Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ο γαλάζιος Σεβαστής, που υιοθετήθηκε από τον Φούρα και έγινε διοίκηση πρωτοδικείου

Published

on

Άλλη μία επιστολή εστάλη χθες από τον Βασίλη Σεβαστή προς τα σωματεία, με την οποία καταγγέλει κρατική παρέμβαση υπογραμμίζοντας πως κόντρα στους νόμους (παράνομα δηλαδή) θα συνεχίσει τον αγώνα του για να παραμείνει στη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ.

Ποτέ στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού δεν υπήρξε παράγοντας τόσο αγκιστρωμένος σε μία καρέκλα, αρνούμενος να την αφήσει δηλώνοντας δημοσίως ότι δε θα τηρήσει τους νόμους του κράτους.
Ο Βασίλης Σεβαστής αρχίζει και χάνει συμμάχους καθώς από αρχαιοτάτων χρόνων, η παρανομία δεν μπορεί να έχει ρόλο θεσμικό.
Αν όμως για τον 71χρονο Σεβαστή, η μνήμη του έχει εξασθενήσει ωρυόμενος προς πάσα κατεύθυνση που δε συμφωνεί μαζί του, υπάρχουν τα δημοσιεύματα των εφημερίδων των 80s και των 90s που μας θυμίζουν τον τρόπο που ο ίδιος κατάφερε να ανατρέψει τον… Σεβαστή των 90s.

O γαλάζιος Σεβαστής που έγινε διευθυντής του πράσινου Φούρα

Στις 23 Νοεμβρίου 2008, ο συνάδελφος Γιάννης Τζούστας, στην έντυπη έκδοση του Κυριακάτικου Βήματος και στη συνέχεια στις 25 Νοεμβρίου 2008 στην ηλεκτρονική έκδοση, αναφέρει για τον Βασίλη Σεβαστή: «Στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης επί γενικής γραμματείας του Κώστα Παπαναστασίου διορίζεται διευθυντής στο στάδιο των Καλαβρύτων. Τότε οι άσπονδοι φίλοι του τού προσάπτουν το παρατσούκλι Λιμενάρχης Καλαβρύτων με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχε στάδιο στη μαρτυρική πόλη. Αργότερα, πάντα επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, τοποθετείται στο Εθνικό στάδιο Πατρών, θέση την οποία χάνει με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981. Ο διωγμός του από την κυβέρνηση της αλλαγής τον κάνει να προσεγγίσει για λίγους μήνες την αριστερίστικη οργάνωση (διαγραφέντες από το ΚΚΕ) ΕΕΑΜ, της οποίας ο κύριος όγκος μελών βρισκόταν στην Αχαΐα. Στη συνέχεια αρχίζει την προσέγγισή του με το ΠΑΣΟΚ, αλλά το δεξιό παρελθόν του κάνει επιφυλακτικούς τους νέους ”συντρόφους” του και έτσι δεν μπορεί να γίνει μέλος του Κινήματος».

H περίοδος Κατσιμπάρδη στον ΣΕΓΑΣ και οι κλειστές πόρτες του Σεβαστή

Στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Η Αυγή», γίνεται αναφορά στην περίοδο της διοίκησης Κατσιμπάρδη που άλλαξε πολλά στον ΣΕΓΑΣ. «Το 1984, όταν απέκτησε την πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ το ΑΚΕΚΑ, μια κίνηση παλαιών αθλητών – παραγόντων που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα κόμματα της Αριστεράς (μεταξύ των οποίων και του… ΚΚΕ), ο εκλεγείς πρόεδρος και μετέπειτα υπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Κατσιμπάρδης, στην πρώτη κιόλας επίσκεψη, με τη νέα του ιδιότητα, στα γραφεία της ομοσπονδίας ανακοίνωσε ότι πλέον οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου θα είναι “ανοιχτές” για το κοινό και τον Τύπο. Ο κ. Κατσιμπάρδης συνοδευόταν από κάποιες μεγάλες μορφές του ελληνικού στίβου, που είχαν εκλεγεί τότε για πρώτη φορά σύμβουλοι του ΣΕΓΑΣ, όπως ο Γιώργος Παπαβασιλείου, ο Βασίλης Μαυραπόστολος, ο Νίκος Ρεγκούκος, ο Γιώργος Μπαμπανιώτης, ο Θανάσης Ραγάζος, αλλά και ο ηθοποιός, πρωταγωνιστής του “Θίασου”, Βαγγέλης Καζάν. Προκειμένου να γίνει λειτουργική η αίθουσα του διοικητικού συμβουλίου, ο άλλοτε βαλκανιονίκης των 400 μέτρων ζήτησε μάλιστα από τις τεχνικές υπηρεσίες να διευρυνθεί ο χώρος, προκειμένου να χωράνε και οι παρατηρητές.
Τα Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ ήταν “ανοιχτά” (τουλάχιστον για τους εκπροσώπους του Τύπου) και επί διοίκησης Στράτου Μολυβά (1988-1997), αλλά, με το που ανέλαβε πριν από 16 χρόνια η διοίκηση του Βασίλη Σεβαστή, μία από τις πρώτες της αποφάσεις της ήταν να “κλείσουν” τα συμβούλια!
».

Επιστροφή Σεβαστή στον ΣΕΓΑΣ με Μολυβά και η παρέμβαση Φούρα

Το 1987 πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ εκλέγεται ο Στράτος Μολυβάς ο οποίος τοποθετεί τον Σεβαστή στο τιμ των ομοσπονδιακών προπονητών. Στο Κυριακάτικο Βήμα ο Γιάννης Τζούστας γράφει για τον Σεβαστή: «Επί προεδρίας Μολυβά εισέρχεται στο τιμ των ομοσπονδιακών προπονητών, αναλαμβάνοντας όμως για μεγάλο διάστημα θέσεις που τον φέρνουν σε συνεχή επαφή με τα σωματεία, όπως αυτή του τεχνικού ανάπτυξης, και αποτελεί το ”μακρύ χέρι” της διοίκησης προς το εκλογικό σώμα. Εν τω μεταξύ, το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ του επιτρέπει να γίνει μέλος του κόμματος, ενώ αναλαμβάνει και τη θέση του αρχιπροπονητή του ΣΕΓΑΣ. Στη συνέχεια όμως έρχεται σε ρήξη με τον κ. Μολυβά και παραιτείται από τον ΣΕΓΑΣ, στον οποίο θα επιστρέψει ως πρόεδρος χάρη στην υποστήριξη του τότε υφυπουργού αθλητισμού Ανδρέα Φούρα, τον οποίο είχε εν τω μεταξύ προσεγγίσει. Μάλιστα, όταν ο Αχαιός πολιτικός τοποθετείται στο υφυπουργείο αθλητισμού ύστερα από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1996, ορίζει τον κ. Σεβαστή διευθυντή του γραφείου του. Οταν η ”πολιτεία” του κ. Μολυβά στον ΣΕΓΑΣ προκαλεί δυσφορία στην αθλητική ηγεσία, παρουσιάζεται η μεγάλη ευκαιρία στον πρώην φίλο τού τότε προέδρου της ομοσπονδίας στίβου για να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη εκθρονίζοντάς τον. Χάρη στην υποστήριξη και του τέως υφυπουργού αθλητισμού ο κ. Σεβαστής αναδεικνύεται στην αρχή πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης που είχε ορίσει το πρωτοδικείο και στη συνέχεια επιβεβαιώνεται η εκλογή του μετά τη νίκη της παράταξής του στη γενική συνέλευση του ΣΕΓΑΣ».

Πρόεδρος πρωτοδικείου ο Σεβαστής

Στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, στις 16 Μαΐου 1997 το ρεπορτάζ του συνάδελφου Γιώργου Ρουσάκη αναφέρει: «Ένα ακόμα ισχυρό κτύπημα, που τον θέτει για πρώτη φορά μετά 14 χρόνια εκτός ΣΕΓΑΣ και ουσιαστικά τού αφαιρεί και τις ελάχιστες πιθανότητες επανεκλογής που είχε αν έκανε ο ίδιος τις αρχαιρεσίες στις 7 Ιουνίου, δέχθηκε ο Στράτος Μολυβάς με τον ορισμό προσωρινής διοίκησης από το Πρωτοδικείο. Το Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων του Πρωτοδικείου της Αθήνας με χθεσινή απόφαση όρισε προσωρινή διοίκηση στον ΣΕΓΑΣ με αρμοδιότητα να διεξαγάγει τις αρχαιρεσίες εντός τεσσάρων μηνών, αλλά και να επιμεληθεί επείγουσες υποθέσεις στο διάστημα μέχρι τις αρχαιρεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, όλα τα μέλη του προσωρινού Δ.Σ. είναι αποφασισμένα να μην καθυστερήσουν τη διαδικασία πέρα από την ημερομηνία που είχε θέσει ο πρώην πρόεδρος. Τα μέλη που προτάθηκαν στο προσωρινό Δ.Σ. και που θα συγκροτηθούν σε σώμα ίσως και σήμερα, είναι ο τέως ΓΓΑ Κώστας Παπαναστασίου και οι Γ. Χαλκίδης, Β. Σεβαστής, Κ. Γραμματικόπουλος, Ε. Παπαποστόλου, Μ. Ξεκαλάκης, Θ. Βογιατζής, Φ. Παπαδάκη, Γ. Κωνσταντόπουλος, Ι. Σταματόπουλος, Π. Βίγλας, Π. Παπαμιχαήλ, Ε. Τζελάτης, Γ. Αλεξανδράκης, Κ. Δημοσθένους, Χ. Κασαλιάς, Ε. Μιχαήλ, Κ. Μιχελής, Γ. Κατσικάρος, Χ. Λαζαρίδης και Γ. Ματσκανίδης».

Κυβερνητική παρέμβαση και νίκη Σεβαστή

Στις εκλογές που ακολούθησαν στα τέλη Ιουνίου, δεν κατέβηκε καθόλου ο Μολυβάς καθώς το σωματείο του οποίου είχε την εκπροσώπηση, ο ΟΦΚΑ Περιστερίου τον έβγαλε από εκπρόσωπο αφήνοντάς τον χωρίς σωματείο. Την επόμενη ημέρα των εκλογών του ΣΕΓΑΣ (30 Ιουνίου 1997), η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ είχε γράψει: «Περίφανη νίκη σημείωσε η υπό τον Βασίλη Σεβαστή Ανανεωτική Κίνηση Αθλημάτων ΣΕΓΑΣ (ΑΚΑΣ) στις χθεσινές αρχαιρεσίες του ΣΕΓΑΣ, στο Κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, αφού εξελέγησαν όλα τα στελέχη της. Πρώτος σε ψήφους (199) ο Βασίλης Σεβαστής, που θα είναι ο νέος εκλεγμένος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, ύστερα από 10 χρόνια κυριαρχίας του Στράτου Μολυβά, ο οποίος δεν ήταν καν υποψήφιος, αφού σνομπάρισε τις εκλογές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για κυβερνητική παρέμβαση».

Μετά τη νίκη του στις εκλογές του 1997, ο Βασίλης Σεβαστής παραχώρησε συνέντευξη στον Γιώργο Ρουσάκη, στις 16 Ιουλίου 1997. Μεταξύ άλλων ο Σεβαστής τότε είχε πει:

Ρουσάκης: Οι πρόσφατες επιτυχίες του στίβου δικαιώνουν την απελθούσα διοίκηση;
Σεβαστής: Δικαιώνουν αθλητές, προπονητές, σωματεία.

Ρουσάκης: Ο Βασίλης Σεβαστής πόσες θητείες θα ήθελε ως πρόεδρος;
Σεβαστής: Ακόμη και μία, αρκεί να είναι παραγωγική».

Όλα τα παραπάνω αποσπάσματα των εφημερίδων βρίσκονται στο διαδίκτυο στη διάθεση του καθενός. Βέβαια κάποιοι τα θυμούνται καλά από εκείνη την εποχή, απλά έχουν επιλέξει να τα… ξεχάσουν…



Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/