Ο ελληνικός αθλητισμός έγινε φτωχότερος καθώς μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές προσωπικότητες της Ελλάδας, ο θρυλικός Γιώργος Ρουμπάνης «έφυγε» σε ηλικία 95 ετών.
Τεράστια μορφή του ελληνικού αθλητισμού, ο Γιώργος Ρουμπάνης, στις 26 Νοεμβρίου 1956 κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης, πηδώντας 4.50μ στον τελικό του επί κοντώ που διήρκησε 11 ώρες! Πρόκειται για ένα μυθικό τελικό στον οποίο συμμετείχαν 19 αθλητές από 12 χώρες και ο Γιώργος Ρουμπάνης κατάφερε να κερδίσει το πρώτο ελληνικό Ολυμπιακό μετάλλιο μετά από 44 χρόνια!
Ο τελικός όχι μόνο διήρκησε 11 ώρες, αλλά και οι αθλητές αγωνίστηκαν με σιδερένια κοντάρια και προσγειώνονταν σε σακιά με άμμο. Το χρυσό μετάλλιο τότε το είχε κερδίσει ο Αμερικανός Μπομπ Ρίτσαρντς με 4.56μ και δεύτερος ήταν ο συμπατριώτης του Μπομπ Γκουτόφσκι με 4.53μ. Ύψος που πέρασε και ο Γιώργος Ρουμπάνης, αλλά του έριξε τον πήχη ο αέρας με τον Έλληνα θρύλο να ξεσπά σε κλάματα.
Ο Γεώργιος Ρουμπάνης, γιός του γυμναστή Σάββα Ρουμπάνη και αδελφός του καλαθοσφαιριστή Αριστείδη Ρουμπάνη, γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 1929 στη Θεσσαλονίκη. Κατάγεται από την Στεμνίτσα Αρκαδίας. Αρχικά εντάχθηκε στο δυναμικό του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου και εν συνεχεία μετεγγράφηκε στον Πανελλήνιο ΓΣ. Το 1956 του απονεμήθηκε το Αθλητικό Βραβείο του ΠΣΑΤ, ως καλύτερος αθλητής της χρονιάς. Αποσύρθηκε από τον αθλητισμό το 1961. Μαζί με το Δημήτρη Θανόπουλο ίδρυσε το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, το 1985.
Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Ισίδωρος Κούβελος, εκφράζοντας σύσσωμη την Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής τόνισε: «Είμαστε ιδιαίτερα στενοχωρημένοι για την απώλεια του κορυφαίου πρωταθλητή Γιώργου Ρουμπάνη, κορυφαίου και μεγαλύτερου εν ζωή Ολυμπιονίκη και του πρώτου μεταπολεμικά αθλητή που δόξασε την χώρα και σήκωσε την γαλανόλευκη ψηλά στον ιστό της δόξας! Σχεδόν σε ολόκληρη τη ζωή του, υπηρέτησε τον αθλητισμό και τον Ολυμπισμό προσφέροντας στην Ελλάδα στιγμές εθνικής υπερηφάνειας με κορυφαία, την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956. Και μετά το τέλος της αθλητικής του καριέρας συνέχισε να υπηρετεί τον Ολυμπισμό, ιδρύοντας το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών το 1985. Μοίρασε την αγάπη για τον αθλητισμό σε χιλιάδες νέους της χώρας μας και ήταν φωτεινό παράδειγμα αθλητή αλλά και ανθρώπου. Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου, στην οικογένεια και τους οικείους του. Καλό ταξίδι στην αιωνιότητα μεγάλε Ελληνα Ολυμπιονίκη. Θα ανήκεις για πάντα στο πάνθεον των κορυφαίων αθλητών της χώρας μας».
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα καλύψει όλα τα έξοδα της κηδείας του και θα εκδώσει ψήφισμα για την απώλεια του.