Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ο Ιρλανδός ιεραπόστολος και προπονητής των Ολυμπιονικών

Published

on

Η παγκόσμια ομοσπονδία τίμησε πριν λίγες μέρες στο Μονακό τον Κολμ Ο’ Κόνελ, για την 43χρονη προπονητική του καριέρα που διαμόρφωσε όσο καμία άλλη τον κενυατικό στίβο.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Ποιος όμως είναι ο Κολμ Ο’ Κόνελ; Το 1976 σε ηλικία 27 ετών ο αδερφός Κολμ, όπως τον ξέρουν όλοι, πήγε εκ μέρους της θρησκευτικής αδελφότητας των Πατρικιανών στο Ίτεν της Κένυας στην κοιλάδα Γκρέιτ Ριφτ, με σκοπό να διδάξει γεωγραφία στο τοπικό σχολείο για τρεις μήνες. Σήμερα μετά μένει ακόμα εκεί, σε ένα σπίτι που έχτισε για αυτόν η αδελφότητα εντός του λυκείου, αποκαλείται ο νονός του κενυατικού δρομικού κινήματος και προπονεί ακόμα μία γενιά πρωταθλητών. Παρόλο που δεν είχε καμία σχέση πιο πριν με την προπονητική, ξεκίνησε να βοηθάει τους νέους στο στίβο, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του έργου. Με σταθερά βήματα και πολλή δουλειά έφερε τις πρώτες επιτυχίες για την Κένυα. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων που έγινε στην Αθήνα το 1986 ήταν ένα από τα πρώτα στα οποία φάνηκε η δυναμική της Κένυας. Τότε, με 10 χρόνια προϋπηρεσίας στην προπονητική, ο αδερφός Κολμ ήρθε στην χώρας μας ως ο επικεφαλής προπονητής της κενυατικής ομάδας και μάλιστα οι 9 από τους 12 συμμετέχοντες αθλητές ήταν δικοί του. Ήταν ο πρώτος που έφερε το θεσμό του προπονητικού καμπ στην αφρικανική χώρα και το γεγονός ότι πλέον το Ίτεν θεωρείται η πρωτεύουσα του δρομικού κινήματος παγκοσμίως με πάνω από 100 καμπς, θεωρείται δικό του δημιούργημα.

Στη διάρκεια αυτών των 42 χρόνων που βρίσκεται στην Κένυα έχουν περάσει από τα χέρια του κορυφαία ονόματα και στους άνδρες και στις γυναίκες, που έγραψαν ιστορία όχι μόνο στην Κένυα, αλλά και παγκόσμια. Συνολικά 25 αθλητές του έχουν πάρει παγκόσμιους τίτλους, ενώ πέντε έχουν πάρει χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο: ο Πίτερ Ρόνο (1500μ. – Σεούλ 1988), ο Μάθιου Μπιρίρ (3000μ. στιπλ – Βαρκελόνη 1992), ο Μπρίμιν Κιπρούτο (3000μ. στιπλ – Πεκίνο 2008), η Βίβιαν Τσέρουιγιοτ (5000μ. – Ρίο 2016) και βέβαια ο τεράστιος παγκόσμιος ρέκορντμαν Ντέιβιντ Ρουντίσα (800μ. – Λονδίνο 2012 και Ρίο 2016). Ανάμεσα στους υπόλοιπους αθλητές του ξεχωρίζουν ο προηγούμενος κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ των 800μ. Γουίλσον Κιπκέτερ, η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ σε αγώνα γυναικών, Μέρι Κειτάνι, η Έντνα Κιπλαγκάτ και η Λινέτ Μασάι. Το νέο μεγάλο ταλέντο το οποίο προπονεί αυτή την περίοδο είναι ο χάλκινος στα 10000μ. του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Ντόχα, ο 20χρονος Ρόνεξ Κιπρούτο.

Ο αδερφός Κολμ έχει γίνει πλέον μύθος στο Ίτεν, όπου υπάρχει και δρόμος με το όνομά του. Η μεγάλη πλειονότητα των επισκεπτών έχει κάποια σχέση με το τρέξιμο οπότε πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να γνωρίσουν τον πρωτομάστορα της υπερδύναμης των δρόμων στον παγκόσμιο στίβο, να τον δουν να προπονεί ή να δουν που μένει. Παρά την προβολή που έχει τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τα κατορθώματα του μεγαλύτερου αθλητή που έχει βγάλει, του Ρουντίσα, ο αδερφός Κολμ συνεχίζει να ζει την λιτή ζωή που έκανε όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίζει να μυεί τα νέα παιδιά στον αθλητισμό. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι παράλληλα με το έργο του στο στίβο έχει ξεκινήσει προγράμματα επιμόρφωσης στην ευρύτερη περιοχή από το 2003 σχετικά με το σύνδρομο του AIDS και τον ιό του HIV, ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας στη χώρα. Για το σύνολο της πορείας του και της προσφοράς του το τιμητικό βραβείο που του απένειμε ο ίδιος ο Κιπκέτερ εκ μέρους της World Athletics ήταν ο ελάχιστος φόρος τιμής. Πριν 7 χρόνια ένα ιρλανδικό ντοκιμαντέρ κατέγραψε τη ζωή του και την πορεία του στο Ίτεν της Κένυας, το οποίο αξίζει σίγουρα να παρακολουθήσετε:

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/