Connect with us

TOP

Ο Έλληνας με το παγκόσμιο ρεκόρ

Published

on

Στην ιστορία του ελληνικού στίβου, έχουν καταγραφεί αρκετοί καλοί δρομείς αποστάσεων. Μόνο ένας όμως ήταν πραγματικά παγκόσμια κλάση. Ο Αρσένης Τσίμινος θα μπορούσε να είχε γράψει ιστορία στον παγκόσμιο στίβο, αν δεν είχε σπάσει κάθε ρεκόρ ατυχίας. Ένας αθλητής με τεράστιες προοπτικές που όμοιος του, δύσκολα θα εμφανιστεί ξανά στην Ελλάδα.

της Ελεονώρας Ρωσιάδου
[email protected]

O κορυφαίος Έλληνας στατιστικολόγος του στίβου Νίκος Νταρής, μας έδωσε την αφορμή να θυμηθούμε τον σπουδαίο Αρσένη Τσίμινο. Σύμφωνα με το εξαιρετικό αρχείο του Νταρή, ο αθλητής του Κερκυραϊκού ΓΣ είναι μέχρι σήμερα ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 2.000μ. στιπλ των εφήβων! Στις 2 Οκτωβρίου 1980, σε ηλικία 19 ετών έκανε 5:25.01, επίδοση που τότε καταγράφηκε και ως η κορυφαία όλων των εποχών στην Ευρώπη, στην κατηγορία των ανδρών! Στο βιογραφικό του υπάρχουν 18 πανελλήνια ρεκόρ, με τα επτά από αυτά να παραμένουν ακατάρριπτα.
Το Sportsfeed εντόπισε και επικοινώνησε με τον Αρσένη Τσίμινο ο οποίος μπορεί να έχει αποσυρθεί εδώ και περίπου 30 χρόνια από την ενεργό δράση, ωστόσο το όνομα του παραμένει στη κορυφή της λίστας των καλύτερων δρομέων της χώρας που πέρασαν από το στιπλ. Ο 54χρονος Κερκυραίος που υπήρξε από τους πιο άτυχους αθλητές, μοιράστηκε μαζί μας μερικές αναμνήσεις από την πορεία του, αλλά μίλησε και για τη σύγκριση του τότε με του τώρα. «Σταμάτησα να ασχολούμαι με τον στίβο σε ηλικία 24 χρονών με αφορμή ένα τροχαίο ατύχημα που είχα. Τότε ήταν τέτοιες οι συνθήκες, όπου ο αθλητισμός ήταν μόνο ερασιτεχνικός και δεν είχαμε απολαβές. Μετά το ατύχημα για βιοποριστικούς λόγους αναγκάστηκα να εγκαταλείψω την Αθήνα και να επιστρέψω στην Κέρκυρα για να μπορέσω να δουλέψω» δήλωσε στο Sportsfeed ενώ αναφέρθηκε και στο σήμερα. «Από όσο μπορώ και παρακολουθώ η ανάπτυξη του αθλήματος έχει επιστρέψει στα δεδομένα της εποχής μας, γιατί και τότε γινόταν τα ίδια ακριβώς πράγματα. Αν δεν δώσεις ένα κίνητρο στον αθλητή και στον προπονητή πως θα αποφασίσει να θυσιαστεί για αυτό που κάνει; Δυστυχώς η ουσία είναι πως η ανάπτυξη βρίσκεται ακόμα σε πρωταρχικά στάδια, αλλά ευτυχώς υπάρχουν αξιόλογοι αθλητές που έχω ξεχωρίσει και δίνουν ακόμα ελπίδες».
Ο δέκα φορές πρωταθλητής Ελλάδος μοιράστηκε και μερικές από τις πιο έντονες στιγμές που έχουν καταγραφεί στη μνήμη του μέσα από αγώνες. «Οι πιο έντονες στιγμές που μου έχουν μείνει είναι περισσότερες από μια και αρκετές από αυτές δεν έχουν να κάνουν απαραίτητα με πανελλήνια ρεκόρ ή χρυσά μετάλλια, αλλά με προσωπικά στοιχήματα κατά τη διάρκεια των προσπαθειών μου. Θυμάμαι πολλούς αγώνες και πόσο έντονες, συγκινητικές και συναρπαστικές ήταν κάποιες από τις νίκες μου, κυρίως στο εξωτερικό, χωρίς αυτοί οι αγώνες να αναφέρονται καν σε κάποιες λίστες. Μια από τις δυσκολότερες στιγμές ήταν όταν ήρθε η ώρα να σταματήσω και δεν κρύβω ότι στεναχωρήθηκα πολύ. Δεν είχα κίνητρα ούτε λεφτά και το έκανα μόνο και μόνο επειδή ήμουν ερωτευμένος με τον στίβο, οπότε και πέρασα πολύ δύσκολες ώρες όταν σταμάτησα. Η πιο σημαντική βοήθεια που είχα για να το ξεπεράσω ήταν η αγάπη της οικογένειας μου και των δύο παιδιών μου».
Ο σπουδαίος δρομέας δεν ξεχνά και την ιδιαίτερη πατρίδα του για την οποία δηλώνει χαρούμενος με την εξέλιξη που παρουσιάζει στον στίβο. «Χαίρομαι γιατί οι Κερκυραίοι είναι άνθρωποι που αγαπούν τον αθλητισμό και συμπαραστέκονται στις ανάγκες των άλλων. Ο Κερκυραϊκός πάει καλά χάρη σε ανθρώπους που είναι και αυτοί ερωτευμένοι με το ταρτάν και κάνουν εξαιρετική δουλειά αναδεικνύοντας τα ταλέντα του νησιού μας».
Αθλητές σαν τον Αρσένη Τσίμινο, δυστυχώς η Ελλάδα δύσκολα θα βγάλει ξανά. Καλό είναι λοιπόν να μην τους ξεχνάμε γιατί αυτοί υπήρξαν οι πρωτοπόροι. Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τον στίβο, όπως ο Νίκος Νταρής και κρατούν όλες αυτές τις αναμνήσεις ζωντανές.
12143084_10156130441960484_2138201444304137204_n

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/