Connect with us

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Ταμουρίδης: «Ο Γύρος Ελλάδας δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το πρόγραμμα»

Published

on

Ο Γιάννης Ταμουρίδης είναι ο Έλληνας ποδηλάτης με την πιο πλούσια εμπειρία στον ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας και όχι μόνο. Η αναβίωση της μεγαλύτερης ελληνικής διοργάνωσης ήταν το καλύτερο νέο για την ελληνική ποδηλασία καθώς δίνεται σημαντικό κίνητρο στους Έλληνες ποδηλάτες, όπως τονίζει και ο Ταμουρίδης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Spotsfeeed.

συνέντευξη Άρης Κατσίδης
[email protected]

Ο πολλάκις πρωταθλητής Ελλάδας έχει μια πλούσια ιστορία στον Γύρο της Ελλάδας, αφού μεταξύ άλλων έχει μια νίκη στον πρόλογο του 2002 στην Θεσσαλονίκη, αλλά και μία επικράτηση στο χρονόμετρο του δεύτερου ετάπ στην Πρέβεζα, ενώ έχει πλασαριστεί στην γενική κατάταξη μια φορά στην 2η θέση (2011), σε δύο περιστάσεις στην 3η θέση (2003, 2012), αλλά έχει και μια τέταρτη θέση το 2004.

Πόσο σημαντική είναι η αναβίωση του Γύρου της Ελλάδας για την ελληνική ποδηλασία;
Σίγουρα, το γεγονός την ανακοίνωσης του με χαροποίησε ιδιαίτερα . Είναι ένα Γύρος που δεν θα έπρεπε να λείπει από τον αγωνιστικό πρόγραμμα της ομοσπονδίας, και να διεξάγεται κάθε χρόνο με στόχο την βελτίωση του. Η απουσία του δημιούργησε έλλειψη κινήτρου για τους αθλητές δρόμου και εύχομαι η αναβίωση του να αποτελέσει λόγο ώστε να ανέβει το επίπεδο. Πέρα όμως από το αθλητικό κομμάτι αποτελεί και ένα μεγάλο πολιτισμικό γεγονός το οποίο θα διαφήμισει την χώρα μας και θα προσελκύσει τουρίστες η προβολή του. Ευχή όλων είναι να συνεχίσει η διοργάνωση του Γύρου και να μην αποτελεί όπως τα προηγούμενα χρόνια περιοδικά μια διοργάνωση η οποία θα σταματήσει. Πιστεύω όμως ότι πλέον υπάρχει η εμπειρία και τα σωστά άτομα πίσω από τις κατάλληλες θέσεις ώστε να διασφαλίσουν αυτήν την παράδοση.

Έχοντας μεγάλη διεθνή εμπειρία αλλά και συμμετοχές στον ποδηλατικό Γύρο της Έλλαδας, πόσο σημαντική είναι για έναν Έλληνα ποδηλάτη αυτή η διοργάνωση;
Σίγουρα για έναν Έλληνα αθλητή, αποτελεί στόχο ο Γύρος της χώρας του και είναι ιδιαίτερη η τιμή και μεγάλο κίνητρο να φέρει ένα καλό αποτέλεσμα. Αυτό που έκανε ξεχωριστό τον Γύρο ήταν οι ιδιομορφίες των ελληνικών διαδρομών και των ελληνικών τοπίων, χωρίς να θέλω να μειώσω σε καμία περίπτωση άλλους Γύρους, έχουμε ιδιαίτερα όμορφα τοπία, τα οποία μπορούν να διαφημιστούν στο εξωτερικό και να προσελκύσουν τουρίστες. Σε συζητήσεις με ξένους αθλητές, μου έλεγαν ότι είναι ένας πανέμορφος Γύρος, με πολύ ωραίες διαδρομές, πολύ ωραία τοπία και καλό καιρό. Ένας ιδιαίτερος ξεχωριστός Γύρος που όλοι θα ήθελαν να τρέξουν με λίγα λόγια.

Από την εμπειρία που έχεις σε μεγάλους διεθνείς αγώνες, ποια στοιχεία πιστεύεις ότι θα πρέπει να έχει ο ελληνικός Γύρος της Ελλάδας.
Είναι εντελώς διαφορετικά τα μεγέθη των γκραντ τουρ,  αλλά στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η προβολή της χώρας μας, οπότε οι ευρωπαίοι που θα το παρακολουθήσουν τηλεοπτικά, να θαυμάσουν τα Ελληνικά τοπία. Οπότε, θεωρώ ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να διασφαλιστούν είναι η σωστή τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα αλλά και η ασφάλεια του. Ειδικά στο κομμάτι της ασφάλειας πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση γιατί το επίπεδο του αγώνα θα υψηλό αλλά το ίδιο και οι απαιτήσεις από τους αθλητές και τις ομάδες.

Τι θυμάται ο Ταμουρίδης από τις συμμετοχές του στο Γύρο της Ελλάδας

2002
Το ότι ξεκίνησε ο Γύρος τότε από την Θεσσαλονίκη ήταν ένα έξτρα κίνητρο για εμένα να τα πάω καλά. Τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου προλόγου, ταίριαζαν στα δικά μου χαρακτηριστικά, για αυτό και αποτελούσε μεγάλο προσωπικό στόχο που εν τέλη τον πέτυχα . Σίγουρα, να ξεκινάς ως πρωτοπόρος μέσα από την πόλη σου στον Γύρο της Ελλάδας, θεωρώ ότι είναι για κάθε αθλητή μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή. Χαρακτηριστικά θυμάμαι ότι ήταν τόσο μεγάλη η ικανοποίηση μου που δυσκολεύτηκα το βράδυ να κοιμηθώ κάτι που σίγουρα επηρέασε την απόδοση της επόμενης ημέρας.

2003
Ήταν η χρονιά που ο Βασίλης Αναστόπουλος κέρδισε τον Γύρο και ήταν μια τεράστια επιτυχία, αφού γινόταν ο μόναδικός Έλληνας που το κατάφερνε. Ήταν μεγάλη η χαρά μου για αυτήν την επιτυχία διότι πέρα από συναθλητής μου ήταν και πολύ καλός μου φίλος. Παρόλα αυτά μέσα στον αγώνα τρέχαμε ο καθένας για την νίκη αλλά θυμάμαι οτί παρόλο που βρέθηκα σε αρκετά ετάπ ακριβώς από πίσω τους δεν κατάφερα να τον κερδίσω ποτέ. Για εμένα προσωπικά όμως αποτελούσε επιτυχία διότι ήταν η πρώτη φορά που κατάφερα να ανέβω στο βάθρο της γενικής (3ος) σε ηλικία 23 χρονών.

2004
Ενώ ήμουν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, δυστυχώς τον τελευταίο μήνα είχα διαγνωστεί με μονοπυρήνωση. Με τον Εθνικό προπονητή πήραμε την απόφαση να μην αποσυρθώ και να τρέξω τον Γύρο, επειδή είχα ήδη πολύ καλή προετοιμασία, παρόλο που με είχε ρίξει αρκετά η ασθένεια. Παρόλα αυτά, κατάφερα να ολοκληρώσω τον Γύρο της Ελλάδας σε μία αρκετά καλή θέση στη γενική (4η), αλλά σίγουρα ήταν ο δυσκολότερος μου Γύρος, διότι θύμαμαι ότι υπέφερα κάθε μέρα σε κάθε ετάπ για να τερματίσω. Επειδή ήταν Ολυμπιακή χρονιά, ο Γύρος της Ελλάδας ήταν ενόψει της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Παρόλα αυτά μετά από δύο, τρεις εβδομάδες αναγκάστηκα να σταματήσω οριστικά λόγω της κατάστασης της υγείας μου.

2011
Αυτό ήταν ίσως ο μοναδικός Γύρος που θα μπορούσα να κερδίσω. Η διαδρομή και τα χαρακτηριστικά του χρονομέτρου της Πρέβεζας ταιριάζαν στα δικά μου χαρακτηριστικά. Ήταν μια ιδιαίτερα μεγάλη ατομική χρονομέτρηση, από την οποία ήξερα ότι μπορώ να πάρω ένα καλό πρόβαδισμα, το οποίο και έκανα και μου έδωσε μια σιγουριά για την γενική κατάταξη. Μετά το χρονόμετρο της Πρέβεζας όντως ήμουν πρωτοπόρος του αγώνα, αλλά δύο ετάπ πριν τον τερματισμό, στους Δελφούς υπήρχε μια πτώση με δύο Γερμανούς αθλητές, από τους οποίους τιμωρήθηκε μόνο εκείνος που με έριξε, ενώ ο άλλος πήρε τα μπόνους του τερματισμού και με πέρασε στην γενική κατάταξη, εξαιτίας αυτού του περιστατικού έχασα και τον Γύρο για μόλις 5 δευτερόλεπτα και η απογοήτευση ήταν μεγάλη.

2012
Ήταν ένας Γύρος προετοιμασίας πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Ιδίως το 2011 και το 2012 θα έλεγα ότι πήγαινα με στόχο  την κατάκτηση του Γύρου, ενώ τις προηγούμενες χρονιές επειδή ήμουν και μικρότερος , ο στόχος ήταν μια θέση στο βάθρο. Παρόλα αυτά, βρέθηκα απέναντι σε ένα πολύ δυνατό Σλοβένο αθλητή, τον Ρόμπερτ Βρέτσερ και έναν έμπειρο Ιταλό, Νταβίντε Ρεμπελίν. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω από την 3η θέση στην γενική, αν και ήμουν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Τις τελευταίες δυο χρονιές συμμετείχα με την ελληνική επαγγελματική ομάδα κοντινένταλ, Sp Tableware. Χαρακτηριστικά θυμάμαι εκείνη την χρονιά ότι πέρα από την 3η θέση στην γενική κέρδισα τα σπριντ ανάβασης και ο Περικλής Ηλίας πήρε το 3ο ετάπ στην Σπάρτη. 

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!