Connect with us

EDITORIAL

Αποστολή Μελβούρνη: Ο Ιάπωνας θείος του Τσιτσιπά και ο ΑΟ Σελλάνων

Published

on

Το τελευταίο τρένο για τη Νάρνια της Μελβούρνης φεύγει σε μισή ώρα, στις 00:22, κι εγώ έχω πολλά ακόμα να γράψω για την πρώτη, γεμάτη μέρα του αυστραλιανού όπεν.

Μελβούρνη Παναγιώτης Βότσης
[email protected]

Για να μην βγάλω τη νύχτα στο κέντρο Τύπου έπρεπε να γράψω αυτές τις γραμμές από το τρένο και το σπίτι. Χαλάλι όμως το ξενύχτι, γιατί η κούραση είναι -ακόμα τουλάχιστον- γλυκιά.

Τον ενθουσιασμό του πρωινού προγράμματος με τα ματς των Φέντερερ, Οσάκα και Σαποβάλοφ ακολούθησε μία, αρκετά δυνατή θα λέγαμε, μεσημεριανή καταιγίδα, που άλλαξε άρδην τα πλάνα των διοργανωτών αλλά και τα δικά μας. Η Μαρία Σάκκαρη δεν έπαιξε τελικά σήμερα αγώνα στον πρώτο γύρο και πήρε παράταση για τις 10:30 το πρωί, δηλαδή για τις 1:30 τα ξημερώματα της Τρίτης στην Ελλάδα. Δε συνέβη όμως το ίδιο και για το Στέφανο Τσιτσιπά που αγωνιζόταν στο προνομιούχο Μάργκαρετ Κορτ αρένα στις 19:00 (10:00 Ελλάδας) και έτσι όλο το απόγευμα -και το βράδυ- ο Έλληνας σούπερσταρ μονοπώλησε το ενδιαφέρον μας.

Πρώτα πήγα και τον είδα στην προπόνηση-προθέρμανση, σε ένα από τα 7 κλειστά κορτ που διαθέτει το εθνικό κέντρο του τένις (δείτε εδώ), όπου με παρτενέρ τον Μιχάλη Πρεβολαράκη και με τις υποδείξεις του πατέρα του Απόστολου και του Πάτρικ Μουράτογλου έκανε τις τελευταίες βελτιώσεις στο παιχνίδι του. Φάνηκε αρκετά νευρικός με τα χτυπήματα που δεν του έβγαιναν, αλλά από την άλλη ίσως να ήταν το τελευταίο ξέσπασμα πριν μπει σε ψυχολογία αγώνα. Μία ώρα πριν αρχίσει ο αγώνας του τα μάζεψε κι έφυγε για το κεντρικό κορτ, κάτι που έκανα κι εγώ μαζί με όλο το κοινό που τον παρακολουθούσε. Η βροχή δεν είχε σταματήσει, όμως αυτό δεν εμπόδισε τον κόσμο να έρθει στο στάδιο, το οποίο ήταν γεμάτο. Πιάσαμε θέσεις στα δημοσιογραφικά και λίγο πριν ξεκινήσει το ματς, άρχισα την παρατήρηση. Το πρώτο πράγμα που είδα στα δεξιά μου ήταν μία ελληνική σημαία που κρατούσαν τρεις Ιάπωνες, ο ένας wannabe Τσιτσιπάς με μπαντάνα. Ζήτησα ευγενικά να τους απαθανατίσω και δέχθηκαν, ενώ μετά απάντησαν με χαρά και στην εύλογη απορία μου. Γιατί; Η απάντηση μάλλον είναι πολυεπίπεδη. Αφενός το καλό παρουσιαστικό του Τσιτσιπά και η ιδιότητα του ως βλόγκερ/ποντκάστερ τον έχει κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στη νέα γενιά της Ιαπωνίας, και αφετέρου, όπως με ενημέρωσαν, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει ένα θείο Ιάπωνα (!), κάτι που σίγουρα χρειάζεται μία καλή διασταύρωση στοιχείων. Πάντα βέβαια υπάρχει και το… διαδικτυακό φλερτ με τη μεγάλη τους σταρ, τη Ναόμι Οσάκα που βοηθάει. Η δική μου ανάγνωση είναι ότι τείνουν ως λαός να ειδωλοποιούν πρόσωπα σε μεγάλο βαθμό.

Πρώτο πράγμα που ακούω στα πρώτα χτυπήματα, τα συνθήματα απέναντι. Πολλά έχουν γραφτεί και πολλά έχουν ακουστεί για την ελληνική κερκίδα της Μελβούρνης, οπότε ήταν πολύ ενδιαφέρον να το βλέπεις από πρώτο χέρι. Υπήρχαν τα πάντα σε ατμόσφαιρα ποδοσφαιρικής κερκίδας: συνθήματα, τραγούδια, φωνές, γιουχαρίσματα στον αντίπαλο, βωμολοχιές και παιχνίδι εντυπώσεων με το διαιτητή και τους ελαφρά ενοχλημένους θεατές. Σε ένα από τα διαλείμματα μάλιστα οι διοργανωτές προσπάθησαν να καλύψουν τα συνθήματα της ελληνικής κερκίδας με το Piano Man του Μπίλι Τζόελ, όχι με ιδιαίτερη επιτυχία, πράγμα που μου φάνηκε αρκετά κωμικό. Προσωπικά, δεν μου άρεσε η εικόνα που είδα γιατί νομίζω ότι μετέφερε τα κακώς κείμενα του αθάνατου ελληνικού ποδοσφαίρου στο τένις. Η λαχτάρα όμως για την πατρίδα είναι συστατικό και συνδετικό στοιχείο της ομογένειας και δεν μπορώ να μη δώσω ένα ελαφρυντικό ως προς την υπερβολή στην έκφραση αυτού του πάθους. Εκεί που με χάνουν είναι η ασέβεια, ο Στέφανος όμως απάντησε σε αυτό καλύτερα από εμένα.

Υπήρχαν βέβαια διάσπαρτες στο στάδιο και αρκετές ακόμα εστίες Ελλήνων, που ζητωκραύγαζαν και έκαναν κερκίδα μεν, με πιο πολιτισμένο τρόπο δε. Σας δείχνω μερικές:

Για το τέλος αφήνω τους δύο κυρίους με το πανό. Δεν γινόταν να μην το προσέξεις από την απέναντι κερκίδα που ήταν τα δημοσιογραφικά, οπότε αποφάσισα να πάω απέναντι να τους ρωτήσω.

Το πανό έγραφε «ΑΟ Σελλάνων» και «Προάστιο», ενώ πολύ γρήγορα έμαθα ότι αφορά στην ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού Προάστιο (πρώην Σελλάνοι) στο θεσσαλικό κάμπο, ανάμεσα από Τρίκαλα και Καρδίτσα. Γιατί όμως βρίσκονται εκεί με το πανό; Γίνεται καλύτερο. Το Προάστιο είναι το χωριό καταγωγής του Τσιτσιπά, αφού εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πατέρας του. Μάλιστα πριν έρθει στην Αθήνα για να σπουδάσει, ο Απόστολος Τσιτσιπάς έπαιζε ποδόσφαιρο στην ομάδα του χωριού, κάτι που μαρτυρά και η κεντρική φωτογραφία που μου έδειξαν από τη σεζόν 1983-1984 (κάτω σειρά, τρίτος από τα δεξιά).

Μέχρι να τα μάθω όλα αυτά ο Στέφανος είχε ήδη κατατροπώσει τον Σαλβατόρε Καρούζο σε 1 ώρα και 43 λεπτά, στο ανδρικό παιχνίδι της μέρας με τα λιγότερα χαμένα γκέιμ από το νικητή (5). Έφυγα άμεσα για να κάνω τον καθιερωμένο ειδησεογραφικό αγώνα δρόμου για να προλάβω να μεταφέρω τις δηλώσεις του Στέφανου, το κλίμα από τη Μελβούρνη, και να κοιμηθώ μία λογική ώρα. Μπορεί το τελευταίο να μην έγινε ποτέ, αλλά τουλάχιστον ελπίζω να με αποζημιώσει αύριο το πρωί η Μαρία Σάκκαρη με μία ακόμα νίκη για τα ελληνικά χρώματα.

Καλό βράδυ από τη Μελβούρνη

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/