαργκουέν (14.42), οι καλύτερες.

Επταθλο γυναικών
Μόνο η επανακάμψασα Τζέσικα Ενις Χιλ πέρασε τους 4.000 βαθμούς μετά τα τέσσερα πρώτα αγωνίσματα και προηγείται με 4.005, έναντι 3.925 της συμπατριώτισσάς της και συνεχώς ανερχόμενης Καταρίνα Τζόνσον-Τόμπσον και 3.871 της Ολλανδέζας Ναντίνε Βίσερ. Η Μπριάν Τάισεν-Ιτον δεν είναι πολύ μακριά (3.865), αλλά δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα καλά. Η Σοφία Υφαντίδου ξεκίνησε καλά με δύο φετινά ρεκόρ (13.77 στα 100μ. εμπ. και 1.68μ. στο ύψος), αλλά τα 12.94 στη σφαίρα και το 25.93 στα 200μ την έριξαν στην 31η θέση με 3367 βαθμούς.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/