Connect with us

SOCHI 2014

Ο γητευτής του χιονιού

Published

on

Σε ένα μήνα πρόκειται να αρχίσουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Μπορεί οι πίστες να μην έχουν αρκετό χιόνι! Κι όμως…

του Δημήτρη Χρυσάνθη
[email protected] follow me @dchryss

Η ΔΟΕ βεβαίως έπρεπε να το περιμένει. Μια απλή ερώτηση στους ειδικούς περί των κλιματολογικών συνθηκών είναι αρκετή για να μάθει κανείς ότι η περιοχή του Καυκάσου, όπου βρίσκεται το Σότσι, είναι η πιο ζεστή σε όλη τη Ρωσία! Και η σχετική εμπειρία το επιβεβαιώνει. Πέρυσι τον Φεβρουάριο το θερμόμετρο στο Σότσι άγγιξε μέχρι και τους 17 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις έπεσε κάτω από το μηδέν. Την παραμονή της φετινής Πρωτοχρονιάς δε, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας ήταν 13 βαθμοί και το βράδυ δεν έπεσε κάτω από τους 5. Αν σκεφτεί κανείς ότι, όπως αναφέρει θεμελιώδης νόμος της Φυσικής, το νερό παγώνει (και προφανώς το χιόνι δημιουργείται) σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 0 βαθμών Κελσίου, τότε υπάρχει θέμα.
Οι διοργανωτές πάλι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει. Διότι έχουν απευθυνθεί στον ειδικό. Τον Μίκα Μαρτικάινεν. Τον επονομαζόμενο «γητευτή του χιονιού».

Αποθηκευμένο χιόνι!
Έχοντας μάθει από μικρός στη γενέτειρά του, τη Φινλανδία, να χρησιμοποιεί πάνω από 20 λέξεις για να περιγράψει τα διαφορετικά είδη χιονιού, ήταν αδύνατο να μην το αγαπήσει. Μεγαλώνοντας το λάτρεψε και σήμερα, στα 56 χρόνια του, λέει πως μετά την επί 30ετία σύζυγό του είναι η δεύτερη αγάπη του. «Είναι η ζωή μου ολόκληρη», υποστηρίζει μετ’ επιτάσεως. Είναι επίσης το επάγγελμά του.
Ως φανατικός σκιέρ, στενοχωριόταν που κάθε φορά ερχόταν το καλοκαίρι και δεν μπορούσε να συνεχίσει να ασχολείται με το αγαπημένο του άθλημα. Άρχισε λοιπόν να ψάχνει τρόπους ώστε να παρατείνει την περίοδο του σκι. Η ιδέα τού ήρθε παρατηρώντας τους σωρούς από χιόνι που μαζεύονταν την άνοιξη κι ήταν έτοιμο να λιώσει. «Τι θα γινόταν αν αποθηκεύαμε αυτό το χιόνι για να το χρησιμοποιήσουμε σε περιόδους που δεν χιονίζει», αναρωτήθηκε και άρχισε τα (επιδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση) πειράματα.
Τελικά βρήκε την πατέντα. Μάζευε το χιόνι δημιουργώντας μεγάλους σωρούς και το κάλυπτε με πριονίδι. Το χιόνι έμενε άθικτο στη διάρκεια του καλοκαιριού και όταν το έβγαζε στην αρχή του φθινοπώρου, ήταν έτοιμο να το χρησιμοποιήσει. Είχε δηλαδή χιόνι, χωρίς να έχει καν χιονίσει! Αυτό ήταν. Αμέσως μετά ίδρυσε την εταιρεία Snow Secure Ltd. και άρχισε να δίνει λύσεις στο πρόβλημα έλλειψης χιονιού σε όλο τον κόσμο. Πάει παντού.
Πήγε και στο Σότσι, όταν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του το ζήτησαν. Και σήμερα δηλώνει με τη βεβαιότητα και την ηρεμία που του προσφέρει η πολύχρονη εμπειρία του: «Δεν ξέρω ποιος ανησυχεί, εγώ πάντως δεν ανησυχώ καθόλου. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος να λείψει το χιόνι από το Σότσι».
Ο Μίκα Μαρτικάινεν δεν μιλάει στην τύχη. Από το 2010, όταν συμφώνησε να συνεργαστεί με τους διοργανωτές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, και μετά σχεδόν πολιτογραφήθηκε δημότης του Σότσι. Μια φορά το μήνα το επισκεπτόταν οπωσδήποτε όλον αυτό τον καιρό και μελετούσε οτιδήποτε έχει σχέση με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Ανέλυσε πάνω από 1000 σελίδες στοιχείων σχετικών με τα καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και πήρε συνέντευξη μέχρι και από τη γιαγιά ενός από τους οδηγούς του, που ζούσε μόνιμα και είχε περάσει πολλούς χειμώνες εκεί! Στο τέλος κατήρτισε ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πλάνο επάρκειας χιονιού για τους Αγώνες, που περιλαμβάνει τρία στάδια:

  • Αρχικά οι διοργανωτές θα βασιστούν στο χιόνι που θα έχει πέσει τις ημέρες των αγώνων.
  • Έπειτα, θα υπάρχει αποθηκευμένο μισό εκατομμύριο κυβικά μέτρα χιόνι σε 14 μονωμένους σωρούς, που θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία του Καυκάσου! Οι σωροί αυτοί έχουν μονωθεί με καλύμματα αλουμινίου, που ήταν πιο εύκολο να βρεθούν σε αυτές τις ποσότητες από το πριονίδι, που παραδοσιακά χρησιμοποιεί ο Μαρτικάινεν.
  • Τέλος, έχουν αποκτηθεί τρία ειδικά μηχανήματα που μπορούν να παράγουν χιόνι σε θερμοκρασίες μέχρι και 15 βαθμών Κελσίου!
  • Μετά από όλα αυτά φαίνεται πως οι Αγώνες θα γίνουν ακόμα κι αν δεν πέσει ούτε μία νιφάδα στο Σότσι από σήμερα μέχρι την έναρξή τους…

    Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr