Το 2021 ήταν πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό στίβο αφού κατέγραψε χρυσό Ολυμπιονίκη. Μια τεράστια διάκριση που επισκίασε οποιοδήποτε άλλο επίτευγμα. Το 2021 είχαμε και αλλαγή στα πρόσωπα του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας. Το 2022 όπως δείχνουν τα πράγματα, θα είναι η συνέχεια του 2021.
Αλλαγή φρουράς
Το τέλος ενός Ολυμπιακού κύκλου, συνήθως ολοκληρώνει και τον κύκλο μεγάλων αθλητών και αθλητριών. Ο ελληνικός στίβος δε θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση. Σπουδαίοι αθλητές και αθλήτριες που κουβάλησαν το άθλημα στην Ελλάδα, είτε ανακοίνωσαν επίσημα πως δε θα συνεχίσουν τον πρωταθλητισμό, όπως το έκανε ο Κώστας Μπανιώτης, είτε προτιμούν να διατηρήσουν τα προνόμια τους για ακόμα μια χρονιά, χωρίς όμως να είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν τον πρωταθλητισμό.
Το 2021 ήταν μεταβατική χρονιά και η νέα γενιά των 20αρηδων αναλαμβάνει τα σκήπτρα, πλην Κατερίνας Στεφανίδη που έχει μέλλον ακόμα.
Πανελλήνια ρεκόρ
Δυστυχώς, η κατάρριψη πανελλήνιου ρεκόρ φαντάζει δύσκολη υπόθεση στον ελληνικό στίβο, όσον αφορά στις κατηγορίες ανδρών – γυναικών. Τελευταίο που καταγράφηκε ήταν το 2020, εν μέσω πανδημίας σε έναν «αγώνα» σε κάποια αυλή στις ΗΠΑ (σφαιροβολία, 21.05μ – Νίκος Σκαρβέλης). Δε θα φύγει το 2022 όμως χωρίς πανελλήνιο ρεκόρ, όπως συνέβη το 2021.
Το πιο πιθανό πανελλήνιο ρεκόρ που θα πέσει είναι αυτό στο μήκος του κλειστού στίβου. Ο Μίλτος Τεντόγλου το 2019 πήδηξε 8.38μ. Με παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού φέτος και τον αθλητή του Γιώργου Πομάσκι να βελτιώνεται συνεχώς, δεν έχει πολλά… ψωμιά ακόμα αυτό το ρεκόρ. Πιο δύσκολο το 8.66μ στον ανοιχτό του Λούη Τσάτουμα, όμως με τον Τεντόγλου που το 2021 πήδηξε 8.60μ, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.
Καλές προοπτικές έχει και ο Εμμανουήλ Καραλής. Το 5.85μ του Κώστα Φιλιππίδη στον κλειστό από το 2017 και το 5.91μ στον ανοιχτό από το 2015 κινδυνεύουν. O Καραλής έχει 5.80μ τόσο στον ανοιχτό όσο και στον κλειστό. Στους Ολυμπιακούς έδειξε ότι πλέον δεν είναι ο ταλαντούχος Καραλής, αλλά ένας έτοιμος άλτης του επί κοντώ που το 5.90μ είναι απόλυτα εφικτό για τον ίδιο.
Πέραν του διδύμου, υπάρχει η Κατερίνα Στεφανίδη που το μοναδικό της πρόβλημα είναι οι τραυματισμοί. Αν είναι υγιής, μπορεί να απειλήσει το δικό της 4.91μ ιδίως στον ανοιχτό. Επίσης η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη που κόντρα στη… λογική, σε ηλικία 37 ετών διαρκώς βελτιώνεται. Αν και το 2022 θα επικεντρωθεί στα 35χλμ, το 1:28:58 της Αθηνάς Παπαγιάννη από το 2004, μπορεί να καταρριφθεί από την Καδιτσιώτισσα που έχει από το 2020 1:30:25.
Καλές πιθανότητες στο έπταθλο έχει ο Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης. Το 2021 έκανε 5.863 και κυνηγά τους 6.032 του Πρόδρομου Κορκίζογλου από το 2000. Γιατί όχι; Στο δέκαθλο έχει 7.665 και δύσκολα θα πλησιάσει τους 8.069 του Κορκίζογλου από το 2000.
Δε θα αποκλείσουμε από τη λίστα των υποψήφιων προς κατάρριψη ρεκόρ, το 7.59 του Κώστα Δουβαλίδη στα 60μ εμπόδια από τον ίδιο, το 20.38μ στη σφαιροβολία κλειστού στίβου που έχει ο Νίκος Σκαρβέλης από το 2020 τόσο από τον ίδιο όσο και από τον Οδυσσέα Μουζενίδη και σούπερ αουτσάιντερ θα βάλουμε τα 800μ των ανδρών στον κλειστό. Το πανελλήνιο ρεκόρ είναι 1:48.64 από το 2014 και το έκανε ο Κώστας Νακόπουλος. Σε κάποιο διεθνές μίτινγκ με υψηλό συναγωνισμό, δεν το αποκλείουμε να καταρριφθεί.
Διακρίσεις
Το διεθνές καλεντάρι για το στίβο έχει παγκόσμιο κλειστού και ανοιχτού, ευρωπαϊκό ανοιχτού και παγκόσμιο βάδην. Είμαστε σε μετα-Ολυμπιακή χρονιά με τους περισσότερους αθλητές και αθλήτριες να βγαίνουν από επίπονο πενταετή (με δύο χρόνια πανδημίας) κύκλο προετοιμασίας. Θεωρείται σίγουρο πως αρκετοί θα κάνουν επιλογή διοργανώσεων. Κάποιοι θα αφήσουν τον κλειστό (ήδη το έχουν ανακοινώσει) κάποιοι Ευρωπαίου θα αφήσουν το παγκόσμιο ή το ευρωπαϊκό, ανάλογα με το στόχο που έχουν. Από ελληνικής πλευράς τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά. Τεντόγλου (μήκος), Καραλής (επί κοντώ), Στεφανίδη (επί κοντώ) είναι αυτοί που διεκδικούν μετάλλια σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε ευρωπαϊκό, δίπλα σε αυτήν την τριάδα μπορεί να προστεθεί η Κυριακοπούλου (επί κοντώ) και η Ντρισμπιώτη (βάδην). Διάκριση όμως είναι και η συμμετοχή σε τελικό. Ελένη Πόλακ (επί κοντώ), Μιχάλης Αναστασάκης (σφυροβολία), Χρήστος Φραντζεσκάκης (σφυροβολία) είναι αυτοί που έχουν καλές προοπτικές τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό (για τη σφυροβολία το ευρωπαϊκό είναι παγκόσμιο αφού όλοι οι καλοί είναι Ευρωπαίοι) επίπεδο. Μετά από αρκετά χρόνια, η Ελλάδα έχει καλές προοπτικές να έχει παρουσία σε τελικό ευρωπαϊκού και στον ακοντισμό γυναικών με την Ελίνα Τζένγκο (το 2018 ο τελικός έκλεισε στο 59.29μ).
ΣΕΓΑΣ
Αρκετά ενδιαφέρουσα αναμένεται η χρονιά και στο διοικητικό κομμάτι του στίβου. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ομοσπονδίας, η πλειοψηφία στο συμβούλιο είναι οριακή (12-10) όπως και η εκλογή της (114-107 οι ψήφοι). Αν στην γενική συνέλευση του Μαρτίου η νυν διοίκηση δεν περάσει τον οικονομικό απολογισμό, τότε θα έχουμε εξελίξεις. Επίσης η γενική συνέλευση θα κληθεί να εκλέξει αντιπρόσωπο στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Μια εκλογική αναμέτρηση που θα σημάνει πολλά. Το μόνο σίγουρο είναι πως τον Μάρτιο θα υπάρχουν εξελίξεις που θα προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του ελληνικού στίβου.