Η προσφορά του Ηρακλή σε αθλητικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο είναι τεράστια. 107 χρόνια γεμάτα αγώνες αλλά και δημιουργία θρύλων του αθλητισμού. Το τμήμα στίβου, από τα πιο δυνατά στην Ελλάδα , δυστυχώς μετά το μιλένιουμ άρχισε αποσυντίθεται. Όχι για πολύ, καθώς οι ακαδημίες δίνουν και πάλι ζωή στον Ηρακλή.
της Ελεονώρας Ρωσιάδου
[email protected]
Στις 29 Νοεμβρίου 1908 έγινε η επίσημη ίδρυση του παλιότερου και ιστορικότερου συλλόγου της βορείου Ελλάδος. Με αρχική ονομασία Μακεδονικός Γυμναστικός Σύλλογος Ηρακλής και πρώτο και βασικότερο άθλημα τον στίβο, είναι η εξέλιξη του αθλητικού τμήματος του μουσικό-φιλολογικού Ομίλου Φιλομουσών από το 1899.
Ο σύλλογος μέσα από τον οποίο ξεκίνησε μια αναγέννηση του ελληνικού στίβου, όταν το 1992 η Βούλα Πατουλίδου κέρδισε το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστορία και στην συνέχεια η διπλή Ολυμπιονίκης της δισκοβολίας Αναστασία Κελεσίδου το 2000 και το 2004, απογείωναν τον σύλλογο και την Eθνική στους καλύτερους του κόσμου, δείχνει να είναι άφθαρτος στα εμπόδια του χρόνου και πως το αστέρι του είναι έτοιμο να λάμψει ξανά, εντός και εκτός χώρας.
Από το 1950 και μετά ο Ηρακλής μετράει 3 Ολυμπιακά μετάλλια, 2 ευρωπαϊκά με τον αργυρό Αντώνη Μάστορα στο άλμα σε ύψος το 2015 και τον χάλκινο Αλέξανδρο Παπαδημητρίου στη σφυροβολία το 2002, 52 πανελλήνια πρωταθλήματα (34 σε ανοιχτό και κλειστό στίβο και 18 σε ανώμαλο δρόμο), πάνω από 100 πανελλήνιες νίκες ανδρών και γυναικών και αμέτρητες στις μικρότερες ηλικιακά κατηγορίες σε επίσημους αγώνες ανοιχτού και κλειστού στίβου και ανώμαλου δρόμου. Να σημειώσουμε πως λόγω του ότι τα κλειστά πρωταθλήματα πραγματοποιούνται πάντα στην Αθήνα και η ομάδα λόγω των οικονομικών δυσχερειών δεν συμμετέχει με όλους τους αθλητές.
Ο Ηρακλής αποτέλεσε τον πρώτο σύλλογο στην ελληνική αθλητική ιστορία, βασιζόμενος σε αθλητές που ο ίδιος δημιούργησε χωρίς πολλές μεταγραφές, ο οποίος τόλμησε να σπάσει την κυριαρχία των τότε Αθηναϊκών σωματείων, αποτελούμενη από τους Πανελλήνιο, Εθνικό, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.
Ο σύλλογος έχει περάσει από πολλά κύματα και δυσκολίες, ωστόσο με τα αποτελέσματα μας δείχνει πως έχει μπει ξανά δυναμικά στο χώρο, είτε φιγουράροντας μέσα στους καλύτερους της Ευρώπης με τον Αντώνη Μάστορα, είτε με τους πολλά υποσχόμενους πρωταθλητές Ελλάδος, Κατερίνα Δαλάκα, Κώστας Κωστογλίδης, τις χρυσές σκυτάλες 4Χ100 και 4Χ400 και την συμμετοχή των περίπου 200 παιδιών στα αγωνιστικά τμήματα και τις ακαδημίες. Ο Ηρακλής φαίνεται να λειτουργεί σαν μια μεγάλη οικογένεια και ενώ οι οικονομικές και τεχνικές δυσκολίες είναι πολλές, η αγάπη παλιών και νέων αθλητών, προπονητών και φίλων δείχνει πως παρ όλες τις πληγές, ξανά γεννιέται μέσα από την πολυπληθή συμμετοχή στις ακαδημίες του.
Το… εργοστάσιο Ηρακλής εδώ και έναν αιώνα, παράγει τις δικές του γενιές αθλητών και βοηθάει ανθρώπους από μικρούς να εξελίσσονται και να φτάνουν στο ψηλότερο σκαλοπάτι.
Πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των αξιών, αλλά και την αναγέννηση του τμήματος παίζουν οι βετεράνοι αθλητές του στίβου. Ο πιο οργανωμένος σύλλογος βετεράνων αθλητών στίβου στην Ελλάδα, αποτελεί εγγύηση για την αναγέννηση του Ηρακλή.
Στις 31 Μαΐου υπό την εποπτεία του ΣΕΓΑΣ θα διεξαχθούν για ακόμα μια χρονιά τα Ζαχαριάδεια, προς τιμή του πατέρα του ελληνικού στίβου Νίκο Ζαχαριάδη και η οικογένεια στίβου του Ηρακλή, σύσσωμη ετοιμάζεται να διοργανώσει μια μεγάλη αθλητική γιορτή για αθλητές όλων των ηλικιών και για όλους τους φίλους του στίβου.